CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
CARI Infonet Portal Portal Utama Koleksi Lihat artikel

Universiti Dah Mula Tawar Ijazah Jadi Influencer

3-10-2023 05:20 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 3551| Komen: 16

Description: South East Technological University (SETU) di Carlow, Ireland akan membuka peluang kepada mahasiswa yang mahu menjadi Influencer atau pempengaruh menerusi jurusan yang bakal ditawarkan pada tahun hada ...
South East Technological University (SETU) di Carlow, Ireland akan membuka peluang kepada mahasiswa yang mahu menjadi Influencer atau pempengaruh menerusi jurusan yang bakal ditawarkan pada tahun hadapan.


Jurusan tersebut dikenali sebagai Bachelor of Arts degree in Content Creation and Social Media. Ia akan menyediakan para mahasiswa dengan pembelajaran menyeluruh tentang menjadi seorang Influencer sebagai sebuah pekerjaan.

Antara subjek yang akan diajar adalah cara menangani krisis, komunikasi, studi selebriti, psikologi sosial dan suntingan video serta audio.

Gambar Hiasan

Pensyarah Senior SETU, Irene McCormick yang mengasaskan jurusan ini memberitahu Washington Post, universiti tersebut menjadi yang pertama di dunia menawarkan ijazah dalam pekerjaan tersebut.

Idea mewujudkan jurusan ijazah ini datang daripada anak perempuannya yang juga merupakan seorang pelajar baru di universiti tersebut.


McCormick mendakwa anaknya mempunyai ramai pengikut di laman TikTok sekaligus menyedarkannya betapa besar kuasa media sosial sekarang.

“Kami melihat ada ruang dan keperluan untuk jurusan ini dan kita hanya perlu membangunkan ijazah lalu disahkan,” katanya. -CARI

Sumber: Gempak

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan
Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tumpanglalu74 3-10-2023 10:05 PM
Ilmu menggedik..
Quote _blackbird 3-10-2023 11:41 PM
Pasni boleh influencing with brain. Ahhgittewww
Quote ajinomotonosuga 4-10-2023 01:08 AM
_blackbird replied at 3-10-2023 11:41 PM
Pasni boleh influencing with brain. Ahhgittewww

How to win friends and influence people

by DALE CARNEGIE


...buku classic ni..pi cari
Quote Tinot7 4-10-2023 08:09 AM
Cikgu2 dia pun sumer influenza ka?
Quote cm_vungtau 4-10-2023 08:23 AM
Takyah la. Mostly yang masuk uni takdenya nak jadi influenza ni
Quote I.K.A888990 4-10-2023 08:34 AM
jangankan nnt sini pun ada gak
Quote bitterchoc 4-10-2023 09:04 AM

Rasanya majoriti yang nak jadi influencer ni tak minat study. Nak kaya dan famous cepat.
Quote doubleharmonic 4-10-2023 12:11 PM
kalau dapat 4flet mesti makpak kemain bangga tayang satu dunia khenss walau course tahpape. macam si km tuhh sekali kantoi repeat subject first sem rupanya yihhhhh
Quote shernazz 4-10-2023 01:04 PM
Intern kat Dubai ke
Quote brego 4-10-2023 01:16 PM
Edited by brego at 4-10-2023 01:20 PM

garbage course

buat study loan 60k-80k,
untuk amik useless degree

yg penting masuk university nampak educated yer tak
Quote brego 4-10-2023 01:18 PM
Idea mewujudkan jurusan ijazah ini datang daripada anak perempuannya yang juga merupakan seorang pelajar baru di universiti tersebut.

McCormick mendakwa anaknya mempunyai ramai pengikut di laman TikTok sekaligus menyedarkannya betapa besar kuasa media sosial sekarang.


tak payah buat study loan pun boleh jadi influencer ramai follower
nak pulok pompuan

tayang body sket, pakai sexy sket, menggedik sket
konfem ramai follower dari jantan simp & beta male
Quote dekmieDandy 4-10-2023 02:40 PM
basically fancy name utk degree in marketing la kan
Quote Burong_Hantuk 4-10-2023 03:15 PM
dasyattttt
Quote Ahriman 4-10-2023 06:45 PM
Harey..yg diajar nnti subjek ape??cara goyangkan pinggul?cara menjual diri?cara membuat content bodoh?
Quote gigahertz 5-10-2023 02:44 PM
bitterchoc: Rasanya majoriti yang nak jadi influencer ni tak minat study. Nak kaya dan famous cepat.
sebenarnya rata rata diorang ni badan cantik muka cantik. makeup tebal tebal.


Quote lifeline 5-10-2023 02:51 PM
Ahriman replied at 4-10-2023 06:45 PM
Harey..yg diajar nnti subjek ape??cara goyangkan pinggul?cara menjual diri?cara membuat content bodo ...

cara untuk buat contect viral
cara utk naikkan view
cara utk naikkan engagement
cara utk buat content bodoh
  cara untuk damage control
cara utk bidas netizen hahahahha

Lihat semua komen(16)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

22-2-2024 12:01 PM GMT+8 , Processed in 0.050317 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top