CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Singapura Top 20 Bandar Termahal Untuk Ekspatriat

12-6-2015 10:42 AM| Diterbitkan: CMFreporter2| Dilihat: 6179| Komen: 25

Description: Singapura berada di tangga ke-19 bagi kos kehidupan paling mahal untuk ekspatriat.
Oleh Adib Za

Jika sebelum ini berita mengenai gaji Perdana Menteri Singapura yang tertinggi di dunia, namun dalam kajian terbaharu oleh ECA International mendapati negara Singa itu berada di tangga ke-19 untuk kos kehidupan paling mahal bagi ekspatriat.


Berbanding Kuala Lumpur, yang hanya berada di tangga ke-46 paling mahal untuk tempat tinggal ekspatriat di Asia Pasifik. Manakala di peringkat global Kuala Lumpur menduduki tempat ke-189. 

(Sumber foto: Anaya)


Memetik laporan Bernama, ini sekaligus memastikan bagi mereka yang dihantar untuk tugasan antarabangsa menerima elaun sara hidup yang seiring dengan tahap inflasi serta kos di negara berkenaan.

Menurut Pengarah Serantau ECA International - Asia, Lee Quane berkata walaupun dolar Singapura seperti kebanyakan mata wang lain telah menurun berbanding dolar US namun ia mengukuh berbanding beberapa mata wang lain di dunia. 



8

Bagus
8

Marah
7

Terkejut
10

Sedih
7

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (56 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Acong 12-6-2015 03:19 AM
expat nie pun hina dina.......

merempat kat negara asing....

betul kan puan @BotakChinPeng      
Quote MatDeghem 12-6-2015 05:36 AM
Patut lah indon bangla rohingya semua tak mahu pilih spore. Mereka berpusu2 nak masuk malaysia

Quote amiraira 12-6-2015 06:44 AM
Speechless
Quote hanakikan 12-6-2015 07:19 AM
New york pun hazab utl expat. Ke no 1 new york? Gaji setakat usd100k setahun kira basic jer cukup nk hidup
Quote revolusi_30 12-6-2015 07:20 AM
Expart ne masuk juga Jawa Johore yg ckp singapore mahal x mampu kan ... ?  @peYno
Quote revolusi_30 12-6-2015 07:21 AM
JB patut amek peluang ne sebenarnya nya... Dlm sektor hartanah atau kemudahan lain. Bukan nya bina rumah yg setanding harga singapore.
Quote miabebe 12-6-2015 07:31 AM
Mia da kawen nnt nk pindah new york...

Pepon I love my mesia...
Quote bluehedgehog 12-6-2015 07:59 AM
nasi ayam sana $3.50 je kan, mana mahal?
kopi o pun $1-1.2 je...mana mahal ya...
sewa bilik pun $600-700...serupa kay eel je....pelik mahal di mn
Quote primemova 12-6-2015 08:02 AM
Makanan kat spork murah... Maybe sbb mereka dpt bahan mentah yg murah dari malaysia... Maklumlah ringgit kan jatuh.... Patut kerajaa malaysia letakkan cukai tinggi utk barangan mentah yg memasuki spork
Quote peYno 12-6-2015 08:34 AM
tu yg jawa johor sentap

fefeeling tempat dia mahal berkat berjiran dgn spore

sekali top8 bandar termahal mesia pon tak masuk list
Quote peYno 12-6-2015 08:36 AM
revolusi_30 replied at 12-6-2015 07:21 AM
JB patut amek peluang ne sebenarnya nya... Dlm sektor hartanah atau kemudahan lain. Bukan nya bina r ...

jual gadai tanah pon tetap tak laku... sapa nak duduk negeri darah indon tu
Quote revolusi_30 12-6-2015 08:38 AM
bluehedgehog replied at 12-6-2015 07:59 AM
nasi ayam sana $3.50 je kan, mana mahal?
kopi o pun $1-1.2 je...mana mahal ya...
sewa bilik pun $6 ...

Mahal sebab us dolar jatuh kan.  Akak rasa depa bayar gaji dlm usd kot.
Quote revolusi_30 12-6-2015 08:38 AM
peYno replied at 12-6-2015 08:36 AM
jual gadai tanah pon tetap tak laku... sapa nak duduk negeri darah indon tu

Tanah daratan pun x laku, maseh ada hati nk tambak laut.  Johore Johore.
Quote peYno 12-6-2015 09:10 AM
revolusi_30 replied at 12-6-2015 08:38 AM
Tanah daratan pun x laku, maseh ada hati nk tambak laut.  Johore Johore.

gigih jilat bontot spore

penang yg jauh nunn di atas gak yg sporean suka tanah mereka
dah la tu...penduduk pon takde duit
Quote dragula 12-6-2015 10:28 AM
peYno replied at 12-6-2015 09:10 AM
gigih jilat bontot spore

penang yg jauh nunn di atas gak yg sporean suka tanah mereka

Sarawak is the third wealthiest state in Malaysia, but also has the highest proverty rate. Anyone care to explain where the money has gone?
Quote BotakChinPeng 12-6-2015 07:57 PM
Acong replied at 12-6-2015 03:19 AM
expat nie pun hina dina.......

merempat kat negara asing....

apa ko merepek ni nyah ?Lu datang bulan lagi ka ?
Quote Modngengade 12-6-2015 08:07 PM
Acong replied at 11-6-2015 07:19 PM
expat nie pun hina dina.......

merempat kat negara asing....

Moyang kau dulu pun expart jugak  sis...
Quote melinda_kerr 12-6-2015 08:24 PM
Susah nk ckp. Klau Malaysian keje situ confirm ke gaji besar?
Quote Acong 12-6-2015 09:33 PM
Modngengade replied at 12-6-2015 08:07 PM
Moyang kau dulu pun expart jugak  sis...

kuli batak laa   

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 08:45 PM GMT+8 , Processed in 0.377736 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top