CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 13965|Reply: 68

7 Ramalan Dari Majalah Humor Gila-Gila tahun 1993, Kini Jadi Kenyataan

[Copy link]
Post time 18-12-2015 11:09 AM | Show all posts |Read mode


Oleh : Dean BZ




Masihkah anda mengingati majalah yang sangat popular sekitar 80-an dan 90-an dahulu iaitu majalah Humor Gila-Gila? Sudah pasti ramai yang membesar dengan lawak-lawak yang disampaikan oleh kartunis-kartunis terkenal seperti Jaafar Taib, Zainal Buang Hussin, Azman Yusof, Rejabhad, Tarzidi, Nan, Fatah Ngah, Kerengge, Reggie Lee, Don, Zamri Abu, Rossem, Imuda , Long dan ramai lagi pelapis baru.



Foto : freewebcomic.com



Majalah Gila-Gila terbitan CESB (Creative Enterpise Sdn. Bhd.) suatu ketika dahulu menjadi majalah humor Malaysia yang pertama mendapat rating jualan tertinggi melalui sumber maklumat ABC (Audit Berreau Circulation). Penulis sendiri antara pembaca tegar majalah ini, tak kering gusi dibuatnya membaca lawak-lawak yang mengambarkan kehidupan sebenar rakyat Malaysia. Pendek kata majalah Humor Gila-Gila menjadi trend-setter kepada penerbitan majalah humor daripada syarikat-syarikat penerbitan lain.


Apa yang menarik perhatian penulis mengenai satu gambar yang dikongsikan di facebook fanpage Oh!Media. Gambar itu memaparkan petikan ramalan dalam majalah Humor Gila-Gila pada tahun 1993 yang kini semuanya hampir menjadi kenyataan dalam kehidupan kita. Sudah macam cerita Back To The Future pula.





Ini adalah antara 7 ramalan dari majalah Humor Gila-Gila pada tahun 1993, lihatlah bertapa "kedepan" pemikiran mereka. Apa yang mungkin kita tidak terfikir pada masa itu telah pun bermain didalam minda mereka.


1. Kalau tak ada aral melintang...rokok daun akan kembali popular sebab orang dah tak mampu beli rokok sigeret lagi.
2. Kalau tak ada aral melintang...orang gaji alias pembantu rumah merupakan salah satu profesion yg paling tinggi pendapatannya.
3. Kalau tak ada aral melintang...Budak2 ke sekolah tak bawa buku langsung sebaliknya pakat bawa komputer laptop
4. Kalau xde aral melintang...penumpang tak payah telefon teksi, sebaliknya orang teksilah terpaksa menelefon ke sana ke mari untuk cari penumpang
5. Kalau tak ada aral melintang...penoreh getah, pesawah dan petani semuanya pakai handphone
6. Kalau tak ada aral melintang...siaran televisyen kita semuanya berjalan 24jam dan setiap selang seminit akan muncullah iklan
7. Kalau tak ada aral melintang...orang pakat gila buka kedai 24jam. Bukan setakat kedai makan dan kedai runcit, tetapi juga kedai pomen dan kedai perabot


Penulis sangat tertarik ramalan nombor satu itu, tidak mustahil akan berlaku suatu masa nanti jika harga rokok cecah hingga puluhan Ringgit. Jom ramalkan apa lagi akan terjadi dimasa hadapan? Bukan nak meramal betul-betul, cuma suka-suka sahaja. Nyatakan.... - CARI Infonet.




*Ini adalah pendapat peribadi penulis sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan CARI Infonet.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-12-2015 11:21 AM | Show all posts
my colleague pun dah start hisap rokok daun..
tapi dia more on meng-variasi-kan pilihan what to smoke kot..
vape hisap.. cigaratte hisap.. rokok daun hisap..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 11:23 AM | Show all posts
dulu2 ni majalah yg aku x pernah tinggal
suka betulll...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Hebat ramalan benar belaka
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 11:32 AM | Show all posts
"ramalan ku benar belaka" - Umbrella
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 11:33 AM | Show all posts
prediction yg hampir tepat
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-12-2015 11:33 AM | Show all posts
ai dah lama tak baca majalah Gila2 nih...  

