CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5135|Reply: 35

[Tempatan] Isu gelaran 'datuk': Orang bagi, ayah ambillah. UPDATE Video #13

[Copy link]
Post time 6-1-2016 09:15 AM | Show all posts |Read mode
Edited by obelisk at 6-1-2016 11:44 AM

Isu gelaran 'datuk': Orang bagi, ayah ambillah
RAZIATUL HANUM A.RAJAK
5 Januari 2016



GOMBAK - "Orang bagi, ayah ambillah". Demikian reaksi Presiden Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani Kulup Abdullah berhubung isu penganugerahan gelaran Datuk Paduka Mahkota Melaka dari 'Sultan Melaka', bulan lalu.

Beliau tampil memberi keterangan kepada Polis Melaka Tengah di Balai Polis Gombak, hari ini.

Menurutnya, sepanjang memberi keterangan, beliau hanya ditanya soalan-soalan yang disifatkan sebagai biasa serta mendapat layanan yang baik.

"Atas persetujuan saya, mereka bawa saya ke Balai Polis Gombak. Soalan-soalannya biasa sahaja. (Antaranya) kenapa saya menerima darjah kebesaran yang tidak diiktiraf.

"Jawapan saya mudah, saya ambil (sebab) orang bagi. Bukan senang nak dapat Datuk Paduka. Ini pula ada Sultan yang nak beri, bukan kena bayar apa-apa pun," katanya ketika ditemui pemberita selesai memberi keterangan, hari ini.

Sebelum ini beliau dilihat dibawa menaiki sebuah kenderaan polis jenis Proton Preve berwarna perak diiringi sebuah lagi kenderaan sama dari Polis Melaka Tengah ke balai polis terbabit kira-kira jam 2.30 petang.

Pada mulanya beliau mahu memberi keterangan kepada Polis Melaka Tengah di sebuah restoran mamak di sini, bagaimanapun dibawa ke Balai Polis Gombak.

Mengulas lanjut, Abdul Rani mengakui segala persiapan termasuk persalinan disediakan individu yang mengaku sebagai Sultan Melaka itu.

"Salahkah saya ambil? Kalau salah, bagilah yang tak salah. Yang betul mana?

"Lima tahun saya aktif membuat repot polis hinggakan saya digelar Raja Repot. Bukan saya gelar tapi mereka yang gelar saya. Raja Repot kena angkut hari ini, kacau betul," katanya.

Sebelum ini, Abdul Rani menerima anugerah membawa gelaran Datuk Paduka Mahkota Melaka daripada individu bernama Noor Jan Tuah yang mengakui dirinya Sultan Melaka.

Bagaimanapun, majlis penganugerahan pingat itu dianggap tidak diiktiraf dan kini disiasat di bawah Akta Hasutan.

Isu Noor Jan kembali hangat apabila majlis penganugerahan itu melibatkan beberapa individu yang kerap mendapat perhatian dan menjadi viral di media sosial termasuk Abdul Rani.

Noor Jan pernah ditahan polis bagi membantu siasatan bawah akta sama, selepas mengadakan majlis penganugerahan pingat, bintang dan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf. --SinarHarian
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2016 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni kerja apa? Nampak gambar aritu anak2 kecik lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 09:44 AM | Show all posts
wah..detail betul reporter ni..siap bagi  kereta apa brand apa lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 09:52 AM | Show all posts
apasal dia x join umno jadi menteri seperti maslan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 09:54 AM | Show all posts
gila pangkat..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 09:57 AM | Show all posts
bluehedgehog replied at 6-1-2016 01:52 AM
apasal dia x join umno jadi menteri seperti maslan?

tergugatlah kebadutan ahmad maslan sis
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-1-2016 10:32 AM | Show all posts
apasal x tangkap sultan Melaka sumbat trus dalam jail.duk luar tiap2 tahun buat majlis penganugerahan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang hadap pangkat...sanggup minta 'yang tak salah kalau yg ' sultan melaka' tu bagi yg salah'
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2016 11:31 AM | Show all posts
JDT replied at 6-1-2016 02:35 AM
Memang hadap pangkat...sanggup minta 'yang tak salah kalau yg ' sultan melaka' tu bagi yg salah'

Takde Sultan/Raja pun nak bagi pingat kat dia nih. kosser sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 11:34 AM | Show all posts
hehehe i mean i kekadang laa nak tergelak dengan senario ini - ada tak hal lain yang perluan priority yang perlu diselesaikan - yg kritikal daripada dok keliting isu hamba Allah ni dapat anugerah yg kita pun tahu ...

i mean ? ini pun nak hype melebih lebih
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Rani Kulop = Peyno...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 11:43 AM | Show all posts
Lawak lah sgt ayah kulup ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2016 11:43 AM | Show all posts

https://www.facebook.com/sinar.tv/videos/986417541405010/?theater

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 12:06 PM | Show all posts
betoi juga dah ada orang nak bagi
tadah j lah

gelaran yang raja sulu bagi pun ada orang malaysia kaut
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 12:33 PM | Show all posts
HUHUHU



Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 01:46 PM | Show all posts
adoiiii lawak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-1-2016 01:59 PM | Show all posts
dia ni masih dok dlm realiti kehidupan ke tak

yg kasi anugerah pun sultan melaka yg katun tu , x kan la nak take so serious the pangkat katun yg di bagi

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 03:51 PM | Show all posts
Terima anugerah salah
Terima "derma" salah tak?
Hehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 04:04 PM | Show all posts
"Salahkah saya ambil? Kalau salah, bagilah yang tak salah. Yang betul mana?" << cuba ayah try pi mintak kat Sultan Pahang
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 04:12 PM | Show all posts
bluehedgehog: apasal dia x join umno jadi menteri seperti maslan?


maslan takut ada yang pandai sikit dari dia. so maslan tak kasi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 03:26 AM GMT+8 , Processed in 0.426650 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list