CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2362|Reply: 3

Fungus Hitam- Ramuan Masakan Cina Yang Berkhasiat!

[Copy link]
Post time 24-3-2016 03:40 PM | Show all posts |Read mode


Oleh : TS LOO

sumber foto: http://www.howgu.com.tw/



Fungus hitam, sejenis ramuan dalam masakan Cina, yang biasanya dijual dalam bentuk kering, mengandungi pelbagai mikronutrien seperti vitamin, mineral dan antioksidan.


Dalam kaedah perubatan herba tradisional Cina, fungus hitam dianggap seperti aspirin kerana mampu mencairkan darah bagi mengelakkan pembekuan darah, meningkatkan peredaran darah dan mencegah daripada penyakit kardiovaskular.


Fungus hitam juga membantu membersihkan paru-paru dan usus, selain bermanfaat untuk mencegah pendarahan rahim, buasir, tekanan darah tinggi dan kolesterol.


Polisakarida dan bahan kimia fenol dalam fungus hitam bukan sahaja menghalang pertumbuhan tumor dan mencegah pelbagai jenis penyakit kronik seperti kanser dan strok, malah dikatakan juga boleh meneutralkan kesan sampingan kemoterapi dan radiasi.




Bahan:
4 biji telur, 250 gram fungus hitam, garam, serbuk perasa, minyak masak, bawang hijau, halia.




Cara Masak:
1. Basuh fungus hingga bersih dan masuk ke dalam periuk berisi 5 cawan air. Rendam selama 2 jam. Potong fungus menjadi potongan kecil, kemudian hiris bawang hijau dan halia.
2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, tambah sedikit garam dan pukul telur hingga kembang.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng telur dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Kemudian, angkat.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumis hirisan bawang hijau dan halia hingga naik bau, masukkan fungus dan telur yang sudah siap tadi, goreng seketika.
5. Bubuh sedikit garam dan serbuk perasa sebelum dihidangkan.




sumber foto : http://recipe0.hoto.cn/




sumber info: http://www.ttmeishi.com/
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-3-2016 04:36 PM | Show all posts
sllu masuk dlm masak lemak
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2016 11:32 PM | Show all posts
saya suka masukkan dalam sup chinese stylestok ayam, udang, sotong, putih telur, sedikit tepung jagung
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2016 08:20 AM | Show all posts
nyum2..
masuk dalam sup sedap
pecah telor sikit
masukkan tepung jagung sikit...
su hoon sikit
sluurrpppppp
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-11-2024 06:53 AM GMT+8 , Processed in 0.040341 second(s), 15 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list