Waktu petang memang sangat 'perfect' bila disulami dengan minum petang dan juga pisang goreng. Bagai menjadi tradisi pula, seluruh rakyat Malaysia memang sukakan pisang goreng ini. Dapat pula yang dicelup dengan bancuhan tepung rangup, memang terbaiklah.
Namun, kadang kala kecewa bila dapat pisang goreng yang biasa-biasa sahaja. Jom, apa kata anda buat sendiri kerana ada netizen di laman sosial sudah berkongsi resipi rahsia katanya! Tepung bancuhan pisang goreng, ya anda harus cuba. Memang sangat enak sampai tak cukup sepiring nanti! Cara-caranya:
1. Sediakan mangkuk, masukkan 2 cawan tepung beras cap gajah. 2. Masukkan juga 4 sudu besar tepung jagung, 1 sudu teh garam, 1 sudu besar gula, 1 biji telur ayam yang kuning sahaja dan 1/2 sudu teh air kapur. 3. Kemudian masukkan juga sedikit pewarna kuning. 4. Bubuh 1-2 sdb kelapa parut untuk menyedapkannya lagi. 5. Gaul semua bahan. Masukkan air sejuk (agak-agak sahaja) jangan cair sangat dan jangan terlalu pekat. 6. Celup pisang hingga rata dan goreng sehingga garing keemasan. 7. Angkat dan toskan. Memang garing dan sedap sangat! - CARI Kredit: Viral Media Johor
|
31
Bagus |
14
Marah |
11
Terkejut |
12
Sedih |
6
Lawak |
5
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
kumbang7 replied at 22-8-2017 01:18 PM
Xsedap..berminyak
CiliPadiSedap replied at 22-8-2017 01:39 PM
makan dengan sambal kicap pekena ais bandung soda johor terangkat kepala.. heaven gila..
rainbow259 replied at 22-8-2017 05:55 PM
pergghh.. dh trbyg2 dh nii ahhaaha
Jorja replied at 22-8-2017 01:28 PM
Laki I nak makan gorpis so I surf lah resepi2 mcm ni yg guna byk bahan..bila da siap seriously langs ...
deathacker replied at 22-8-2017 04:04 PM
Pisang x de pula kat rmh.kalau x blh try ptg ni. Lain kali la buat.
ADVERTISEMENT