Oleh Adib Za Memang sedap kan makanan yang ditambah dengan bahan perisa MSG. Yang tak sedap pun boleh jadi sedap.
MSG atau monosodium glutamat berfungsi menguatkan rasa. Selalunya boleh ditemui dalam sos, salad dressing, perencah makanan dan makanan tin. Persoalannya adakah ia boleh diambil atau dilarang sama sekali? Sebenarnya tiada larangan untuk memasukkan MSG dalam makanan, namun dengan kadar sedikit sahaja. Ingat! Berikut antara kesan-kesan akibat penggunaan MSG pada kadar tinggi:
a. Kecederaan kepada hypothalamus, sejenis kelenjar dalam otak berperanan mengawal selera makan, fungsi tiroid dan sistem endokrin. b. Meracun saraf seperti dilaporkan dalam sebuah kajian bahawa ia menyebabkan tikus menjadi gemuk kerana keracunan MSG merosakkan ‘ isyarat leptin’ yang tertulis dalam minda bawah sedar atau ia memusnahkan papan data sekali gus menyebabkan tiada isyarat bertulis dalam minda bawah sedar. c. MSG yang dimakan oleh ibu mengandung juga ibu yang sedang menyusukan bayi boleh mengganggu pusat kawalan bayi. d. Kesan pengambilan MSG ialah kesan kepada otak, ini kerana pengambilan kokain, methamphetamine dan Ritalin. Ia berakhir dengan tindakan stress hipersensitif dan mengakibatkan perut berlemak. Oleh itu, ambillah MSG dalam kadar yang sederhana sahaja. Tidak ada salahnya untuk menjadikan makanan anda lebih sedap, tapi jangan berlebihannya. - CARI Infonet Sumber: Blog Pohonmas |
6
Bagus |
4
Marah |
25
Terkejut |
10
Sedih |
6
Lawak |
9
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT