Melihat buah-buah epal yang merah dan cantik di pasar raya tentu sahaja membuat kita geram untuk membelinya. Tetapi tahukah anda, sesetengah pengeluar buah epal menyaluti buah epal dengan lapisan lilin untuk menjadikan buah itu kelihatan sentiasa segar dan masak ranum.
Cara mudah mengenali lapisan lilin itu dengan cara menggoreskan sedikit lapisan kulit epal dengan pisau atau benda yang tajam, jika ada serbuk putih yang keluar, itulah dia lapisan lilin. Foto: Vemale.com Lapisan lilin ini sudah pasti tidak boleh dicuci dengan mudah hanya menggunakan air biasa sahaja. Jom ikuti langkah mudah ini untuk menghilangkan lapisan lilin pada buah epal. 1. Sediakan satu mangkuk air suam. 2. Tambahkan satu sudu makan air perahan jus lemon dan satu sudu makan soda bikarbonat. 3. Masukkan buah epal. 4. Sapu kulit buah epal dengan tangan atau berus dengan perlahan. 5. Bilas dengan air bersih. Sebenarnya buah epal mempunyai lilin secara semulajadi untuk membantunya segar bagi tempoh masa yang lama. Biasanya, buah epal yang dipetik dan dicuci akan hilang lapisan lilinya. Jadi, pengeluar buah epal menambakan lapisan yang baru untuk menjaga kesegarannya. |
14
Bagus |
47
Marah |
27
Terkejut |
32
Sedih |
21
Lawak |
26
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT