Register Login
CARI Infonet Return home

per706's space https://b.cari.com.my/?1828377 [Favorites] [Copy] [Share] [RSS]

Blogs

UEL (Part 2)

Viewed 140 times26-4-2020 06:42 PM

Ok Sambung....


Peribadi n sikap UEL ni sepanjang yg aku follow dia n berdsarkan pengamatan aku yg x seberapa...

Bersangka Baik
UEL ni jenis yg bersangka baik sentiasa. Mcam case sajad/alif syukri/ safi alias, kalu ikotkan at that time mmg da bertimba2 kutukan, cacian n tiga orang ni dapt dri netizen sbb prangai melampau depa tu.yet still dia p jumpa jugak, nasihat elok2 as if org2 ni xde buat salah pon walau da trang ecs sajad n safi tu lelaki nak jdi pompuan. Yg aliff tu dgn meriaknye la, bergaul dgn pondan mcam xde btas, provokasi yg tah ape2 etc..

I think because he simply believe that everybody deserved to have a chance utk berubah. Setiap manusia dtg dgn dugaan yg berbeza, n kita x sepatotnya menilai,sbaliknya membantu dahulu.kemudian selbihnya terpulng pda dri individu tu sendri.. Mungkin cept atau lambat, terpulang pda dri masing2 n hidayah dri Allah..sbb seingat aku xde ustaz yg jumpa 3 org ni instead of dia..sbb mmg kita da tau btapa annoying n melampau batas jugak depa 3 orang ni..maaf kalau aku slah..mmg itula seingat2 aku.dia je the only ustaz yg dtg approached.

Dri UEL jugak aku blaja utk doakan org yg diuji instead of menghukum, doakan kwan2 non muslim supaya depa dapat hidayah Allah..demi Allah aku x tpu..mmg aku buat la mcam apa yg UEL ckp,doakan org non muslim supaya dpt hidayah.n doakan org2 yg pda mata kita dia jahat,tpi sebanrnya dorang kurang bimbingn n kurang kasih syg..key point sentiasa bersangka baik.

Sentimental:
Yang bab org dok kutuk dia tulis dlm fb/insta meleweh2, dramatic , nak meraih simpati la whatsoever..sorry to say bro/sis.. it is just the way he is, mmg dia jenis melancholic mcam tu.mmg di org yg bgitu.and trust me, he cant be change. Mcam kita pon,ada sikap masing2. Korang brani jamin x korang bley ubah sikp/habit tu..da jdi darah dging. It is just the way u r. Bukn berubah dri sikap buruk ke baik. Cuz that is a choice nk jadi jahat ke x.but this is something u r born with.

Kalau ko jenis tegas, smpi bila2 la.ko akan camtu.ubah mcamana pon ko x dpt hilngkan tegas ko tu.kalu ko jenis gila tlong orag.org buat jahat kat ko pon, yet u still able to help 'em.cuz it is just the way u r. Sma la mcam UEL ni, as far as im concern, bukn dia meleweh tu sbb nk simpati. DIA MEMANG JENIS MCAM TU.

kalu ko dgr ceramah dia pon..kalu dia bca doa ujung ceramah tu mesti doa nya dtg dgn tangisan. Lagi pon UEL salu pesan,hidup ni kena byk menangis supaya kita kan lebih dekat dgn Allah..bukn nangis kosong yg x perlu.tpi nangis kenangkan dosa2 kau..nangis sbb x mampu jdi umat yg terbaik demi islam..n pelbagai reason lain yg baik2..mmg UEL selalu galakan org menangis sebab Rasulullah yg dijanjikan syurga, kekasih Allah pon kerap menangis pda Allah, mengadu nasib baginda dan bermohon yg baik2 utk umatnya..so atas reason ape plak dri kita yg xde apa2 n insan hina dina ni nak kritik sifat sentimental dia tu, sifat meleweh dramatic dia, kalau perkara yg dia lakukan n ajak org buat tu dapt jadiakan kita ikot apa yg Rasulullah selalu buat..Nak compare betapa sygnya Rasulullah pda kita apala sgt nilai airmata kita ni..

