CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6171|Reply: 0

Ais Krim Kelapa Pandan yang sangat sedap

[Copy link]
Post time 2-12-2015 05:57 PM | Show all posts |Read mode


1 tin susu pekat manis
2 tin air kelapa ~ pilih kelapa yang wangi macam kelapa pandan. Ita guna 2 biji kelapa pandan. Kalau tak cukup air kelapa tu boleh tanbah air biasa jadikan 2 tin. Sukatan tin tu adalah sukatan tin susu pekat tadi.
Isi Kelapa Muda
2 sudu besar santan pekat
1 sudu teh ovellete
1 helai daun pandan ~ di simpul

Satukan air kelapa, daun pandan dan susu pekat manis dan masak atas dapur hingga didih. Bila didih aje tutup api , masukkan santan kacau dan biarkan sejuk

Bila dah betul-betul sejuk, keluarkan daun pandan, masukkan adunan dalam mixer, letakkan isi kelapa muda dan putar sebentar
Simpan dalam peti ais ruang beku dengan mangkuk pemutar sekali dan sejukkan paling kurang 4 jam
Keluarkan dari peti ais, tambahkan ovellete dan putar semula hingga kembang.
Ovellete tujuannya untuk bagi aiskrim kita ringan dan gebu, kalau tak letak ovellet dia akan kasar macam kita buat aiskrim Malaysia teksturnya.
Pukul tu terpulang, kalau kita nak dia gebu dan ringan kita pukul sampai dia kembang 2 atau 3 kali ganda. Tapi kalau suka aiskrim yang berat teksturnya pukul agak dia kembang sekali ganda aje dah ok!

Tuang dalam bekas atau loyang aluminium. Ita letak dalam loyang buat roti macam dalam gambar. Simpan dalam peti ais ruang beku semalaman hingga ia keras.
Bila dah keras bolehlah di hidangkan

Macam mana nak hidangkan



Kalau kat Kelantan, aiskrim kelapa di hidangkan bersama pulut. Memang sedap sangat bila makan terasa-rasa pulut yang lembut.

Resepi Pulut

1 cawan pulut
1 cawan santan cair
secubit garam
1 helai daun pandan di simpul
Pewarna jika suka

Pulut rendam dulu hingga kembang. Kalau nak pulut berwarna rendam dengan sedikit pewarna. Bila dah kembang cuci bersih. Masukkan dalam periuk nasi bersama, santan cair, garam dan simpulan daun pandan. Tanak pulut hingga masak.

Bila dsah masak sejukkan dulu, kemudia bolehlah letakkan dalam mangkuk yang kita nak letak aiskrim tadi.



Scoop kan aiskrim yang telah kita sediakan tadi. Yang ni terpulang nak berapa scoop.. Sebab buat sendiri bolehlah letak banyak-banyak.



Ini yang istimewanya aiskrim kelapa Kelantan, kerana dia letak jely. Jely ni ita import khas dari Kelantan. Yang macam ni tak ada jual kat Johor. Tapi jangan risau kalau tak ada boleh buat jelly sendiri. Atau boleh gantikan dengan cendol lagi sedap!



Kemudian kita taburkan kacang. Kacang ni kacang tanah, goreng pas tu tumbuk kasar. Ada yang tak tumbuk dia letak sebijik-sebijik. Ita beli aje kacang yang dah siap tumbuk. Kalau tak suka kacang ni.. boleh gantikan dengan badam lagi sedap!



Akhir sekali... inilah kesedapannya.. lelehan gula Melaka.. pergh... lihatlah lelehannya tu.. tak sabarnya lah nak makan..

Sirap Gula Melaka

1 cawan gula Melaka
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul

Masak semua bahan hingga gula larut. Jika nak pekat bancuhkan sedikit tepung jagung dengan sedikit air dan masak sekali hingga dia pekat. Kemudian tapis. Tunggu sampai betul-betul sejuk baru curahkan atas aiskrim..



walla...


kredit:azlita masam manis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

7-10-2024 04:34 AM GMT+8 , Processed in 0.034645 second(s), 13 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list