CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11153|Reply: 13

kos maintenance

[Copy link]
Post time 23-3-2016 07:00 PM | Show all posts |Read mode
Assalam nak tanya.


Saya ada pertanyaan tentang kos maintenance utk 2 jenis kereta iaitu toyota hilux 2.5 dan ford ranger 2.5.

Apa kos maintenance dan service utk kedua2 kenderaan itu contohnya oil filter etc?

Servis berkala punya kos kalau ada.

Terima kasih di atas bantuan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-3-2016 08:35 PM | Show all posts
minyak engine 2 botol - RM 173.58
oil filter - RM 30
fuel filter - RM 95

tu bnd yg wajib kena buat tiap2 bulan.

bnd x wajib ikut suka pomen. tp last 2 times aku hntr servis hilux opis. last kena RM 1.7k and b4nya kena 941 + gst.

pendek kata kalo hilux ni nak buat pakai kete family mmg x la rasanya.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-3-2016 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku call kau jap bro
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2016 11:46 PM | Show all posts

Ford Ranger 2.5 Turbo-Diesel  (WLT engine) -

Engine Oil, RM75.00 -RM88.00
Air Filter, RM25.00 - RM32.00,
Oil Filter, RM18.00 - RM22.00
Diesel Filter, RM45.00


Toyota hilux 2.5G  (Vigo) - (Hilang kena curi)

Dah lupa, kena check balik resit2 lama drp. UMW Toyota Subang Jaya, kalau masih ada dlm simpanan.


Pada pengalaman saya la, Kos servis kalau hantar kat SC, mmg la mahal.

Contohnya, dulu alternator Hilux saya dah bunyi, hantar kat SC, UMW quote dekat RM1K utk tukar 1 unit alternator baru;
At last, saya hantar kat kedai wireman, harganya < Rm350.00; tukar bearing sahaja.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2016 11:04 AM | Show all posts
aku takde pengalaman sendiri pakai Hilux/Ranger, tapi kawan2 yg pakai memang merungut maintenance agak parah juga, terutama yg guna hari2...tapi dorang takpelah sumer bisnesman...duit banyakkkk
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2016 10:18 PM | Show all posts

Update:  (drp resit)

Alternator assembly utk Hilux 2.5G (M) @ Model Vigo quoted by SC:

Harga Barang = RM2,599.30,
Upah             = RM65.00

Kos belum masuk GST.   (sorry, saya silap bagitau kos, sbb dah lama)
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-3-2016 10:34 PM | Show all posts

Sedikit panduan utk kawan2 yg minat nak pakai 4x4  (Toyota Hilux 2.5)

Ini harga PARTS drp SC  (Drp resit2 lama yg saya simpan)

- Diesel Multigrade, 15W-40  (5L) = 77.00,
- Oil Filter = 30.00,
- Diesel Multigrade (1L) = 16.00 x 2L = 32.00,
- Disc Brake (Front) = 293.00,
- ABS Shock (Rear) = 170.00 x 2 = 340.00,
- Fuel Filter = 85.00,
- Brake Shoe Kit (Rear) = 348.00,

Belum masuk lain2 kos kecil spt gasket, window washer, diesel injector cleaner, dll barangan kecil.

Belum juga termasuk kos tenaga buruh & GST.

Harap membantu.  

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2016 10:57 PM | Show all posts
zulka replied at 24-3-2016 11:04 AM
aku takde pengalaman sendiri pakai Hilux/Ranger, tapi kawan2 yg pakai memang merungut maintenance ag ...



Saya lebih gemar gunakan pick-up truck utk pergi kerja hari2, berbanding m'mandu kereta.   (dgn jarak perjalanan +/- 150km daily)

Bab maintenance kira OK, cuma perlu buat servis selalu..


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-3-2016 02:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada beza kos ketara tak utk model auto dan guna auto cruise selalu? Model hilux dan ranger apa je yg start ada auto cruise ek?
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2016 03:05 AM | Show all posts

Maaf,

Pick up truck brand apa yg ada Auto-cruise kat M'sia ?. (Lama tak follow)

Lagi satu, adakah berbaloi nak guna/bayar premium hanya utk kenderaan yg ada 'auto-cruise' function kat M'sian highway ni ?.  

sbb:-

- Highway kat M'sia ni selalunya packed/jammed dgn kenderaan hampir setiap masa,
- Kenderaan byk yg slow dgn kadar kelajuan yg  tak konsisten,
- Pemandu byk tak ikut lorong yg betul (bawa slow mcm bersiar2 hujung minggu kat lane laju/memotong),
- driver suka mencelah2 & tanpa bagi signal,

lagipun
- Sem. Malaysia ni tak la jauh/besar manapun.


Sorry MOD,
Off Topic,

Saya tak nafikan bahwa Auto-cruise function ini mmg sgt berguna esp. utk long distance travel, sekiranya lain2 pemandu m'mandu mengikut lorong & kelajuan yg ditetapkan.

Tapinya kalau masih ramai lagi yg memandu 80 km/j di lorong memotong & Ada pula yg m'mandu 120 km/j di laluan kecemasan, mmg payah la nak gunakan auto-cruise feature.  

Penat tekan brake & tekan button 'resume' aje la.

Ini b'dasarkan pengalaman saya miliki/bawa kenderaan yg ada Auto Cruise feature, (Detroit Metal, Full-Size, American V-8, 5L) Missed U


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-3-2016 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya kadang2 travel malam. Jadi selalu juga lenguh2 kaki kanan ni. Tu yg mencari yg ada auto cruise. Ke ok je kalau pasang yg after-market unit?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2016 08:57 AM | Show all posts
keadaan laluan trafik pada waktu malam selalunya lancar & keadaan spt ini  membolehkan tuan m'gunakan auto-cruise function.

cuma tuan kena peka/waspada dan lebih berhati2 sbb:-

- byk lori yg b'gerak dgn perlahan dan ia m'bahaya bila kita t'leka,
- Kanvas lori b'warna grey & tidak m'mantulkan cahaya. sbb itu kadang2 kita tidak perasan sehingga t'lalu dekat utk b'tindak balas.

Saya cadangkan tuan beli kenderaan yg datang dgn auto-cruise 'standard' dgn kenderaan itu.   senang nak claim warranty kalau ada masaalah dibelakang hari.

Btw,

B'dasarkan pengalaman saya yg lepas, risiko untuk dirompak/disamun/dicuri sewaktu m'mandu pick-up, esp. Hilux atau 4x4,  pada waktu malam adalah sgt tinggi.  

Tuan perlu lebih b'waspada pada keadaan sekeliling.   Harap maklum.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2016 06:46 PM | Show all posts
Z28 replied at 26-3-2016 08:57 AM
keadaan laluan trafik pada waktu malam selalunya lancar & keadaan spt ini  membolehkan tuan m'gunaka ...

terima kasih di atas nasihat, tuan.

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2016 08:37 PM | Show all posts
firdaruddin replied at 26-3-2016 06:46 PM
terima kasih di atas nasihat, tuan.



Tak ada masaalah,

Sama2 kita belajar.   


Satu lagi,


Kos tayar:  Bridgestone Dueller; +/- RM480-500/pc

Road Tax utk 2.5L, Turbo Diesel (Green Engine)  =  RM839.20  (1 Tahun)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 01:12 AM GMT+8 , Processed in 0.087483 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list