CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kudapan Ini Memang Terbaik Punya, Kacang Goreng Berempah!

22-9-2016 03:46 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 14169| Komen: 18

oleh Adib ZA

Alahai sedapnya kudapan kacang berempah! Tapi mana nak dapat yang sedap dan terbaik ya!

Tak mengapa, jangan gusar, di bawah ini ada resipi yang pastinya terbaik daripada netizen kita, dipetik dari Facebook Resepi Sedap. 


Tak sukar rupanya menyediakan kacang berempah ini. Memang rangup, pedas-pedas dan begitu enak sekali. Nah, cuba resipi di bawah ya.




Bahan-bahan:

500gm kacang tanah 
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sb serbuk cili
2 sb gula
3 sk garam

2 biji telur
5 sb tepung gandum
1 sb tepung beras
*sb - Sudu Besar
*sk - Sudu Kecil


Cara-caranya:

1. Bersihkan kacang tanah (bilas dan jemur kering sehari sebelum nak buat).

2. Campur semua bahan (kacang, bawang putih, serbuk cili, gula, garam, telur).

3. Gaul sampai sebati.

4. Masukkan tepung gandum dan tepung beras, gaul sampai sebati. 

5. Panaskan minyak dan goreng dgn api sederhana.

6. Bila dah masak, angkat dan tapiskan minyak sebelum dimasukkan dalam bekas. - CARI 



Kredit Resipi: Facebook Siit Azura/ FB Resepi Sedap
15

Bagus
25

Marah
23

Terkejut
16

Sedih
20

Lawak
29

Bosan

Friends Rank (128 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote hanisbunny 22-9-2016 07:05 PM
waaaa..mmg nk try resepi ni..klu xjemur xblh ke??just bilas2, n lap kasi kering..ooo maybe mmg kene btul kering to avoid moisture during deep fry? nnt jd xrangup plak kan..hrmm
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:15 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote pearl.silver 27-9-2016 10:26 AM
Aritu ada mkn satu kacang salut brand apa x igt
Tgk ingredient die
Tepung cuma guna tepung ubi sahaja
Pastu telur ayam, gula garam
Tp sedap...tepung salut die..crunchy sgt
Quote puteri_lz 30-9-2016 02:35 PM
Thank you for the info
Quote hanisbunny 14-10-2016 06:54 AM
Edited by hanisbunny at 14-10-2016 06:58 AM

update:..iolss dh buat, mmg menjadi..tp lupe add sugar....n the result too salty for me..klu ade sape2 nk try boleh kurangkan garam hokeyyy..btw don't forget to add SUGAR..

Lihat semua komen(18)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-11-2024 05:12 PM GMT+8 , Processed in 0.052898 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top