CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 10996|Reply: 58

Rupanya Banyak Kegunaan 'Rahsia' Vicks!

[Copy link]
Post time 1-3-2016 03:52 PM | Show all posts |Read mode
oleh Adib Za

Vicks VapoRub sering digunakan untuk melegakan selesema, mencair kahak dan melancarkan pernafasan. Namun, rupanya banyak kegunaan lain yang anda boleh jadikan Vicks ini sebagai teman setia anda.


Berikut merupakan petua yang anda boleh cuba amalkan dengan Vicks ini, memetik laman Home Remedy Daily,






1. Sakit Kepala


Jika anda sakit kepala, sapukan Vicks pada tepi dahi dan tepi mata untuk kelegaan segera. Anda juga boleh cuba menghidu aromanya yang segar dan menyejukkan.


2. Sakit otot


Jika badan rasa tak selesa kerana otot sakit, sapukan Vicks pada bahagian sakit. Kemudian balut ia dengan tuala yang hangat untuk seketika.

3. Kuku berkulat


Kuku anda dilanda kulat, cuba sapukan Vicks sebanyak dua hingga tiga kali sehari. Proses akan mengambil beberapa minggu.

4. Tumit merekah


Ia juga baik untuk memulihkan tumit yang merekah. Sapukan pada bahagian tumit pada waktu malam dan pakai stoking. Lakukan setiap malam.



(Sumber foto: Carian google)



5. Halau serangga


Sapukan sedikit Vicks pada cadar atau selimut anda. Serangga seperti nyamuk tak mahu mendekati anda!


6. Halau haiwan


Jika sofa anda sering dicakar kucing, cuba oleskan sedikit Vicks pada sofa, pintu atau langsir. Ia akan menjauhkan diri. - CARI Infonet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2016 04:09 PM | Show all posts
aku suka vicks blossom..segar jer bau dia...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2016 05:09 PM | Show all posts
balik ni aku nk buat eksperimen vicks dan semut
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2016 05:13 PM | Show all posts
info berguna
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2016 06:26 PM | Show all posts
6. Halau haiwan

Jika sofa anda sering dicakar kucing, cuba oleskan sedikit Vicks pada sofa, pintu atau langsir. Ia akan menjauhkan diri.

kalau nak halau tikus nk guna vicks letak mana?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-3-2016 06:35 PM | Show all posts
mamapea: aku suka vicks blossom..segar jer bau dia...


ada bnyk perisa ke
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 1-3-2016 06:36 PM | Show all posts
baru ku tahu......
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2016 06:40 PM | Show all posts
comel91 replied at 1-3-2016 06:26 PM
6. Halau haiwan

Jika sofa anda sering dicakar kucing, cuba oleskan sedikit Vicks pada sofa, pintu ...

sabar ea comel tunggu @CARI-MAMS reply.. tapi rasa saya boleh halau tikus yang sihat je kot.. kalau tikus tu selsema.. rasanya dia x lari
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-3-2016 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu kalao batok..boleh try sapu kat tapak kaki..n then pakai stokin..esok pagi lega..insyaallah
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 08:21 AM | Show all posts
Parut gigitan nyamuk leh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
sedap nye bau vicks,
another tip, kalau korang tak tahan sangat dengan bau komuter lrt bagai tu,
sebelum masuk dlm tren,
sapu sikit vick kt bwh hidung,
aman bahagia je korang dengan bau vicks,
lagi best dari bau segala bau nak muntah itu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 10:16 AM | Show all posts
thanks for the info tuan tanah
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 10:26 AM | Show all posts
wahhhh bagus gak nih
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 11:17 AM | Show all posts
owwhhh..ingat untuk hilangkan ketidak selesaan hidung je
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 11:27 AM | Show all posts
suka vicks!
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 12:04 PM | Show all posts
thanx tt..baru ku tahu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2016 12:17 PM | Show all posts
Info berguna
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-3-2016 03:29 PM | Show all posts
comel91: 6. Halau haiwanJika sofa anda sering dicakar kucing, cuba oleskan sedikit Vicks pada sofa, pintu atau langsir. Ia akan menjauhkan diri. kalau nak hala ...


@comel91 kalau tikus boleh jua kot..hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-3-2016 03:29 PM | Show all posts
hanamunir: sedap nye bau vicks, another tip, kalau korang tak tahan sangat dengan bau komuter lrt bagai tu,sebelum masuk dlm tren, sapu sikit vick kt bwh hidung, ...


oh yake...thanks utk info itu
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2016 04:59 PM | Show all posts
wah byk kegunaan vicks ni rupanyer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-12-2023 10:24 PM GMT+8 , Processed in 0.059259 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list