CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Gosip Lihat artikel

Nak Beri Kesedaran Tentang Gaza Kononnya - Emma

11-7-2014 09:50 AM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 16755| Komen: 61

Description: Pada Kami, Mungkin Niat Emma Baik Untuk Mengajak Kita Sama-Sama Berdoa Untuk Saudara Yang Sedang Berperang Di Gaza, Tetapi Mungkin Ayat Tersebut Tak Kena Pada Tempatnya.
Mahu Beri Kesedaran Tentang Gaza, Tapi Emma Maembong Dikritik Pula 




Rasanya satu dunia dah tahu bahawa bumi Gaza telah dibedil oleh tentera Zionis sejak Isnin yang lalu. Malah, lebih menyedihkan rumah-rumah dan bagunan sudah banyak yang musnah, angka kematian dan kecederaan pun meningkat.

Dek kerana prihatin dengan insiden yang dilalui umat Islam di Gaza, ramai selebriti tanah air yang tampil menyuarakan kata-kata semangat dan doa di laman sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter.

Tetapi, lain pula cerita pelakon jelita Emma Maembong. Foto yang dimuat naik olehnya di laman Instagram pagi tadi telah mengundang perdebatan oleh peminatnya sendiri.


Foto yang dimuat naik oleh Emma



Kalau nak tahu, pagi tadi sekeping foto yang dimuat naik oleh Emma mencetuskan kemarahan pengikutnya yang rata-rata tidak bersetuju dengan kapsyen yang ditulis dalam gambar tersebut.

Melalui kata-kata didalam foto tersebut, Emma seolah-olah mempersoalkan kenapa tiada siapa pun yang peduli apabila setiap satu jam sebanyak 7 umat islam dibunuh tetapi masyarakat lebih bertumpu kepada kekalahan Brazil 1-7 kepada German.

Dek kerana itu, ramai yang menyelar tindakan Emma dan mengatakan pelakon kacukan Melayu – Scotland ini sepatutnya lebih sensitif kerana tidak semestinya prihatin dan doa harus ditunjuk dilaman sosial.



Namun, tak semua yang marah dengan tindakan Emma, ada juga yang berterima kasih atas ingatan yang diberi oleh gadis ini.

Pada kami, mungkin niat Emma baik untuk mengajak kita sama-sama berdoa untuk saudara yang sedang berperang di Gaza, tetapi mungkin ayat tersebut tak kena pada tempatnya.

Betul juga, tak semestinya kita tak berkongsi gambar dilaman sosial bermakna kita tak berdoa dan bersimpati. Betul tak? Apapun, kami harap baik Emma mahupun pengikutnya dapat menerima pendapat masing-masing secara terbuka.


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote gnote_2 10-7-2014 08:51 PM
pelik aku tgk org yang dok kutuk2 tu.. butthurt ka.. org kata sape makan cili dia la yg terasa pedass..
Quote mokcikKSKB 10-7-2014 08:54 PM
Jauh lebih bagus dr manusia2 hippopotamus yg share gmbr budak kena acu senapang dgn caption #yahudibinatang. Sape sbenarnya binatan pun aku x tau skang.
Quote cloudy_83 10-7-2014 09:00 PM
dengan emma pegang kadbod pun nak sentap :lol
hati kecik nau
Quote enchikfitz 10-7-2014 09:03 PM
Knp perlu nak samakan world cup dgn Gaza? It is 2 different things. Doa x semestinya nak tunjuk kt laman sosial. Pprt sgt perangai
Quote Manusiabiasa 10-7-2014 09:26 PM
Member aku pun ada sorg yg mcm ni..fefeling baik...
Cpt sgt jatuhkn hukum...
Konon org yg tak update pasal gaza ni tak berdoa..
Perlu ke nak mention kat semua org yg ko tu berdoa, sembahyang,mengaji cik emma oiiii...
Boleh jatuh riak...
Quote offwhite 10-7-2014 09:31 PM
emma terlebih pandai...antara wolkep dgn bedilan zionis ke atas gaza x sama cik emma kembong woii...
Quote edoraixora 10-7-2014 09:39 PM
Mcam mana emma ni bleh tau org lain x prihatin hal gaza nih??
Quote edoraixora 10-7-2014 09:39 PM
Ehhh....dabel post plak
Last edited by edoraixora on 10-7-2014 09:41 PM

Quote RatuDunia94 10-7-2014 09:52 PM
because FIFA World Cup happens every four years while Palestine Crisis happens every years!
Quote pink012 10-7-2014 10:08 PM
People do care, not necessarily we should tweet it. No?

