CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10019|Reply: 0

Nutella Cookies Pot yang meletup! letup!

[Copy link]
Post time 8-12-2015 08:16 PM | Show all posts |Read mode

Resepi Oleh : FB Group Resepi Ringkas
Rujukan : Citarasawan

Adunan ni dapat banyak tau! ita buat 1/2 daripada adunan sahaja. Kalau nak ikut ita buatlah 1/2 adunan. Jadi sukatan bahan-bahan tu bahagi 2 aje.. Tapi kalau keluarga ramai bolehlah buat 1 adunan.
Mula-mula kita intai-intai dahulu bahan-bahan yang kita perlukan




Bahan A
380 gm tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh Baking powder
~ satukan semua bahan di atas kemudian di ayak

50 gram serbuk almond atau hazelnut atau walnut
~ serbuk almond ni bakar sekejap aje dalam 5 minit suhu 160C (hati-hati jangan hangus)
kalau tak nak bakar pun boleh, tapi kalau bakar sekejap cookies rangup dan tak cepat lemau

Bahan B
250 gm mentega
1 biji telur
220 gm gula halus
1 sudu teh esen vanilla



Dalam mesin pemutar, putarkan gula dan mentega hinga lembut
Masukkan esen vanilla dan telur dan putar hingga pucat warnanya.
Masukkan bahan tepung yang telah di ayak
Kemudian masukkan serbuk badam
Gaul rata dan uli hingga doh tidak melekat di tangan




Bulat-bulatkan doh sebesar guli. Anggaran berat 1 doh dalam 10 gm.
Susun di dalam dulang pembakar yang di lapik kertas pembakar.
~ kalau nak letak dalam bekas muffin pun boleh. Kalau bekas muffin tu berat doh dalam 15 gm.
Ita suka buat bulat macam ni sebab dia nipis dan rangup! kalau acuan muffin tu dia tebal sikit cookiesnya.

Ok! buat sampai habis doh.
Kemudian bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal dengan suhu 170C
Bakar selama 10 minit
Bila dah 10 minit dia kan boncit-boncit macam biskut suji.
Cepat-cepat tekan-tekan dengan kayu yang bulat hujungnya untuk membentukkan lubang.
Buat cepat-cepat dan ketika dia masih panas, kalau dia dah sejuk sikit aje dia akan retak dan pecah seribu. Tak cantiklah rupanya nanti kan..

Lubang-lubangkan sampai habis
Kemudian masukkan semula di dalam ketuhar dan bakar semula pada suhu yang sama selama 5 minit sahaja.

Pasti akan ada yang tanya
"kak ita guna apa ya untuk tekan.. lubang-lubang tu...?"
Ok lah jawapan ada di sini.
tadaaa.....






Ita guna kayu untuk ambil madu ni..
Tak kisahlah guna apa pun untuk buat lubang tu.. yang pasti hujungnya bulat.
Jangan jadikan alasan tak ada itu... tak ada ini... untuk malas memasak dan mencuba ya..
Kata orang kalau tak pecahkan ruyung manakan dapat sagunya..
Kalau kita tak cuba.. mana kita nak tau sedap atau tidak.. mudah atau sukar.. ya tak?


Ting!
Dah pun siap
Sekarang bolehlah kita letakkan filingnya.
Eh! tak boleh... nanti dulu..
Kena tunggu doh betul-betul sejuk barulah kita letak filingnya..



Masukkan Nutella dalam piping bag, kemudin kita paiplah dalam lubang-lubang tu tadi..



Kemudian terpulanglah pada kebijaksanaan anda nak menghias apa-apa di atasnya...
Kan.. mudah aje kan buatnya...

Pada italah kan.. cookies ni kita buat dia punya cookies dan simpan di dalam telap yang kedap udara supaya dia tak lemau. Bila kita nak hidang baru kita paipkan nutella.





Dah pun siap...
Mesti nak tau sedap ke tidak kan..
emmm.... sedap! rasa cookies tu macam ada chewey.. chewey sikit..
Tak rugi mencuba!



kredit:azlita masam manis

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-11-2024 10:25 PM GMT+8 , Processed in 0.058911 second(s), 15 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list