CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kenapa Tolak Makanan Berkhasiat?

24-8-2015 06:22 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 5995| Komen: 1

Oleh Izzah Abbasy

Tahukah anda makanan berkhasiat sering diketepikan? Mempunyai rasa pahit dan warna yang tidak menarik, ia adalah punca utama mengapa masyarakat Malaysia tidak menggemarinya.

Namun, bagi mereka akan yang tahu akan khasiat yang terdapat pada makanan tersebut sudah pasti menjadi makanan utama atau amalan harian mereka.

Antara makanan berkhasiat yang tidak disukai ramai :

1. Pepitas (Biji Labu)



Banyak khasiat yang terdapat dalam biji labu antaranya lemak yang tidak tepu, kalsium, vitamin B, serat dan banyak lagi. Cara terbaik untuk menghidangkan biji labu dengan cara mencampurkan di dalam salad dan makan bersama dengan salad.



2. Tahini ( Pes Biji Bijan)



Bagi yang tidak tahu pes, ia merupakan biji bijan yang dihancurkan menjadi halus. Pes biji bijan kaya dengan protein, serat, kalsium, vitamin E dan antioksidan. Pes biji bijan ini juga dijadikan snek di negara Arab.


3.  Prun


Buah prun tidak asing bagi rakyat Malaysia kerana buah prun telah dikomersialkan kepada rakyat Malaysia. Buah ini kaya dengan serat, iron, potassium, rendah kalori berbanding buah-buahan kering yang lain.


    4.  Barli



Barli juga dikenali oleh masyarakat Malaysia kerana kebanyakan kedai menyediakan air barli sama ada sejuk atau panas. Barli kaya dengan serat larut dan boleh digantikan dengan nasi.


   5.  Turmeric (Kunyit)

Tergolong dalam rempah ratus yang biasa digunakan di dalam masakan kari. Kunyit kaya dengan antioksidan yang setanding dengan buah strawberi, rasberi dan ceri.



Yang mana satukah pilihan makanan berkhasiat anda? Penulis suka kunyit, buat ulam. Sedap! Jom cuba. Bagi anda yang tidak suka pahit atau masam, bolehlah minum barli selalu ya. - CARI Infornet
21

Bagus
17

Marah
19

Terkejut
31

Sedih
25

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (125 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote nurbaya 31-7-2015 08:33 AM
Kita suka minum air barli...selalu beli sepeket yg rega 70 sen tuh pastu rebus sikit2.. time rebus tu campak daun pandan sehelai..so nanti jd wangiwangi dan sedap. Biasa minum suam ataupun sejukkan dlm fridge.. tak bubuh gula pun sedap.. if nak rasa manis2 jugak bubuh gula rock melon.

If prune plak beli kekadang jer la... sbb bila makan tu non stop plak (sedap kekdahnya) pastu membuang kaw2..sbb prune ni bagus sbg pelawas (sama mcm mkn daun salad)

Biji labu x pernah try...maybe if diberi peluang mkn..kita try lah..
Kunyit lak...of course la bila masak je mesti guna kunyit kan.. try guna kunyit hidup..rasa masakan mmg ada beza...

Lihat semua komen(1)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-11-2024 08:33 AM GMT+8 , Processed in 0.179242 second(s), 16 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top