Oleh : TS LOO
Sate antara makanan kegemaran rakyat tempatan dan mudah didapati di mana-mana saja. Kebiasaannya ia dihidangkan bersama timun, bawang, nasi himpit dan kuah kacang dan menjadi juadah istimewa ketika mengadakan jamuan dan musim perayaan. Namun, pernahkah anda menikmati atau mendengar hidangan sate padang? Serasi dengan namanya, sate padang yang berasal dari seberang mempunyai kelainan dan keenakan tersendiri. Sate padang mempunyai keistimewaan tersendiri kerana ia dihidangkan dengan cara yang berbeza berbanding sate tempatan.
Berlapikkan daun pisang, sate padang turut dihidangkan dengan nasi himpit dan kuah yang kekuningan selain ditabur bawang goreng. Kuahnya yang istimewa dan rasanya seakan-akan kuah soto itu dihasilkan daripada air rebusan daging selain ditambah bawang dan rempah yang ditumis. Keistimewaan sate padang juga terletak pada dagingnya kerana ia direbus dulu sebelum dicampur perapan dan dibakar. Dagingnya juga berbeza kerana dipotong nipis sebelum diperap dan dicucuk lidi sate selain tiada lemak. Selain sate daging, Safrizal turut menawarkan variasi sate ayam, perut dan paling istimewa sate lidah yang jarang dapat ditemui. Kuah kacang turut disediakan bagi memberi pilihan kepada pelanggan yang gemarkan kuah kacang berbanding kuah sate padang yang biasa. Gerai sate padang milik Safrizal terletak di persimpangan Jalan Hassan Salleh, Kampung Baru. Ia dibuka dari jam 5 petang setiap hari.- CARI Infonet |
6
Bagus |
6
Marah |
16
Terkejut |
5
Sedih |
10
Lawak |
9
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
red_cattleya replied at 22-4-2016 08:46 PM
selalu aku pergi dpn neh je chunburi seafood sbb setiap kali nak beli, beratur manusia
ADVERTISEMENT