View: 2702|Reply: 8
|
Lempeng Pisang Hidangan Tradisi, Paling Senang Buat Namun Kian Pupus
[Copy link]
|
|
Oleh Fyruz Hanna
Jangan pandang rendah tau, walaupun hidangan lempeng ini sememangnya ringkas dan mudah dibuat, tapi ramai yang tidak mengekalkan tradisi ini.
Sedih bukan? Walaupun lempeng kini ada yang dikomersilkan tapi tak salah jika kita belajar lempeng pisang yang satu ini kan, tambah satu lagi resipi untuk anda, jangan lupa lebihkan pisang ya.
Bahan-bahan yang diperlukan :
6 pisang dilenyekkan
tepung gandum 15 sudu, agak-agak
Sebiji telur
Sedikir air
Garam
Cara Membuatnya:
1. Campurkan pisang lenyek bersama tepung gandum, susu tepung, soda bikarbonat, baking
2. Masukkan jagung krim. Jika agak cair, tambahkan sedikit demi sedikit tepung gandum.
3. Panaskan kuali non-stik saiz paling kecil. Cairkan sedikit marjerin.
4. Masukkan adunan mengikut ketebalan yang disukai.
5. Terbalikkan lempeng supaya masak kedua-dua belah bahagian. Hidangkan segera.
-CARI Infonet. |
|
|
|
|
|
|
|
Uuhh baca pasal lempeng ni buat i tempting tau TT ni |
|
|
|
|
|
|
|
Ahaha teringat kucing makan pisang @kucen_miang |
|
|
|
|
|
|
|
legend ni... nk buatlah.. hehe |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnyaaa lempeng pisang tapi suke mak buat.. pisang lebih... tepung kurang.. and minyak kurang |
|
|
|
|
|
|
|
Bg sy, guna pisang emas buat lempeng ni plg sedap..kyang bwk ke petang.
adoi tiba2 teringat arwah nenek.. |
|
|
|
|
|
|
|
tambah kelapa parut... sedap |
|
|
|
|
|
|
| |
|