ttg ramalan tu cam benar belaka...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 11:36 AM | Show all posts
Laa kebetulan sama lak ya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-12-2015 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
suka baca artikel gila2 yg mcm ni dulu..antara part yg dh xde dlm komik lain termasuk majalah ujang

aku masih x jumpa gila2 yg baru kat mana2..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 11:49 AM | Show all posts
takda la luar biasa sangat pun. common la tu harga rokok naik selalu. kalu dorang ramal duit 26 billion lesap tak dpt dikesan, itu baru kepelikang tanpa batasang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Seriuss dulu2 mane ade hiburan mcm ipad..hp canggih2..astro.. majalah ujang..gila2 nielaa penghibur
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 12:00 PM | Show all posts
Ooo...ko amik dari fesbuk Ujang ye?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 12:07 PM | Show all posts
sebenarnya yg nak disampaikan tu pasal rokok daun..harga rokok yg naik...sebab kerajaan bagi cukai tinggi...

last last ada niat buruk nak bagi nama buruk kerajaan...apa lah punya thread longkang...next...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul ke keluaran 1993? Masa tu Malaysia dah Ada h/phone ka?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Penulis bodoooo,majalah humor dgn gila 2 majalah berbeza
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 12:27 PM | Show all posts
5. Kalau tak ada aral melintang...penoreh getah, pesawah dan petani semuanya pakai handphone



sungguh tepat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-12-2015 12:28 PM | Show all posts
Simunggu replied at 18-12-2015 12:07 PM
sebenarnya yg nak disampaikan tu pasal rokok daun..harga rokok yg naik...sebab kerajaan bagi cukai t ...

sapa makan cili, dia yg rasa pedasnya.
penulis maupon pelukis takde hasrat nak perli/tuduh sapa2.

tiba2 ada yg terasa longkangnya
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 01:57 PM | Show all posts
bangcak replied at 18-12-2015 12:28 PM
sapa makan cili, dia yg rasa pedasnya.
penulis maupon pelukis takde hasrat nak perli/tuduh sapa2. ...

next...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 03:12 PM | Show all posts
nikaido replied at 18-12-2015 12:15 PM
Betul ke keluaran 1993? Masa tu Malaysia dah Ada h/phone ka?

ofkos la ada.
tapi org kaya je guna.


Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2015 03:51 PM | Show all posts
My oh My, CI sgt......berapa kilo kah semut yg ditelan wartawan CARI semasa kecil?? adakah sengaja diberi makan oleh ibunya atau sendiri kutip atas lantai selepas ibu sembur ridsect???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Mainan budak-budak 70an - 80an -
dexaMainan budak-budak 70an - 80an -
Views : 1759 Replies : 1
Majalah Bujal - siri 1 dari 1975
dexaMajalah Bujal - siri 1 dari 1975
Views : 1273 Replies : 2
Majalah Salina
NozotMajalah Salina
Views : 6280 Replies : 21
Harga minuman tanpa gula turun 10 sen
AbahmungHarga minuman tanpa gula turun 10 sen
Views : 6095 Replies : 10
Rokok dunhill zaman ini adalah rokok paling sedap pernah wujud dalam dunia!
dio5774Rokok dunhill zaman ini adalah rokok pal
Views : 6370 Replies : 11
Chewing Gum/Bubble Gum Zaman Dulu2
YoonggiChewing Gum/Bubble Gum Zaman Dulu2
Views : 8429 Replies : 3
Feri ikonik Pulau Pinang tenggelam akibat tali pengikat putus
prettygoodFeri ikonik Pulau Pinang tenggelam akiba
Views : 4040 Replies : 8
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 93005 Replies : 1220
YESTANE BUNIAN: Illuminati @ Freemason @ Satanic @ Dehumanization @ Depopulation @ Agendas @ Secrets
tumpanglalu74YESTANE BUNIAN: Illuminati @ Freemason @
Views : 33457 Replies : 232
Kereta manual VS kereta automatik,
fahdramliKereta manual VS kereta automatik,
Views : 94276 Replies : 168

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 02:21 PM GMT+8 , Processed in 0.081484 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list