CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2068|Reply: 4

Apa Salahnya Suami Mengambil-alih Tugasan Isteri Di Rumah!

[Copy link]
Post time 12-4-2016 05:42 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : TS LOO
Biasanya urusan mengendalikan bayi banyak dilakukan oleh ibu. Jarang sekali ayah cekap menguruskan bayi. Tetapi bukan bermakna tiada ayah yang boleh menguruskan si anak dengan baik, sebaliknya ada yang mampu menguruskan lebih hebat daripada ibu.


Kalau sebelum ini, anda seorang suami yang membiarkan isteri sahaja menguruskan anak apa kata ubah kebiasaan itu. Biasakan yang betul dan betulkan yang biasa.


Ingat, anak adalah tanggungjawab kedua ibu dan ayah. Jangan beranggapan tugas menguruskan anak hanya di atas bahu isteri sahaja, sebaliknya suami perlu bersama menggembleng tenaga menguruskan keperluan anak.


Berikut adalah beberapa situasi yang mungkin terjadi dan si suami perlu mengambil alih tugasan isteri :
1. Isteri kena kerja outstation
Kalau isteri anda wanita yang berkerjaya, memang tak boleh lari daripada kebarangkalian dia perlu bekerja outstation. Bagi yang tak biasa uruskan anak apatah lagi yang masih bayi, sudah tentu akan panik dan gentar. Tetapi bagi si ayah yang sudah biasa menukar lampin anak, memujuk si kecil menangis dan menidurkannya, semua itu tak jadi masalah. Jadi bersedialah untuk belajar menguruskan si kecil.


2. Isteri terpaksa kerja hujung minggu
Kadang kala ada sesetengah jenis pekerjaan isteri yang memerlukan dia bekerja di hujung minggu. Maka sebagai ketua keluarga yang macho dan bijaksana, tentu sahaja anda perlu bertanggungjawab menjaga anak di rumah. Takkanlah hendak hantar ke taska atau rumah pengasuh sedangkan anda hanya duduk berehat di rumah sambil menontong TV atau bermain 'Clash of clan'.
3. Isteri jatuh sakit
Ini hal kecemasan yang di luar kawalan. Kalau tiba-tiba isteri jatuh sakit, takkanlah anda tetap hendak menyuruh isteri menguruskan anak. Dalam hal ini, anda perlu mengambil alih semua tugas rumah tangga dan mengendalikan keperluan anak. Kalau tak biasa, memang kelam kabut jadinya.
4. Isteri sibuk memasak di dapur
Ketika isteri sedang sibuk menyiang ikan atau memotong cili di dapur tentu sukar baginya hendak menukar lampin bayi yang membuang air besar. Bimbang pula tangan yang pijar akibat cili menyebabkan anak juga terpalit kena pijar. Jadi, inilah masanya, ayah memainkan peranan. Jangan pula biarkan si kecil menangis kerana anda tak reti hendak cuci punggung anak dan tukar lampinnya.


5. Inilah masanya mengeratkan hubungan
Orang kata antara cara seorang ayah hendak rapat dengan anak adalah dengan kerap menguruskan keperluannya seperti memandikan anak, menukar lampin, menidurkan anak dan sebagainya lagi. Sekurang-kurangnya anak tahu, bukan ibu sahaja yang boleh menguruskan dirinya, ayah juga tak kurang hebatnya.- CARi Infonet

sumber info: Pa&Ma
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2016 10:15 AM | Show all posts
betul2. ini minah sokong. kesian kat isteri tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 10:24 AM | Show all posts
Korang suami?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
saling bantu membantu
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2016 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau isteri boleh membantu suami dgn bekerja dan membayar bil2.. maka suami jgk  perlu bantu isteri mengurus rmh n anak2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-6-2023 07:02 PM GMT+8 , Processed in 0.099996 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list