Resipi kali ini sesuai untuk peminat ayam goreng. Namun kami pasti kadangkala peminat ayam goreng pun mahu makan ayam yang berkuah atau sesuatu yang istimewa, lebih-lebih lagi di bulan Ramadan yang mulia ini.
Oleh itu kami tampilkan resipi kali ini iaitu ayam goreng bersos kari yang enak dan mudah disediakan! Bahan-bahan: Bahan ayam 200gm isi dada ayam | potong dadu 1 biji telur ayam 1/2 sudu makan serbuk kari 1 sudu makan tepung gandum Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng Bahan Sos Kari: 1 sudu makan serbuk kari ayam/daging 2 sudu besar yogurt 1/2 biji bawang Holland | dadu halus 1 ulas bawang putih | cincang halus Sedikit daun ketumbar | hiris halus Garam dan serbuk pati ayam secukupnya 2 sudu makan minyak masak Cara-cara: 1: Goreng ketulan isi yang telah digaulkan bersama telur, tepung, serbuk kari dan garam sehingga kekuningan. 2: Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit dan tumis bawang putih, bawang Holland hingga wangi. 3: Masukkan rempah kari dan sedikit air, kacau hingga timbul minyak. 4: Seterusnya masukkan yogurt untuk memberikan rasa pedas masam. 5: Perasakan dengan serbuk pati ayam garam dan gula secukupnya 6: Sebelum angkat masukkan daun ketumbar dan kacau rata. Kemudian tuang di atas ayam goreng dan hidangkan panas-panas. Siap! Mudah sahaja kan? Tunggu apa lagi? Jom masuk dapur! -CARI
|
3
Bagus |
2
Marah |
6
Terkejut |
5
Sedih |
12
Lawak |
5
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT