Bila tiba musim Ramadan, banyak menu kuih-muih tradisional yang boleh dikatakan 'rare' atau jarang dijumpai, pada masa inilah anda boleh menikmatinya.
Antara kuih yang tidak harus dilepaskan ialah nekbat, iaitu sejenis kuih bahulu yang lazimnya menjadi santapan di negeri Kelantan. Memang persis bahulu namun yang membezakannya ialah terdapatnya kuah sira yang menjadikan ia lebih istimewa dan lazat pastinya. Rupanya taklah terlalu sukar untuk menyediakan, anda boleh semak resipi di bawah dan mencubanya nanti ya! Bahan-bahan: 500gm tepung beras 12 biji telur ayam
1 sudu teh pewarna oren Untuk sira: 500ml air 150gm gula pasir 2 helai daun pandan 6 kuntum bunga cengkih Cara-Cara: 1. Panaskan acuan baulu yang telah disapu dengan minyak selama 5 minit 2. Tepung beras disangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan kering. 3. Pukul telur hingga kembang dan berbuih, kemudian masukkan pewarna dan tepung. 4. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 180C hingga kekuningan. Keluarkan dari acuan dan sejukkan dahulu. Untuk sira: 1. Masak air dan gula sehingga mendidih. 2. Masukkan daun pandan, cengkih dan nekbat. 3. Masak sehingga 6-8 minit, tutup periuk dengan penutup. 4. Kecilkan api dan biarkan air gula meresap ke dalam nekbat. 5. Angkat dan siap dihidangkan.- CARI Kredit resipi: FB Masakan Asli Melayu |
26
Bagus |
23
Marah |
21
Terkejut |
11
Sedih |
20
Lawak |
20
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Victorioussss replied at 2-6-2017 02:45 PM
Belah sana memang terkenal dengan kemanisan awek awek pasir putih dan pengunaan gula dalam masakan p ...
marumaru replied at 2-6-2017 11:01 PM
Ini bukan baulu ok....tak manis sebab tu kena sira...
Victorioussss replied at 2-6-2017 11:15 PM
Takpela u..i tengok u pun dah rasa manis
Airabelle replied at 3-6-2017 06:13 AM
bulan puasa je boleh jumpa nekbat ni. Manis tu memang manis. boleh makan seketul je. Manis ngatttt
Victorioussss replied at 3-6-2017 09:35 AM
Manis potong kaki ke sis? Bagi i, benda paling manis i bole tolerate taufu fa jek.
Manis dari tu ...
Airabelle replied at 3-6-2017 01:02 PM
manis dari taufu fa. Sebab bagi saya taufu fa tu tak berapa manis.
ADVERTISEMENT