Katanya resipi aiskrim ini lagi sedap daripada yang dibeli di kedai. nak tahu kesahihannya, jom buat sama-sama! BAHAN A 200gm gula pasir (kalau tak suka manis sangat boleh kurangkan) 3sudu besar susu tepung 350ml air BAHAN B 2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung 1 sudu besar tepung gandum 50ml air Campurkan tepung-tepung dengan air dan kacau rata. BAHAN C 80gm susu pekat (ikut tahap kemanisan yang anda suka) 500ml santan pekat atau susu cair 2 tin 250gm kacang merah dalam tin di lecek (lagi banyak kacang lagi sedap) sedikit pewarna merah ataupun sedikit kordial sirap Daun Pandan bagi wangi Paling penting jangan lupa letak garam secukup rasa bagi rasa lemak Cara-cara 1. Kacau supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana. 2. Masak bahan A sehingga gula larut kemudian masukkan bahan B sampai didih. Lepas itu masukkan bahan C. Bila mendidih, matikan api. 3. Tuang dalam acuan ais krim atau plastik aiskrim. 4. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan. Dah terliur dah ni, jomlah buat! -CARI Kredit: Nur Atikah
|
35
Bagus |
22
Marah |
21
Terkejut |
19
Sedih |
24
Lawak |
16
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT