CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Keputusan Kewangan Mesra Alam, Apa Pilihan Anda?

23-11-2023 08:00 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 55| Komen: 0

Description: Bagi kebanyakan orang, perkataan "kewangan" mungkin kedengaran seolah-olah hanya relevan kepada pelabur dan pakar ekonomi. Hakikatnya, kita semua membuat keputusan kewangan dalam kehidupan seharian, s ...

Bagi kebanyakan orang, perkataan "kewangan" mungkin kedengaran seolah-olah hanya relevan kepada pelabur dan pakar ekonomi. Hakikatnya, kita semua membuat keputusan kewangan dalam kehidupan seharian, sama ada membeli secawan kopi atau menabung untuk masa depan. 


Jadi, bagaimanakah caranya untuk melabur untuk masa depan hijau dengan mempertimbangkan alam sekitar dalam keputusan harian?


Gambar hiasan, EcoMENA

Pertama, kita perlu memahami kesan alam sekitar daripada keputusan kewangan kita. Di Malaysia, banyak pasar raya dan kedai menjual produk organik dan mesra alam. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk membeli makanan organik yang dihasilkan daripada pertanian lestari atau memilih untuk menggunakan barangan yang diperbuat daripada bahan boleh diperbaharui. Pilihan ini bukan sahaja membantu melindungi alam sekitar, tetapi juga menyokong perniagaan yang komited terhadap kemampanan.


Sistem pengangkutan awam dibangunkan dengan baik, termasuk kereta api, bas dan teksi. Memilih untuk menggunakan pengangkutan awam bukan sahaja menjimatkan kos pemanduan, tetapi juga mengurangkan pelepasan karbon dan lebih mesra alam.

Kerajaan amat mementingkan kewangan hijau dan telah merumuskan beberapa dasar yang menggalakkan untuk pembangunannya. Banyak bank dan syarikat pelaburan menawarkan produk kewangan hijau seperti bon hijau dan dana pelaburan yang bertanggungjawab secara sosial. Dengan melabur dalam produk ini, anda bukan sahaja menerima pulangan kewangan tetapi juga menyokong projek dan perniagaan alam sekitar.

Perkhidmatan kewangan hijau yang lain seperti "perbankan digital" semakin popular di Malaysia. Sebagai contoh, BigPay adalah aplikasi perbankan digital yang sangat popular di Malaysia. Dengan menggunakan perbankan digital, anda boleh menguruskan kewangan anda dengan lebih mudah di samping mengurangkan pergantungan anda pada bil kertas dan surat, seterusnya mengurangkan pembaziran kertas.

Tanpa kita sedari, setiap keputusan kewangan yang kita buat setiap hari ada ruang untuk melabur dalam masa depan hijau kita sendiri. 

Adakah anda bersedia untuk memulakan perjalanan kewangan hijau anda?


Dicky Ng,
Pengarah Institut Penyelidikan ESG Kebangsaan - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen Terbaru


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

13-4-2024 12:31 PM GMT+8 , Processed in 0.028042 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top