CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7586|Reply: 20

ALASAN APA SESUAI UNTUK BERHENTI KERJA KERAJAAN ..

[Copy link]
Post time 15-12-2015 10:53 AM | Show all posts |Read mode
Assalam,
Kawan2 saya nk tumpang tanya pendangan kwan2 lah..saya telah kerja kdi badan kerajaan ni 11 tahun. Kerja untuk tuntutan hidup. Kalo aku kaya aku tak kerja kot..
Saya ni terus terang cakap rimas dengan peraturan bagai2 ni. So dalam pejabat ni saya kirenye mcm anak itik hitam la..saya mmg fail bab displin kedatangan..tapi Alhamdulillah insyaAllah kerja bagus. So saya ni wanted la dlm pej bab displin ni by big boss.
Saya jugak terus terang ckp hubungan saya dgn bis boss tak baik..dari mula kerja kot saya rase..apa yang saya buat seme tak kene. Die perempuan n tak kawin lagi. umur 45.

Nak dijadikan cerita aku ni dah ilang kn duit pejabat. Aku mmg careless. plus aku ade masalah pelupa yg agak teruk. So pejabat dah dapat tahu. aku rahsiakan selama perkara ni terjadi lebih kurang 1 tahun. aku usaha utnk ganti sendiri tapi tak berjaya sbb event husbend aku pun aku tak bagi tau..KUasa Allah akhirnye ujung bulan lepas pej dapat tau. Aku tak tau lah apa tanggapan derang pada aku . BOs aku yg dulu baik dgn aku pun aku tak sanggup nak pandang sbb aku rahsiakn perkara ni dari die. alih2 die dpt tau dari org lain. (kalo aku pun bengang).

Slpas dah tau aku jadik malu sangat. AKu banyak mendiamkan diri. Mengelak. Cuti. Aku da tak bercakap lagi dgn bos unit aku. Kalo korang tanya aku napa tak report..jawapan bodo dan terus terang aku ialah aku takutt sangat dengan big boss aku mcm yg aku cite kat atas. dah la aku ni wanted..antara kebodohan aku.

Skang aku da tak sanggup lagi nak g pejabat. Aku da tawakal nak berenti kerja. Cume nyer aku nak minta idea nk bagi alasan apa. sakng ni aku buat apa pun nmpk sngt aku salah. Ye aku mmg ngaku aku salah..AKu dalam proses menggantikan duit yg hilang tu. tolong kwan2. hati dan jiwa aku dah tak de kat sini.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-12-2015 11:39 AM | Show all posts
Yang hilang tu memang patut la diganti. Kalau kerja tu tuntutan hidup, kene la cari kerja lain sebelum berhenti. tak perlu bagi alasan untuk berhenti sebab boleh berhentikan orang lain cari cerita atau pandang serong pasal kite..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2015 02:20 PM | Show all posts
tq fuluss..cume kak tak bapa nk faham ayat yg ni.. 'tak perlu bagi alasan untuk berhenti sebab boleh berhentikan orang lain cari cerita atau pandang serong pasal kite..'
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2015 04:30 PM | Show all posts
Ko jumpe je bos ko ke admint tempat ko keje minta percepatkan ambil tindakan tatatertib kat atas ko

