CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 20251|Reply: 5

BELI MOTOR BARU DAFTAR SENDIRI

[Copy link]
Post time 21-4-2016 08:46 AM | Show all posts |Read mode
Siapa yang ada pengalaman, atau tahu camna nak buat? .. sebab harga service charge kira mahal beratus-ratus, sedangkan kos insuran, road tax, JPJ tak la mahal mana pon. hanya motor baru beli dari kedai. TQ
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2016 09:39 AM | Show all posts
rasanya individu tak boleh kot
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2016 09:54 AM | Show all posts
bukan tak boleh, boleh... sama la dgn kita jual/beli kenderaan atas nama individu, pegi puspakom/jpj buat sendiri...
tapi masalahnya kalau moto/kete baru ni, kilang pengeluar kenderaan tidak menjual terus kepada individu, kilang hanya menjual kan pada agen2/syarikat sedia ada, lagipun banyak isu yg perlu diambil kira contohnya insuran/warranty atas kenderaan tersebut semasa dlm proses pendaftaran nak letak atas nama sape?
kilang takkan release kenderaan kalau pembeli takde insuran dlm proses pertukaran nama...
memang begitula nasib kita sebagai pengguna, semua2 nk kena tanggung...dgn GST nya lagi...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2016 10:40 AM | Show all posts
Maksud saya, beli dari kedai cash.. dapatkan dokumen chasis no, engine no, etc dari kedai dan urus sendiri di JPJ.
Hanya untuk cash, kalau loan, memang tak boleh sebab ada Tuntutan Hakmilik kat belakang tu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2016 04:53 PM | Show all posts
cbr1 replied at 21-4-2016 10:40 AM
Maksud saya, beli dari kedai cash.. dapatkan dokumen chasis no, engine no, etc dari kedai dan urus s ...

trepulang pada budibicara tokeh kedai moto tersebut....kalau ikutkan boleh aje nk buat sndiri..tapi tu la, biasanya tokeh kedai tak bagi...
try la kot2 boleh....yg jadi masalahnya, mcamana ko nak bawa moto tu ke puspakom utk inspection?

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2016 12:14 PM | Show all posts
cbr1 replied at 21-4-2016 10:40 AM
Maksud saya, beli dari kedai cash.. dapatkan dokumen chasis no, engine no, etc dari kedai dan urus s ...

saya pernah beli moto kriss cash... bawak balik terus... but still blom register dan takde nombor plate... tapi kedai motor dgn rumah dekat aje lah...
selalu kes cemni.. motor dah hantar inspect... cuma dokumen blom submit utk register...
boleh nego dgn kedai utk reduce handling charges... dapat jimat pun dlm seratus lebey jeee.... tapi penat dan rugi masa nak gi jpj submit dokumen....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 01:34 AM GMT+8 , Processed in 0.064734 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list