CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3578|Reply: 21

Skim Pinjaman Kenderaan Bagi Pegawai Perkhidmatan Awam

[Copy link]
Post time 4-5-2016 08:27 AM | Show all posts |Read mode
Edited by maz1613 at 5-5-2016 10:28 AM

Assalam & Salam Sejahtera warga forum sekelian

Aku nak tanya beberapa soalan mengenai skim pinjaman kenderaan bagi penjawat awam. Kalau ikut pekeliling perbendaharaan Malaysia yang aku baca, aku layak memohon, kira cukup syarat la... Cuma part potongan dalam payslip mesti tidak melebihi 60% tu aku nak tanya dia tgk payslip saja ke, or dia akan ambil kira juga potongan dia luar payslip? Coz aku ada loan rumah dan loan asb dengan bank. Kalau kira sekali, memang tak cukup la syarat tu.

Aku tak nak buat loan bank pun sebab rasa memang bank tak lepas dah kot. Lagipun jangka panjang sebenarnya untung lagi buat pinjaman kerajaan. So sapa yg tau harap dapat bantu ya. Malas lagi nak call bahagian berkenaan sebab baru plan belum confirm nak buat. Thanks all

Edited : Potongan pd payslip aku mmg takde hutang personal loan (potongan hanya pcb, zakat, ypeim, tabung haji, sspn dan insurans ceupac care). tapi syarat dia bukan dia tengok kau potong utk apa...dia kira semua potongan mesti tidak kurang 60%.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-5-2016 08:47 AM | Show all posts
untung sapa keje gomen ni yek...mcm2 keistimewaan...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah dengar pulak...

Loan asb akan mengganggu sikit bila nak buat loan lain..

Ape kate try apply loan dulu kalau tak lepas kena terminate loan asb la jawabnya..nanti dah stable buleh apply balik..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2016 02:47 PM | Show all posts
Akhirnya selepas beberapa kali call bahagian berkenaan kena tendang sana sini barulah dpt jawapan.

Hanya potongan dalam slip gaji diambil kira.

Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 02:57 PM | Show all posts
mentang2 naik gaji lps raye ni

merata2 org gomen overlap bank rakyat segala mala jenis loan selagi boleh di loan

then meroyan gaji tak cukup
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2016 04:32 PM | Show all posts
Hahaha...Takpe diaorg meroyan pun tak susahkan kita
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-5-2016 04:40 PM | Show all posts
buat loan selagi boleh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2016 04:55 PM | Show all posts

yelah...nak beli cash mana nak cekau 60k. kui3x...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-5-2016 05:03 PM | Show all posts
periakuning replied at 4-5-2016 09:13 AM
Tak pernah dengar pulak...

Loan asb akan mengganggu sikit bila nak buat loan lain..

Aah...Actually paling takut loan asb, sbb ambil max. Memang tak masuk payslip tapi kalau dia crosscheck ngan bank, rasa tak lepas kot. Ada yang kata loan asb pun dikira sebagai komitmen kalau nak buat loan kereta dengan bank, ada yang cakap tak kira.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 05:12 PM | Show all posts
kalau taknak utang, tak merasala semua2 tu ye tak....
aku pun hidup dgn berutang je ni...ntah bila nk abih...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2016 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 4-5-2016 05:12 PM
kalau taknak utang, tak merasala semua2 tu ye tak....
aku pun hidup dgn berutang je ni...ntah bila  ...

Hahaha...betul kan samala kut tak berhutang tak tau mcm mana nak beli

Nak buat macam mana kalau gaji aku 10k sebulan, boleh la kot nak simpan 5k sebulan x 12 bulan. Tahun dpn angkat sebijik cash...


Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 05:25 PM | Show all posts
maz1613 replied at 4-5-2016 05:22 PM
Hahaha...betul kan samala kut tak berhutang tak tau mcm mana nak beli

Nak buat macam mana kala ...

btul2..takkan nk beli umah cash  


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2016 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Abang aku laki bini doktor pakar aku rasa pendapatan isi rumah diaorg >30k sebulan pun beli vellfire hutang gak.

Zaman skang susah nak elak hutang terutamanya kereta dan rumah. Yg penting cara pengurusan. Kalau pandai manage, Insya Allah
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 10:17 PM | Show all posts
Ada ke skil ni?tk pernah tau pun...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-5-2016 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 4-5-2016 10:17 PM
Ada ke skil ni?tk pernah tau pun...

Ada.. Baru ambik borang semalam.. Aku punya kerani pun tergezut bila aku minta. Sebab tak ramai yg buat. Hahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 08:30 AM | Show all posts
Umah n kete mmg kena hutanglah..lainlah kalau umah harga 10k..kete hrga 5k dpt gak lah byr cash...ni umah plg murah skrg pn lebih 100k....n kete pun puluh2k gak yg plg murah....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-5-2016 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 5-5-2016 08:30 AM
Umah n kete mmg kena hutanglah..lainlah kalau umah harga 10k..kete hrga 5k dpt gak lah byr cash...ni ...

Itulah pasal aku pelik ada yg terlebih concern pula bila aku nak menambah hutang.  Maybe yg terlebih concern tu beli rumah kereta cash kot...Bersangka baik
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 03:08 PM | Show all posts
axia basic spec E rm24k pun orang kita berhutang..
termasuk la aku
tapi as long as pandai manage apa salah nya..
btw aku pun baru tau pasal loan kereta ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 03:40 PM | Show all posts
syarat tu supaya pegawai/kakitangan tidak dalam keterhutangan yang serius. Susah ketua jabatan nak uruskan nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2016 04:59 PM | Show all posts
cina2 yg kaya raya pun kalau beli rumah/kereta hutang gak, walaupun dorang boleh beli cash....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 11:15 PM GMT+8 , Processed in 0.082368 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list