Risau tekturnya menjadi keras dan bantat antara sebab malas nak membakar kek. Sebab itulah ramai yang memilih untuk membeli sahaja di kedai yang mempunyai kepakaran dalam pembuatan kek, antaranya Secret Recipe walaupun harganya mahal. Nak bakar kek coklat kukus yang senang
pun boleh tak menjadi. Daripada membazir, apa kata anda ikut resipi rahsia yang
dikongsikan ini supaya kek coklat kukus gerenti tidak keras dan bantat? Boleh dinikmati ketika berbuka nanti! Bahan kek: *1
mug minyak masak Bahan topping: *4 sudu besar serbuk koko Cara penyediaan kek: 1. Campur semua bahan ke dalam pengisar
kecuali tepung. Kisar menggunakan blender sahaja. 2. Kisarkan selama lima minit. Sekiranya
anda ingin menggunakan mixer pun
boleh, tetapi kacau sebati selama tiga atau empat minit sahaja. 3. Kemudian, tuangkan adunan kedalam
mangkuk besar. 4. Tuangkan tepung sedikit demi sedikit
sampai habis dan kacau sebati. 5. Sapukan acuan atau loyang
dengan butter atau minyak. 6. Panaskan air didalam periuk kukus
dan kukus selama satu jam atau sampai betul-betul masak. Cara penyediaan topping: 1. Campur semua bahan topping ke dalam periuk dan
kacau dengan api perlahan sehingga sebati. 2. Kemudian, tuangkan terus ke atas
kek. Kek siap dan sedia untuk dimakan! Mudah sahaja. Jika anda ikut betul resipi daripada SAJI ini mesti menjadi punyalah. Selamat mencuba dan menikmati keenakan rasa kek coklat kukus bertekstur lembut dan gebu! - CARI
|
ADVERTISEMENT