Siapa tidak suka memakan kek? Sempena raya jom cuba resipi Kek Gulung Dam. Bahan-Bahan: Bahan A
300 gm gula halus 200 gm tepung kek atau tepung gandum 40 gm tepung jagung 100 ml air sejuk 12 biji kuning telur 8 biji putih telur 2 sudu makan ovalatte 2 sudu teh serbuk penaik Bahan B 150 ml minyak jagung 1 sudu teh esen vanilla Pewarna dan perisa secukupnya Bahan krim mentega (* Pukul semua bahan hingga gebu) 200 gm marjerin putih* 100 gm gula aising * 50 gm mentega * ½ sudu teh esen vanilla* Cara-Cara: 1. Putar semua bahan A kecuali air sejuk sehingga kembang. Kemudian, masuka air sejuk dan putar lagi. 2.Masuk minyak jagung dan esen vanilla. Kacau rata. 3. Kemudian, masuk separuh adunan tanpa pewarna ke dalam loyang bersaiz 9x9x1sm 4. Adunan selebihnya dibahagikan pada empat bahagian dan dicampur dengan pewarna dan perisa berbeza. Masuk ke dalam loyang bersaiz yang sama. 5. Bakar semua adunan satu persatu pada suhu 180 darjah sehingga masak. Sejukkan. 6. Seterusnya, kek berwarna disapu dengan krim mentega dan disusun sebanyak empat lapisan. Potong kek tersebut. 7. Sapu krim di atas lapisan kek tanpa pewarna. Susun kek berwarna mengikut bentuk dam. Gulung dan sejukkan. Selamat mencuba. -CARI |
shernazz: Marjerin putih tu amender?Semua marjerin kaler yellow je iols tgk
ADVERTISEMENT