View: 3205|Reply: 6
|
[Kudapan Petang] Tempe Celup Tepung, Cicah Sambal Kicap
[Copy link]
|
|
Oleh Adib Za
(Sumber foto: Tiffinbiru.com)
Petang-petang ini dapat makan kudapan sambil minum air kopi, aduhai sedapnya.
Antaranya termasuklah pisang goreng, cekodok dan juga tempe goreng.
Seperti tempe goreng, jika digoreng dengan cara celup tepung, dicicah pula dengan sambal kicap, terangkat gila! Jom cuba resipi mudah ini.
Bahan-bahan:
5 keping tempe
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 sudu besar ketumbar
3 ulas bawang putih
serbuk kunyit
sedikit garam dan air
Bahan Untuk Sambal Kicap
Segengam cili padi
2 ulas bawang putih
gula
kicap
Cara-caranya:
Potong nipis tempe. Serongkan sedikit.
Tumbuk bawang putih dan ketumbar.
Campurkan tepung dengan bahan tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga macam bancuhan goreng pisang.
Panaskan minyak, renjiskan sedikit adunan tepung.
Celupkan tempe ke dalam adunan tepung. Kemudian goreng hingga kekuningan.
Untuk sambal kicap - tumbuk cili, bawang putih, dan gula.
Masukkan dalam mangkuk dan masukkan kicap. Cicah dengan tempe goreng tadi. - CARI Infonet
Sumber resipi: Blog Hana Memories |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnyer tempe, lama tak makan |
|
|
|
|
|
|
|
dulu masa kt belajar kt segamat...selalu makan tempe ngan smbal kicap...
sedapnyeeeee... |
|
|
|
|
|
|
|
sedap nye. teringin la pulak |
|
|
|
|
|
|
| |
|