Selalu Salahkan Diri Sendiri.

Then UEL ni kalau dia buat dakwah dekat area KL, jumpa bebudak liar/pelacur/org xde rumah/mak nyah etc, first dia akan slahkan diri dia.kalau folo vdeo dia jumpa golongan2 ni mmg dia kan slahkan dri sndri..sbb pda dia, dia da gagal sebgaj umat islam sbb ada bangsa seagama dia hidup dlm keadaan mcam tu..berapa rmai dari.kita yg mampu mcam tu. Rsanya kurang, sbb kita lebih selesa menghukum tnpa siasat,mendekati menyelami n beri peluang, 'sehabis baik' kita bley buat pon.buat x tau, sbb itu bukn masalh kita, bukan kita. It is their life n we have nothing to do with it..sdgkan, yg sebnarnya apa yg UEL buat tu betul. Itu tnggungjawab kita, masalah depa msalah kita n berdosa besar kalau kita ttup mata.

Sehabis Baik

Kalau dia tlg, dia akan buat sehabis baik, bukn sekadar dtg bgi tazkirah sekali.then full stop. Dia tak, dia akan kerap dtg, kerap folo up, selalu igt kan mende yg sma berulang2 kali..smpi ada.yg dri x solat smpi da solat, x kira la x penuh pon but at least they tried aite? Nk buat rumah pon mula dgn seketul bata. Nk penuh solat mungkin permulaan nya dgn satu waktu dlu.semua perkra sempurna akn ada permulaan yg kurang.

Setakat sewa rumah tu, x yah tggu PKP mmg da bertahun dia buat, x yah tgu duit tabung syg umat dia tu pon, da brapa byk dia keluar duit sendri..dia akan sewakan hotel utk budak kupu2 malam ..sian..kat uma x selesa, tu yg depa suka melepak dekat luar..so UEL akan sewakan hotel semalam.siap solat jemaah lgi.yg budak pompuan dia hntar balik uma trus..mmg tak la kan sewa hotel gak..laen lak jadi..so setiap kali dia dakwah, dia akan ajak mkan smbil tu tazkirah. Then akan sewakan hotel utk berehat, mna ada rumah, anta balik ecs perempuan..solat, bru bgi UEL dia da settle buat keje utk hari tersebut..nt dia akan dtg lgi folo up, belanja makn, beli brg keperluan. Repeat mode.

Mcam gang mak nyah tu siap p bwak PD lagi. Ramai diangkotnya tanpa berkira. as long as dia dpt tlong n jalankan bhagian dia dlm berdakwah n mak nyah tu rela hati nk berubah...yg pting hati kena ikhlas bru berkat.insyaAllah...

Penuh Kasih Sayang

Kalau dia jumpa sesiapa pon, if ada yg prasan mmg dia akan peluk. Aku x pernah jumpa lgi yh konsisten peluk tah mana2 org semata nk sebrkan rsa kasih syg.busuk ke x mandi ke dia peduli ape...Kalau bebudak gelandangan/kupu2 malam tu smpi thap suapkan makan lgi..skali belanja bukn 2,3 budak..dia akan pnggil selagi rmai yg nk ikot..on that reason aku yakin kenapa bebudak ni lembut hti dgn dia n senang nk ikot nasihat dia..sbb dia treat bebudak ni dgn kasih syg mcam darah daging sendri..

Dlm vdeo dia post budak2 ni mmg syg gila dgn dia.happy kalau terserempak dgn dia.nk peluk nk salam.hati aku plak yg seronok tgok cuz at least bebudak tu ada tempat nk menumpng kasih. Sedih kalau tgok bebudak ni..bukan nakal mna pon sebb kurang kasih syg sebenarnya...n itu yg UEL cuba bgi..dgn harapn dpt tarik utk berubah....

Ok la..thats ol for now...nant aku smbung lgi insyaAllah...

Allother author's recent blogs

Comments (0 Comment)

facelist

You have to be logged to leave a comment Login | Register

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 07:48 AM GMT+8 , Processed in 0.034195 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top