selesai masalah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2015 04:42 PM | Show all posts
huhuhu...aku pernah terpikir nk buat  cenggituu...sebab  penantian satu penyeksaan...skang aku asyik la nk ngelak2..esok aku da aplly coti 2 hari sbb..sok ade miting pengurusan n aku terlibat...x sanggup aku nk tadah muka..bos pompuan aku tu mulot baikk sangat...kebetulan adik aku nk nikah lusa..ade lah alasan..lantak la ..aku yakin head deparment aku tak luluskan cuti aku..tapi aku nekad sbb aku pikir pas ni aku nak berenti
....kepala otak aku ni berputar pikir..bos pompuan aku tu kiv plak borang loan aku..mcm ne aku nak ganti duit yang hilang tu...aku  rase die sengaja...(fikiran negatif org takut sendirik)
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2015 02:19 PM | Show all posts
masalah pertama, perlu berterus terang walaupun ianya pahit.
dah jadi camni lagi susahkan
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 16-12-2015 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg btul...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2015 12:38 PM | Show all posts
akhirnya pihak pengurusan panggil aku..worst case derang tak percaya kat aku..siap ckp ade dalang disebalik apa yg berlaku..in other word aku yg amik duit tu..siap Tanya aku buat apa duit tu...come on la...kalo aku dah curik..buat apa aku nak  ganti kan..baik aku cabutkan..snyap2 terus tulis surat resign ke...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-12-2015 09:58 AM | Show all posts
banyak ke duit yg hilang tu.. kalau petty cash takkan sampai beribu2..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 10:05 AM | Show all posts
jumpa bos then bincang...kalu terus mengelak agaknya takkan selesai sampai bila...nak berenti satu hal,tanggapan orang dan perspektif orang sampai bila2 takkan hilang...sebaiknya jumpa bos,bincang...kemudian decide apa perlu buat....juz my 2 cent
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-12-2015 10:19 AM | Show all posts
bukan petty cash.ni cash staff pulangkn masa akhir tahun..sbb nk closing..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-12-2015 10:22 AM | Show all posts
xpdc kelate...betul kata ko...aku mmg sokong 100percent..ntahlah bende dah jadik...ko boleh bayangkn tak cemana nak ngaku bende tu ilang sbb kecuaian ko sndiri..bos besar aku plak jenis yg over the line..ckp die je betul..ye la kan die bos...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-12-2015 10:27 AM | Show all posts
skang aku dah di pindahkn ke department lain..bkuatkuasa serta merta...since smlm aku da dimalukan dlm miting pengurusan dpn peg2 n big boss aku tu insist kata aku yg amik, depan peg lain...aku jadik mkn stress...aku tak kisah die nk marah aku tapi boleh tak jgn malukn aku dpn org ramai..lepas pagi smlm aku terus malas nak amik pusing apa yang jadik..aku nak bayar pun di kata2..pada aku buat apa aku bayar kalo die kata yg curik..baik aku dikenakan tindakan tatertib...senang cite..arghh.....tolong2..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 02:56 PM | Show all posts
berhenti kerja bukan jalan penyelesaian,
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2015 08:27 AM | Show all posts
aku salute dengan TT..mengaku yang citer ni mmg dr dia ...ramai orang mesti akan bgtahu...ada kawan sayalah...kakak sayalah...adik sayalah..nak berselindung bagi tp tt straight forward bgtahu kisah dia..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-12-2015 08:21 AM | Show all posts
medangmuru..saya jenis tak pandai nk selindung2...tapi saya jenis saya suke simpan..sbb saya tau saya tak bapa cerdiik nk bohong..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-12-2015 12:44 PM | Show all posts
jika puan mahu berhenti, apa susahnya, tanyalah ke bahagian HR bagaimana cara.
jangan diam2 terpinga2 malu2 seolahnya puan sangat bersalah dan tak mahu mengaku dan bertanggung jawab.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2015 04:01 PM | Show all posts
nak berenti keja KIV dulu kak..dapat bonus bulan depan baru berenti...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2015 04:45 PM | Show all posts
ketuk bilik bos, masuk, duduk dan luahkan segalanya
mengaku dan bagi alasan

selagi duk pendam, berdiam orang akan mengata dan kita akan nampak benar2 bersalah

aku rasa kalau dia dah dengar luahan awak
pengurusan akan bagi kata 2
berhenti atau kena tindakan disiplin
kalau kena tindakan disiplin gomen jarang buang pekerja
biasa pindah bhg/jabatan lain

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2015 08:25 AM | Show all posts
time kasih vellfire...aku dah buat confession ttg apa yg berlaku pada ketua unit aku one to one..pada bos paling besar aku dah kene panggil bukan face to face ngn die..tapi die panggil aku dlm miting yg seme pegawai2 lain ade..aku yakin ketua unit aku dah brief kat die apa yg blaku..memula aku tak mo gi bile ketua unit aku suh masuk miting tu..tapi die kata tak de apa2..just nk bincang nota serah tugas...aku pun husnozon...aku masuk gak...spt yg aku agak..aku dimalukan dlm miting tu...die tak percaya..Tanya mcm2 yg mengarah supaya aku mengaku aku amik duit tu..ye aku mmg salah..aku dah mengaku..aku dah berjanji bayar balik..Allah dah luluskn loan aku wpun tak menampung ..at least 80% aku dah bayar. AKu tawakal lagi 20 % tu depan nk potong gaji pun aku redha..pada pandangan  aku bile aku mengaku btanggungjawab atas kehilangan n nak ganti...depa akan consider..tapi tak..dlm miting tu boss pompuan tu perli2..siap cakap awak buat apa dgn duit tu bla2...husband n anak2 aku pun dikaitkn sekali...ckp aku ni tak de iman..tak de muke bersalah..aku makin down...aku kluar miting terus tak toleh belakang..aku di tukarkn department immediately..aku tak kemas pun tpt aku..die nak mende2 aku ckp carik ajerkla kat meja saya tu..kamu2 semua da selongkar kan meja saya..tak de apa lagi saya nak sorok2..best part is aku tertinggal id card n wallet aku kat office lama..( ade 550.00 dlm tu duit yuran anak) aku pesan kat kawan aku suh amikkn wallet aku..cik pompuan tu tak kasik..die suh aku atau husband aku yg jumpa die...memang tak la aku nak ke sana balik lepas apa yg berlaku...( panjang lebarrrr sangaT....sesi melepaskan apa yg terpendam...) skang mostly whole staffs pandang aku mcm ni penjenayah..ade jugak yg on my side...the story spread sangat cepat...n mcm2 version aku dgr..membuatkan aku makin down dari hari ke hari..aku pujuk hati aku..kalo korang kat tpt aku ..apa yg korang buat..tq all baca karangan aku ni...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 06:25 AM GMT+8 , Processed in 0.068048 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list