CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Pengemar Otak-Otak Harus Cuba Resipi Ini

28-8-2015 06:07 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 9922| Komen: 3

Oleh Fyruz Hanna


Otak-otak yang paling terkenal sekali di Terengganu, Pahang, dan Johor. Isi ikan yang telah digaul didalam bahan dan dibungkus dengan daun kelapa. Sememangnya ia merupakan snek petang yang sangat enak dijamu dengan secawan teh ataupun kopi.



Bahan
1 ekor @ 1.2 kg Ikan Parang
1 ½ biji Kelapa Parut
2 inci Halia

2 inci Lengkuas
1 sudu kecil Jintan Putih
2 sudu kecil Jintan Manis
4 @ 5 batang Serai
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 @ 4 batang Cili Merah
1 sudu kecil Serbuk kunyit
Secukup rasa Garam 
Sedikit Pucuk kelapa / Nipah ( daun buat ketupat pun boleh )


Cara Membuat
1.Ikan parang tu dibuang kepala dan ekornya dan potong sebelah menyebelah antara tulang belakangnya.Lepas tu kikis isinye dengan pisau seberapa yang korang dapat.Cara tradisi selepas dapat isi ikan parang ni, isinya digiling terlebih dahulu atau ditumbuk dengan batu lesung kemudian masukkan dalam bekas Tupperware atau ape-ape aje bekas yang korang ade kat dapur tu, yang penting bersih suci!.

2.Bawang merah , Bawang putih Jintan Putih , jintan manis , halia , lengkuas , lada putih , garam , cili merah , serai yang telah dikerat nipis- nipis semuanya lepas tu digiling halus-halus hingga bersatu semua bahan. Sekarang tak ade giling kat rumah jadi korang guna aje lah blender ..senang aje blend kesemua bahan hingga sebati .

3.lepas tu masukkan bahan blender tadi ke dalam bekas berisi ikan parang tadi bersama serbuk kunyit.Juga kelapa parut.

4.Perlu dingat ni hal kelapa parut pulak, kalau pi kedai beli kelapa parut, minta tukang parut kelapa parut halus-halus nak isinya yang putih aje, tak nak sampai kulit arinye diparut.Kalau kelapa parut yang sedia ade kat dalam peti ais korang tu kalau boleh blender kering dahulu kasi ia halus sikit... senang aje kan arahan chef obie ni…

5.Selepas tu korang Cuma perlu ramas iisi ikan parang tu dengan rempah – rempah dan kelapa parut hingga cukup sebati dan dalam masa yang sama korang taburkan garam sehingga cukup rase, kalau korang suke guna serbuk perase..boleh lah letak siki.Cara tradisi tak ade guna perase..

6.Haa ni die, ambil pucuk kelapa atau nipah dipotong 8 inci panjang dan masukkan otak-otak itu 1 sudu besar ke dalam daun itu dan tangkupkan dengan sehelai lagi daun lalu disemat hujung pangkalnye dengan lidi. Buatlah hingga selesai semuanya.

7.Setelah siap barulah boleh dibakar diatas bara api seperti orang membakar satay!Bile Nampak daun otak-otak tu layu hendak gareng..bolehlah diangkat..
Yea..yea…dah pandai buat otak-otak..
17

Bagus
5

Marah
12

Terkejut
10

Sedih
25

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (74 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote deknon 11-9-2009 11:30 AM
disebbkan anak2 n suami suke benar makan otak2 utk buka pose
kami beli kat hikmah yong tau fu di taman bolton
50 pcs rm17.50..jatuh sekeping 37 sen
Quote seroncilok 11-9-2009 11:58 AM
37 sen/pc ...mahal jgk tu....
bli kt kilang dia ker ?
Quote twinkleboo 9-4-2019 04:16 PM
Sedap nyaaa otak otak

Lihat semua komen(3)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-11-2024 02:57 AM GMT+8 , Processed in 0.034678 second(s), 18 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top