Oleh Izzah Abbasy
Minyak zaitun atau 'Olive Oil' sudah menjadi keperluan setiap isi rumah. Menyedari kepentingannya, ramai yang berebut-rebut untuk menggunakannya tanpa melihat dan mengetahui kegunaan setiap minyak zaitun yang ada. Minyak zaitun mempunyai komposisi kimia yang unik. Sebab itu ia dibahagikan kepada 3 jenis minyak zaitun utama iaitu, Extra Virgin Olive Oil (EVOO), Virgin Olive Oil (VOO) dan Based Olive Oil (BOO). Yang boleh diminum secara terus adalah jenis EVOO, ia melalui proses perahan sejuk tanpa menggunakan bahan panas yang boleh merosakkan struktur mineral asal buah zaitun. EVOO dinilai melalui warna, struktur minyak dan cara simpanan (packaging). Paling utama, ia tidak boleh digunakan untuk menumis, struktur minyak akan rosak malahan boleh menyebabkan berlakunya masalah hipertrigliseridemia, iaitu lebihan lemak dalam darah. Minyak zaitun yang digunakan untuk menumis ada jenisnya. Selain daripada itu, minyak zaitun ini hanya boleh digunakan untuk makanan sahaja. Yang sesuai di masak gunalah brand atau jenama Filippo Berio. Antara minyak zaitun yang baik diamalkan iaitu untuk diminum terus adalah jenama Olive House, yang diimport dari Syria. Itu antara jenama yang dipercayai dan baik diamalkan untuk kesihatan. Minyak zaitun yang diproses dengan tapisan semula untuk tujuan melemahkan agen Resistant Starch (RS) dan memberi fungsi untuk tujuan menumis. Jika anda mengamalkan minyak zaitun jenis Olivie Plus, ia sangat bagus untuk diminum terus kerana kandungan Hydroxytyrosol 30 kali lebih tinggi daripada 'Olive Oil' biasa. - CARI Infonet Kredit : Sh Hamidah Sy Hamid FB
|
7
Bagus |
4
Marah |
26
Terkejut |
4
Sedih |
8
Lawak |
8
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
manjalara_01 replied at 7-1-2016 11:40 AM
X tau la facts dlm artikel atas ni betul ke x..??..dlm artikel kata EVOO x sesuai utk menumis??I bar ...
ira79 replied at 7-1-2016 12:40 PM
artikel nih macam tak brape betul je.. main tulis tanpa wat research dulu ke? Jamie Oliver pun selal ...
[quote]Can I use extra virgin olive oils for frying?
Yes, but to be honest, refined olive oils (that is those labeled as 'Pure' or 'Light') are probably a more cost effective alternative when more than shallow frying. Refined olive oils also begin to smoke at a higher temperature than most extra virgin olive oils, making them more suited to deep frying. However, extra virgin olive oils are a far better alternative when shallow frying.
It is commonly thought that extra virgin olive oil smokes at a low temperature. However, it is a fact that the lower the free fatty acidity (FFA) i.e. better oils, the higher the temperature at which the oil will begin to smoke. Therefore if you purchase high quality oil with an FFA less than 0.2%, then it will start to smoke at a temperature around 20C higher than your average supermarket EV imported from the EU. That’s a lot in culinary terms.
ADVERTISEMENT