Quote epis 10-7-2014 10:12 PM
Manusiabiasa posted on 10-7-2014 09:26 PM
Member aku pun ada sorg yg mcm ni..fefeling baik...
Cpt sgt jatuhkn hukum...
Konon org yg tak upda ...

betol... siap cakap yg kite tak sensitif bagai...
Quote MissLibra 10-7-2014 10:13 PM
orang yang bising bising ni cakap aje lebih. Orang yg betul betul turun padang dorang takkan bising apa pun. Macam Fauziah Latif, Heliza Helmi yg sesendu alam pun tapi dah sampai kat sana tak de nya berserabut laman sosial nak kempen itu ini. Dorang doa diam diam sudah...
Quote jemahjacjon 10-7-2014 10:29 PM
kau apasal nak tunjuk sangat perangai budak2 batak like emma?

nanti zizan cakap "emma sekadar bekarya"

puiiiiii
Quote outcast 10-7-2014 11:31 PM
pink012 posted on 10-7-2014 10:08 PM
People do care, not necessarily we should tweet it. No?

True......
Quote missyqaldina 10-7-2014 11:33 PM
status ni aku copy paste dr kazen aku...

Terpandang status-status berbaur sindiran tentang mereka-mereka yang mengikuti perkembangan World Cup di Brazil vs mereka-mereka yang share gambar-gambar serangan Israel ke atas warga Palestine di Gaza.

Ayat-ayat seperti "yang tengok world cup tu jangan lupa saudara kita di Gaza" atau "Israel tgh bom Palestine, kita sibuk dan leka tengok bola di Brazil" seolah-olah menggambarkan penonton2 World Cup itu seperti tak mengendahkan apa yang berlaku ke atas saudara seagamanya sendiri di Gaza. Seolah-olah penonton2 World Cup itu bergembira meraikan serangan Israel itu. Camtu??

Jimak anda!! Mana ko tau org yg layan WC xpeduli pasal Gaza? Ko share pic2 mangsa serangan tu ko dah habis mulia confirm dah booking penthouse kat syurga ke??

Ko tau ke kalau org yg layan WC tu pernah donate tabung kemanusiaan, sedekah makanan pakaian ke Gaza sedangkan kau nak masukkan 10 hengget dlm tabung Aman Palestine pun berkira-kira? Ko tau ke ntah2 ada yang bangun qiyamullail solat hajat utk keselamatan Palestine sebelum dia gi sahur sambil tgk bola?

Come on lah, tak letak status pasal Israel serang Gaza tak bermaksud menyokong dan bergembira. Kalau nak ikutkan hari2 kot Palestine tu kena serang. Time ko post pasal baby ko muntah, pasal masak kari kambing utk mertua, pasal ko honeymoon dgn bini kat obersi, pasal ko promote jual tudung jual ubat kuat lelaki.. time tu ko rasa Israel dok aman damai bff comolot dgn Palestine ke? Tak kan? Haaa time post benda2 tu ko xingat Palestine?

Kesimpulannya, dah musim world cup, org citer world cup la.. Mcm la musim Thomas cup, musim banjir, musim pilihanraya.. Org post kisah yg trending di timeline ler.. Sepanjang musim2 tu Israel masih serang Palestine, Syria masih bergolak.. Kita sebagai ummat Islam buat yg termampu sudah, kalau org xnak buat xyah paksa, xperlu kutuk sindir pun. Mcm ko beramal tapi nak satu dunia tau.. Pfft!

Ps: yg share kezaliman Israel tu satu usaha yang bagus, cuma caption tu jgn la mcm lahanat yer..

hahahahahaha
Quote shachihata33 11-7-2014 12:06 AM
ramai yg care sbnrnya. buktinya statistik blog aku mencanak naikgara2 ramai masuk kerana cari Doa Qunut nazilah. Bayangkan semalam je, 3000++ viewers. Harini 2800. Jadi, ramai yg kisah dan mendoakan mereka
Quote atekome 11-7-2014 12:13 AM
Myb niat emma tu betui cme cr die tu slh..dh mcm myindir lak.lgpn isu plestin nie dh bpuluh2 bthn.kalo nk kte msia tk cncern..org arab yg jiran plestin tu cncern sgt ker?? So tonton bola tk smestinyer tk prihatin yer..
Quote senahsanasini 11-7-2014 12:15 AM
Terima kasih ats peringatan.
Tp jgn ingatkan org, tp awk pon buat pape plak..
Quote af_1993 11-7-2014 12:17 AM
tk tunjuk kt fb tk semestinya tk concern psl nih

Lihat semua komen(61)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 03:45 AM GMT+8 , Processed in 0.051842 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top