CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Tembok Besar China Bakal Lenyap?

6-7-2015 03:47 PM| Diterbitkan: CMFreporter2| Dilihat: 8459| Komen: 33

Description: Salah satu keajaiban dunia, Tembok Besar China semakin 'menghilang' dan pakar berpendapat ia bakal lenyap selamanya pada masa akan datang.
Oleh Adib Za

Salah satu keajaiban dunia, Tembok Besar China semakin 'menghilang' dan pakar berpendapat ia bakal lenyap selamanya pada masa akan datang.


Ini kerana, ia telah mengalami banyak kerosakan dan juga vandalisme yang menyumbang kepada lenyapnya 30 peratus tembok tersebut.

Memetik laporan Beijing Times, hanya 8 peratus daripada 2,000 km keseluruhan tembok tersebut yang boleh dikategorikan sebagai berkeadaan elok dan baik.

"Keadaan ini sangat mengecewakan," ujar Mei Jingtian, pengasas Great wall Protection Association.

(Sumber foto: Premiere Group)


Keadaan bertambah teruk kerana terdapat banyak batuan daripada tembok ini yang dicuri dan dijual kepada pasaran gelap untuk pembinaan rumah dan kegunaan peribadi yang sukar diterima akal. 

Nah, jika keadaan ini berterusan tidak mustahil satu daripada 7 keajaiban dunia ini bakal lenyap selamanya.


Kesedaran untuk menjaga khazanah negara dan dunia sebenarnya terletak pada tangan semua orang! - CARI Infonet

2

Bagus
4

Marah
8

Terkejut

Sedih

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (20 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote VladinirPutim 6-7-2015 09:43 AM
termasuk mencuri batu bata untuk membina rumah


cina mainland memang win
Quote zameyla 6-7-2015 09:54 AM
ganaih btui...curi batu bata buat rumah.......
Quote namirulmukminin 6-7-2015 10:10 AM
Papa kedana betui set2 cina mainland...
Quote lipans 6-7-2015 10:17 AM
batu diorang amik buat bina pulau.
Quote alesandra 6-7-2015 10:25 AM
aku teringin nak pegi satu hari nanti.tolonglah jgn 'hilang'  apa2 cacat cela sblm aku pegi..
Quote CrowneGlory 6-7-2015 10:26 AM
Kelasss ko... Curi batu great walls buat rumah..mesti kalau jual balik harga mahal....
Quote ninja boy 6-7-2015 10:34 AM
simatai great wall
Quote WeAiNe 6-7-2015 10:36 AM
sayangnya jika musnah
bila sampai situ, rasa sayu je hati memikirkan betapa sengsara dan deritanya pekerja
nak bina jambatan sebegitu
pemandangan sekeliling pun cantik sangat2
Quote prettyuglybabe 6-7-2015 10:47 AM
harapnya sempat pergi lagi sebelum hilang
Quote aTiKah_aYuNi 6-7-2015 10:51 AM
giler betol org china sana....
Quote akusukaq 6-7-2015 11:02 AM
China dah open sekarang tembok besar tu dah tak ada fungsi lagi hanya sebagai satu world heritage

untuk tarikan pelancong.
Quote spiderman80 6-7-2015 07:10 PM
Kat Pulau Pangkor pun ada Great Wall of China tapi pendek jer.
Quote chaintea 6-7-2015 07:23 PM
Curi bata nk buat rumah...susah sgt agaknya
Quote matamata 6-7-2015 07:30 PM
Korang tgk dokumentari pasal great wall ni
Baru korang akan paham
Quote ohnoLia 6-7-2015 07:43 PM
matamata replied at 6-7-2015 07:30 PM
Korang tgk dokumentari pasal great wall ni
Baru korang akan paham

Emmm
Paham yg gimana sis?

Quote matamata 6-7-2015 08:14 PM
ohnoLia replied at 6-7-2015 07:43 PM
Emmm
Paham yg gimana sis?

[youtube]Ds58ry-R61s[/youtube]
Quote dani-rox 6-7-2015 11:43 PM
tingin nak pergi ke hujung great wall... kekadang terfikir gak kalau pihak musuh gigeh, bole jah selam mengelilinginya

Quote TuntungReturn 6-7-2015 11:47 PM
ade larian marathon x kt tembok ni?
Quote imthegirl 6-7-2015 11:56 PM
TuntungReturn replied at 6-7-2015 11:47 PM
ade larian marathon x kt tembok ni?

Ada
Tiap tahun pon ada

Lihat semua komen(33)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 01:40 AM GMT+8 , Processed in 0.087412 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top