SARDIN ROLL
Bahan-bahan
( Untuk Pastri - 27 biji small size )
300 gm Tepung Gandum
120 gm Mentega Sejuk
3 sb Air Sejuk
Secubit Garam
Cara-cara Untuk Pastri
Ayak Tepung Gandum bersama Garam ke dalam mangkuk.
Potong mentega sejuk kepada saiz 1 cm dan masukkan kedalam adunan tepung.
Ramas tepung dengan mentega sejuk sehingga menjadi seperti breadcrumb @ serbuk roti. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga doh licin & tak melekat di tangan.
Balut doh dengan plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk sebelum sediakan inti. +++++++++++++++++++++++Untuk bahan-bahan untuk inti 1 Tin Besar Sardin 1 Biji Bawang Besar - Dihiris * 3 Ulas Bawang Putih * 5 Biji Cili Api (boleh tambah kalau nak pedas lagi) 1 Biji Lada Merah - Dihiris Garam Secubit Gula 1 - 2 biji limau kasturi Cara-caranyaAsingkan sardin dengan sos dan hancurkan. Bahan-bahan bertanda ( * ) ditumbuk halus dan tumis sehingga wangi Masukkan hirisan bawang besar & tumis bersama hingga layu. Masukkan 3 sudu besar sos sardin yang telah diasingkan tadi. Tumis hingga garing. Masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi, lada merah yang dihiris dan perasakan dengan garam, gula & limau kasturi. Tumis hingga betul2 garing. Cara menyediakan Sardine Roll Canai nipis pastri & potong kepada sais segi empat tepat (saiz roll terpulang pada citarasa. Saya buat kecil2)Masukkan sedikit inti sardin & gulung. Susun dalam dulang pembakar & sapukan permukaan roll dengan kuning telur Dengan menggunakan hujung gunting, gunting sedikit permukaan roll tadi & bakar sehingga kuning keemasan.