Oleh Fyruz
Bagi yang ingin membuat sendiri kuih raya supaya lebih autentik dan tersendiri,Biskut Viennese ini mungkin antara senarai biskut raya anda. Biskut yang mula-mula dicipta oleh orang British ini merupakan kombinasi antara jem dan buttercream. Seperti sandwich biskut ini mempunyai rasa yang kaya dengan rasa lemak dan manis jem.
Bahan-Bahan:
240 gm mentega tanpa garam 100 gm gula aising 2 camca teh esen vanila 1 biji telur dipukul 300 gm tepung gandum serba guna Sedikit jem aprikot 210 gm coklat separuh manis, dicairkan Sedikit gula aising
Cara:
Pukul mentega, gula aising dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur, kacau rata baru masukkan tepung. Gaul hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam beg pastri dengan muncung bintang berukuran 1.25 cm dan paipkan adunan di atas dulang bakar yang dialas kertas minyak. Bakar 10-12 minit pada suhu 175'C atau hingga kuning.
Apabila biskut masak, angkat dan biarkan ia sejuk baru disapu sedikit jem aprikot. Tangkupkan dua biskut lalu dicelup setengah bahagian biskut ke dalam coklat cair. Susun semula di atas redai baru disimpan di dalam peti sejuk supaya coklat beku. Ayakkan sedikit gula aising pada setengah bahagian lagi biskut sebelum disimpan.
Sumber resipi daripada: resipibiskut |
31
Bagus |
18
Marah |
39
Terkejut |
23
Sedih |
17
Lawak |
18
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT