Oleh Izzah Abbasy
SANGKAYA adalah cetusan idea daripada sekumpulan pelajar undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam memutuskan untuk menceburi sesuatu yang lain iaitu membuat ais krim.
Pembukaan Sangkaya yang pertama adalah di The Sangkaya SS15, Subang Jaya. Sangkaya merupakan usaha bersama oleh lima pelajar Sarjana Muda Undang-Undang dengan pengasas Sangkaya iaitu Ivy Sangrida Kaya dan John Ishak Ho, dalam melayani ais krim kelapa yang segar.
Sejarah Sangkaya
Cerita ini bermula apabila salah satu daripada rakan-rakan, Imran Sheik, 24, memutuskan untuk mencuba ais krim kelapa, bertempat di Jalan Alor, Bukit Bintang.
"Rasa ingin tahu saya membawa saya untuk mencuba ais krim kelapa dan saya suka rasa dan konsep itu. Saya bercakap kepada Ayub mengenainya kerana saya mahu mengetahui lebih lanjut mengenai konsep itu," kata Imran. Sumber : Astro Awani
Sangkaya merupakan ais krim kelapa yang boleh dinikmati dengan kepingan kelapa, kacang panggang, kacang merah, jagung manis dan nestum. Keempat-empat bahan tersebut biasanya dikenali sebagai 'topping'.
Aiskrim Sangkaya ini boleh didapati di SS15 Subang Jaya, Ampang Point, Cyberjaya, IOI Mall Putrajaya dan beberapa tempat yang lain.
Harganya juga berpatutan untuk ais krim kelapa ini iaitu RM10.50 sahaja. Dengan tiga 'scoop' ais krim berperisa vanila, beberapa kepingan kelapa dan empat bahan campuran yang boleh diletakkan sendiri oleh anda. Namun, Sangkaya juga memperkenalkan ais krim kelapa yang boleh diletakkan di atas biskut kon.
Sangat sedap! Anda harus cuba. - CARI Infonet
Kredit gambar : Google dan Izzah Abbasy
|