CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 8347|Reply: 117

[Tempatan] Malaysia punyai 43,599 warga emas berusia lebih 100 tahun, majoriti Cina

[Copy link]
Post time 3-11-2015 09:36 PM | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR: There are 43,599 Malaysians who are 100-years-old and above. More than three quarters of the centenarians are Chinese, with the Orang Asli community making up the lowest number in the category. Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said the figures were derived from a census conducted by the National Registration Department. “As of Sept 15 this year, there are a total of 43,599 Malaysians who are more than 100 years old," said Zahid, who is also Home Minister, in a written reply to a question by Datuk Seri Noh Omar (BN-Tanjung Karang) today.

The Chinese community lead the number of centenarians by a long way, with 36,251 centenarians. The Malay community has 2,671, while the Indian community totals 2,570 centenarians. The Orang Asli population, however, have only seven people aged 100 and above. Zahid added that there were 747 centenarians from Sarawak’s various ethnic groups, 432 from Sabah, and 921 centenarians from groups classified as "others".

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-11-2015 09:46 PM | Show all posts
orang melayu kurang makan ulam kottt
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 09:56 PM | Show all posts
See - golongan Cina pelantak babi yang korang kata euw jijik penuh kuman bagai itu hidup lebih lama dari golongan Melayu halal toyyiban.

Halal tak semestinya sihat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 09:59 PM | Show all posts
36k tu, gila ko.

Ni kompom set2 Buddhist vegetarian ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Org cina mmg obses dgn longevity

Org melayu pula tidak

..best sgt ke hidup sebagai org tua? Umur 50 tahun ke atas dh kategoru tua... Bygkan 50tahun++ hidup sebagai org tua... Tak bosan ke? Hidup sekadar nak tukar tahi baru... Segala kudrat dh tak gagah....
Org melayu lebih fokus kpd hidup di masa masih gagah ... Makan je apa saja yg sedap... Pedulik apa... Umur 60-70, dpt penyakit tiga serangkai... Buat apa nak idop lama lama sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 3-11-2015 09:59 PM
36k tu, gila ko.

Ni kompom set2 Buddhist vegetarian ni.

semoga wa hidup lebih 100 tahun, sempat tengok China pass baton kuasa dunia kpd India  
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-11-2015 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
primemova replied at 3-11-2015 10:01 PM
Org cina mmg obses dgn longevity

Org melayu pula tidak

Ce ce ce ce
Cobaan untuk bekap Melayu ke sis. Btw kalau Melayu tak obses dengan longevity buat apa banyak syarikat Melayu kuarkan macam2 produk kesihatan ajaib mampu sembuhkan 1001 penyakit manusiawi. Propah jah Melayu tak obses dengan longevity konon padahal sakit sikit dah makan ubat itu ini sebab takut mati awal.

Gomen pun pencen umo 60 ok, takdanya tua umo 50++ tu. Muda lagi ikut standard sekarang. Tak best la mati sebelum pencen. Akak2 forum ni yang umo 40an pun aku percaya ramai masih bergetah ala 20an sebab trend di sekeliling kita sekarang ni jaga kecantikan dan kesihatan luar dalam. Btw besr hapa hidup lama. AN yang dah bercucu tu pun masih tak nyanyuk ok ja berforum gaduh dengan BBNU sebelum dibanned.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:12 PM | Show all posts
primemova replied at 3-11-2015 10:01 PM
Org cina mmg obses dgn longevity

Org melayu pula tidak

Alala....ko cakap macam orang Cina obese dgn longevity sehingga kaum itu boleh mengawal bila riwayat mereka perlu ditamatkan. Apa ko ingat manusia boleh mengawal berapa lama kita boleh hidup? Habis ko kata orang Melayu tak mahu hidap lama? Cuba tanya Melayu urban, adakah mereka ambil supplementary? Adakah mereka lebih peka tentang kesihatan diri seperti kerap membuat medical check-ups berbanding Melayu yang hidup di kawasan kampung?
Komen ko tu macam nak salahkan Cina saja kalau mereka mahu amalkan gaya kehidupan yang sihat.




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-11-2015 10:13 PM | Show all posts
Cina kalau nyawa pendek, salah Cina..

Cina kalau nyawa panjang, salah Cina.

Teori bangang!!

