CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10945|Reply: 155

[Tempatan] Betul Ke, Penguasaan Bahasa Inggeris Pelajar Malaysia Sangat Teruk?

[Copy link]
Post time 19-11-2015 07:33 PM | Show all posts |Read mode
Edited by CARI-LTS at 19-11-2015 07:35 PM





Artikel : TS LOO

Video : Firdausz & TS LOO








Tahap penguasaan pelajar dalam bahasa Inggeris sentiasa menjadi bahan perbincangan bukan sahaja di kalangan para pendidik (khususnya yang mengajar Bahasa Inggeris di sekolah dan juga institusi pengajian tinggi), tetapi juga turut menarik perhatian pihak kerajaan dan kalangan masyarakat.




Walaupun pelbagai langkah telah dilaksanakan oleh pihak Kementerian Pendidikan, bagi menangani isu ini, antaranya dengan memperkenalkan Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET). Namun kemampuan pelajar dalam bahasa Inggeris masih diragui.




Dimana silapnya? Wartawan CARI Infonet membuat tinjauan di sekitar kota Kuala Lumpur untuk mendapatkan pandangan orang ramai.- CARI Infonet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2015 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Dun make my blood go upstairs!
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
dont play2
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Go straight dont belok2
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Pelajar malaysia tu taklah..
Tapi utk pelajar melayu, ye....
Majoriti kurang mahir english
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 08:32 PM | Show all posts
Yup, x kire bangsa ... cuma tahap kehancoran berbeza
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-11-2015 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
HibinoSama replied at 19-11-2015 08:30 PM
Pelajar malaysia tu taklah..
Tapi utk pelajar melayu, ye....
Majoriti kurang mahir english

Ala...Cina, India pun bukan terer sangat English. Yang kelas depan (sorry guna term ni), written ok la tapi spiking hancoq. Yang kelas belakang (sorry lagi skali) written, spoken dua2 hancoq. Tapi tengok sekolah juga - contoh di atas untuk sekolah kebangsaan. Kalau sekolah convent ka, lain cerita lah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ini Mesia. Bukan London. Bahsa Mesia nomor 1


Ribuan Teh Bedollah
BN Bentong
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2015 09:00 PM | Show all posts
cina dengan yindia pun teruk bi diorang...
cuma bezanya diorang berani speaking walaupun kelaut.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 09:14 PM | Show all posts
Aku memang tak boleh tolerate BBNU cakap Manglish, rasa nak lempang....



Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk aku  belajar bahasa inggeris dr sekolah rendah ke sekolah menengah = 10 tahun; zmn uni = 5 tahun.. total 15 tahun. Tapi bagi aku keberanian bercakap bahasa Inggeris ni lebih membantu bila dh masuk keje. Nak taknak kena ckp  lama2 dah boleh fasih .
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 09:32 PM | Show all posts
Dun drop my water face la
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
HibinoSama replied at 19-11-2015 08:30 PM
Pelajar malaysia tu taklah..
Tapi utk pelajar melayu, ye....
Majoriti kurang mahir english

Pelajar melayu yg kat lembah klang ni ayol rasa ok jha english nya.

Yg terover2 pun ada.. yg sgt2 rajin betulkan grammar org.. x kira lah kat mne pun...   

Tp klu dpt muet analisis untuk negeri selangor mesti helok
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ohnoLia replied at 19-11-2015 09:42 PM
Pelajar melayu yg kat lembah klang ni ayol rasa ok jha english nya.

Yg terover2 pun ada.. yg sg ...

Oo..melayu duduk lembah klang ye la ye..
Yg duduk luar lembah klang xyah amik port ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 10:07 PM | Show all posts
Kadang2 nak ckp jugak. Good morning jd good mornong. Cost saving jadi cosh shaving..

Cakap jugak la kan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak meluat cainis yg konon cakap english tapi slang grammar dan vocab jinjang. Takat bunyik omputeh jerla. omputeh dgr mesti uwek. Akak pun pernah tegur; what dialect are you using? Sounds like english but nothing makes sense brutal gitu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2015 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalahnya org Malaysia ni sgt terikut dgn American English, Singlish dan manglish. Ckpd mmg berhabuk.. Tp utk English, mmg maaih rendah penguasaannya.. What do you expect when we are no better with our  mother tongue... Errrrrr betul ka ayat tu? Kikikiki.. Maaf la kalau salah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2015 12:28 AM | Show all posts
hahahah.. betul ke? i have no idea about it. but to tell the truth english ni ramai melayu bash, kalau salah sikit mula laa nak condemn walhal org yg condemn tu pon belum tentu english dia brilliant.. siap cakap 'english dia tu grammar pon salah, bukan nak kondem tp kenyataan'... aku sound abis perkataan kondem ko tu ada ke dlm kamus dewan bahasa & pustaka... ppuan tu siap btau dia kena bash, motif minta belas kasihan dgn org lain lettew.. kesian
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2015 12:44 AM | Show all posts
keliyar watar don sangka no boya noh....

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2015 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
ni experience ckp english masa nak terangkan dkat colleague omputeh yg br transfer
forest pig : babi hutan


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 07:33 AM GMT+8 , Processed in 0.585676 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list