CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 8184|Reply: 11

Cara nak tahu kereta klon

[Copy link]
Post time 17-2-2016 04:26 PM | Show all posts |Read mode
Salam...


Kami bercadang nak beli MPV recond, memandangkan banyak kes kereta klon, macam mana nak tahu kereta yang kita nak beli itu bukan kereta klon dan macam mana nak tahu sekiranya kereta kita kena klon orang lain seperti yang berlaku baru - baru ini (Honda Odyssey)?




Terima kasih atas pandangan dan panduan semua in advance.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2016 04:52 PM | Show all posts
senang je...bawa pegi puspakom, ko nak beli kete mesti nk tukar nama, so nk tukar nama mesti pegi puspakom, lepas puspakom kena thumb print.. (NO SHORTCUT)
selain daripada tu memang 'something wrong'
selalunya kete klon ni:-
1. harga jauh lebih murah dari pasaran
2. dia minta cash dulu, kereta kemudian katanya...
3. takde surat kelulusan dari puspakom (Borang - B7)

hati2 noo...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-2-2016 05:01 PM | Show all posts
Thanks Zulka. Bukan apa ada opismate ni dia pakai Odyssey, beli dekat 200k, setiap kali ada road block mesti kena check habis - habisan. Tension kawan tu.

Isunya sekiranya ada kes saman ke apa ke, penat la nak buktikan bahawa bukan kita yang lakukan kesalahan tersebut.

Tapi of course la takkan beli kereta tersebut dengan harga terlalu rendah misalnya bawah 50k atau bawah 100k sekalipun.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2016 09:27 AM | Show all posts
Banunro replied at 17-2-2016 05:01 PM
Thanks Zulka. Bukan apa ada opismate ni dia pakai Odyssey, beli dekat 200k, setiap kali ada road blo ...

odc/stream/wish memang pebret kena klon..
kalau kawan u tu beli kete cara sah..tak perlu risau
yg risaunya, ada org klon kete dia....

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2016 09:49 AM | Show all posts
zulka replied at 18-2-2016 09:27 AM
odc/stream/wish memang pebret kena klon..
kalau kawan u tu beli kete cara sah..tak perlu risau
y ...

Yup. Itulah persoalan utamanya. Macam mana nak tahu keta kita tak diklonkan oleh orang lain?
Setiap bulan nak kena check saman ke?
Kalau duduk negeri sama, jenuh la nak  buktikan bukan kita yang bawa kereta tersebut masa kejadian.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2016 10:50 AM | Show all posts
Banunro replied at 18-2-2016 09:49 AM
Yup. Itulah persoalan utamanya. Macam mana nak tahu keta kita tak diklonkan oleh orang lain?
Seti ...

tak perlu buat apa2...kecuali kalau dh dapat surat saman yg owner memang pasti itu bukan dia, atau ada bukti yg kenderaannya di klon, baru la ambil tindakan..
aku ada 3 org kawan (dlm group wassap ODC) yg kenderaan mereka di klon....siap pegi cari lagi kt kampung org tu, dpt jumpa..bila initerview budak tu, memang dia tau kereta tu kereta klon. tindakan selanjutnya serah pada pihak polis.  


Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-2-2016 02:29 PM | Show all posts
zulka replied at 17-2-2016 04:52 PM
senang je...bawa pegi puspakom, ko nak beli kete mesti nk tukar nama, so nk tukar nama mesti pegi pu ...

bro ..
yg betolnye kena gi JPJ utk thumb print tu.
kalu bawak keta ke puspakom ,, sape2 pun boleh gi bawakkan
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2016 12:17 AM | Show all posts

Dari pemerhatian saya, selalunya kereta klon ni, pemilik dia tahu (bersekongkol) status kereta tu, jarang saya dengar kes tuan kereta tak tahu yg kereta yg dia beli tu kereta klon.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-2-2016 08:46 AM | Show all posts
Dengar cerita pemegang AP yang besar - besar ada kes juga. Ada yang terpaksa bayar duti import untuk mengelakkan dari disita oleh kastam. Ini pun salah satu isu dengan kereta recond juga. Aduhai, pening la.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2016 09:15 AM | Show all posts
kete klon ni byk dtg dari kota singa...
aku sndiripun hampir2 tergoda..
sib baik fikir 100 kali...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-2-2016 12:15 PM | Show all posts
Kalau kita mintak surat kastam semua tu dealer mesti wajib kasik kan?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2016 03:30 AM | Show all posts
Banunro replied at 19-2-2016 12:15 PM
Kalau kita mintak surat kastam semua tu dealer mesti wajib kasik kan?

kalau buat loan mmg kena ada surat kastam tu masa submit ke bank
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 06:42 PM GMT+8 , Processed in 0.096770 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list