Semua salah Cina yang dia nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
taikor replied at 3-11-2015 10:05 PM
semoga wa hidup lebih 100 tahun, sempat tengok China pass baton kuasa dunia kpd India

Aku aminkan. Aku tak target hidup lama, kalau boleh sampai 70 pun aku bersyukur dah. Tapi aku tengok kaum pompuan family aku hidup capai 90 tahun ke atas. Semoga aku terwaris gen sihat itu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:21 PM | Show all posts
aktifkan otak setiap hari dgn bekerja dan membaca, aktifkan otot2 dgn bersenam setiap hari. kehidupan aktif mmg usia boleh panjang, sentiasa belajar perkara baru. jaga pemmakanan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau umur 80-100 masih sihat tak pe gak. Kalau sakit & terlantar menyusahkan diri sendiri & keluarga. Bila anak2 tak nak jaga, sumbat kat rumah orang tua2
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:22 PM | Show all posts
chazey replied at 3-11-2015 10:14 PM
Aku aminkan. Aku tak target hidup lama, kalau boleh sampai 70 pun aku bersyukur dah. Tapi aku teng ...

Sis, kita cuma manusia...tak dapat meramal bila kita akan mati. Jadi setiap pagi apabila kita membuka mata, kita harus bersyukur kepada Tuhan.
Tentang berapa lama seseorang patut hidup merupakan satu topik yang sudah dibincangkan sejak ribuan tahun lalu. Kalau hidup kita senang-lenang, ada banyak duit, ada keluarga yang bahagia dan tak ada sakit-sakit, sudah pasti semakin panjang hidup kita lagi baik.
Tapi kalau keadaan adalah sebaliknya, contohnya ialah kita sakit-sakit selalu, tak ada duit dan hidup tak bahagia, semakin panjang umur kita bukan sesuatu yang baik.

Tapi, hidup mati ini cumalah ketentuan Tuhan. Bukan kita yang menentukannya.

Kalau ada orang yang mempersoalkan kenapa ada orang mahu hidup lama, apa yang dorang akan dapat kalau hidup lama, Spidey nasihatkan beliau apabila umur dia mencecah 50 tahun, minumlah sebotol Dettol tanpa was-was sajalah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 3-11-2015 09:59 PM
36k tu, gila ko.

Ni kompom set2 Buddhist vegetarian ni.

Laaa....tadi kau kata pelahap babi blh buat umur pjg....

Ni kau kata vegetarian pulak yg umur pjg...

So yg mana satu? Babi ke sayur?
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:28 PM | Show all posts
spiderman80 replied at 3-11-2015 10:12 PM
Alala....ko cakap macam orang Cina obese dgn longevity sehingga kaum itu boleh mengawal bila riway ...

Orang Cina makan apa ye Spidey? Bagi la tips sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by penang#1 at 3-11-2015 10:33 PM

makan babi boleh panjang umur.

joking.

kalau kurang bersenam, maka matilah awal sikit...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-11-2015 10:35 PM | Show all posts
spiderman80 replied at 3-11-2015 10:22 PM
Sis, kita cuma manusia...tak dapat meramal bila kita akan mati. Jadi setiap pagi apabila kita memb ...

setuju dgn statement ko
Tuhan telah tetapkan panjang, pendek umur makhlukNya

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:37 PM | Show all posts
ice_sky92 replied at 3-11-2015 10:28 PM
Orang Cina makan apa ye Spidey? Bagi la tips sikit.

Apa-apa saja yang berkaki asalkan bukan kerusi dan meja.



Honestly, susah nak bagi tips sebab orang Cina ada banyak kelompok. Di Malaysia sahaja, ada pelbagai suku kaum Cina yang ada cara masakan tersendiri. Orang Hokkien ada masakan mereka, orang Kantonis ada cara memasak tersendiri, and the list goes on to the Hakkas, Teochews etc.
Nak kata orang Cina ada rahsia ke apa, tak ada pulak....sebab  ada saja orang Cina yang gemar makan makanan yang digoreng dan berminyak. Ada juga yang suka masakan pedas.
Maybe Cina suka makan makanan ketika masih panas. Orang Kantonis pula gemar minum sup (tapi tak tahulah adakah ini faktor orang Cina hidup lebih panjang)

Lagi satu, orang Cina suka buat senaman pagi. Spidey percaya inilah faktor utama kenapa orang Cina panjang umur.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:43 PM | Show all posts
cina panjang umur sebab jaga kesihatan..baru last week gi cuti2 kat bentong..ptg2 jln2 kat taman ramai betul cina2 termasuk yg dah berumur joging petang2
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2015 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
spiderman80 replied at 3-11-2015 10:22 PM
Sis, kita cuma manusia...tak dapat meramal bila kita akan mati. Jadi setiap pagi apabila kita memb ...

Secara jujur aku nak hidup lama sebab aku nak tengok anak2 aku menjadi dewasa sebelum aku mati. Aku kawin umo dah berapa, dapat first child di umo 31 tahun dan target ada dua lagi anak before 35. After that stop. So yeah I want to live longer for my kids.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-2-2024 06:38 PM GMT+8 , Processed in 0.079003 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list