Zaman dahulu kala, masyarakat kampung di Johor banyak menanam ubi kayu. Oleh kerana ubi kayu hasil dari tanaman begitu banyak, maka banyak la menu-menu berasaskan ubi kayu dihasilkan. Antaranya ialah ketewol. Ketiwol ialah sejenis makanan yang diperbuat daripada ubi kayu yang perlu dijemur beberapa hari sehingga kering sebelum ditumbuk dan diayak menjadi tepung ubi. Kemudian proses membuatnya adalah menggaul tepung ubi itu dengan gula perang dan dikukus. Sememangnya proses untuk membuat ketewol ini agak rumit. Mungkin disebabkan kerumitan ini menjadikan makanan tradisi ini kian dilupakan. Namun, bila datangnya bulan Ramadan, ada juga peniaga bazar yang menjual ketewol kerana ia antara menu yang mempunyai aroma yang mampu membuka selera ketika berbuka. Resepi Ketewol Bahan-bahan 300g Tepung Gaplek (Cara buat tepung gaplek ialah ubi kayu direndam beberapa hari kemudian dikeringkan. Selepas kering ditumbuk sampai halus dan diayak. Jadilah tepung gaplek) 100 gram Kelapa parut 50 gram Gula 10 gram Garam Cara membuatnya
|
10
Bagus |
11
Marah |
3
Terkejut |
5
Sedih |
8
Lawak |
9
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT