CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 16794|Reply: 135

[Tempatan] Kanak-kanak 8 tahun mati kena hentaman airbag

[Copy link]
Post time 14-10-2015 10:27 PM | Show all posts |Read mode
SUNGAI PETANI: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun maut akibat terpelanting apabila beg udara kereta dipandu abangnya mengembung setelah kenderaan itu terlanggar bonggol berhampiran rumahnya di Bandar Utama di sini, hari ini. Dalam kejadian jam 2 petang itu, mangsa, Nur Khyra Amira Azman, 8, bersama dua abangnya yang berusia 12 dan 17 tahun, dalam perjalanan pulang ke rumah selepas membeli barang di Bandar Puteri Jaya. Abang mangsa yang dikenali sebagai Along, berkata Khyra duduk di tempat duduk hadapan di sebelahnya dengan menyandarkan muka di papan pemuka yang menempatkan ruang beg udara, manakala seorang lagi adiknya duduk di belakang.

Katanya, apabila kereta itu terlanggar bonggol di tengah jalan, dia terus menekan brek yang menyebabkan beg udara di dua tempat duduk hadapan kereta terus mengembung dan mengenai adiknya. "Sebaik kereta berhenti, saya terkejut apabila Khyra tiada di tempat duduknya. Saya keluar dari kereta untuk mencarinya kerana menyangka Khyra tercampak keluar, tetapi menemuinya terperosok di ruang bawah tempat duduk belakang pemandu. "Dalam keadaan panik, saya memanggil Khyra beberapa kali, namun adik tidak menyahut. Saya mengangkatnya keluar sebelum dua lelaki datang membantu dan menghantarnya ke rumah dengan menaiki motosikal," katanya. Khyra kemudian dikejarkan ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) tetapi disahkan sudah meninggal dunia.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2015 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah dik. Malang tak berbau.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
mudanya da bawak kete.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:33 PM | Show all posts
di negara tempat aku menetap skang ni...kanak2 bawah umur 12 tahun tidak dibenarkan duduk di seat hadapan. Maybe ini adalah salah satu potential hazard dari study yg dibuat rupanya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:33 PM | Show all posts
bodo bertingkek2, dah excident,sakit gitu nak bawa balik rumah juga pehal,
bawa terus la g hospital..

ni xpakai tali keledar ke..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:35 PM | Show all posts
Tak guna seatbealt ke apa? Tapi hairan juga apasa boleh jadi maca, tu.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-10-2015 10:35 PM | Show all posts
kuatnya impak pelanggaran bonggol tu sampai airbag terbukak...inalillah. Adiknya dah longlai pun boleh dibawa naik motor balik kerumah
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:36 PM | Show all posts
kambeng_masam replied at 14-10-2015 10:33 PM
di negara tempat aku menetap skang ni...kanak2 bawah umur 12 tahun tidak dibenarkan duduk di seat ha ...

Di Malaysia anak macam monyet dalam kereta. Yang duduk atas riba mak ayah tengah memandu adalah perkara biasa.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2015 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Testimony witness agak meragukan
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:38 PM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 14-10-2015 05:36 PM
Di Malaysia anak macam monyet dalam kereta. Yang duduk atas riba mak ayah tengah memandu adalah pe ...

anak tu tak monyet. yang monyet nya mak ayah tu tak tegaskan peraturan dan tak pikir safety awareness. ujung2 komplen keta tak safe bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Oooh...kesian budak2 ni
Xtahu/abaikan langkah2 keselamatan
Sudahnya menyesal seumur hidup
They learned their lesson the hard way
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap kes ni bg kesedaranlh kt rakyat malaysia..tahu beli jer kereta tp xtahu impak dia...tp apa nk ckp rakyt malysia ni mudah lupa..

Dah berapa kali dah tegur family n kawan2 pasal ni..budak jgn duduk depan..terutama kereta yg ada air bag.... yg letak baby seat kt depan pon ada...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
bonggol tinggi sangat yg perumahan buat sndiri ke ni atau abangnya bwk laju sampai langgar bonggol boleh terbukak airbag?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:44 PM | Show all posts
sapp73 replied at 14-10-2015 10:35 PM
kuatnya impak pelanggaran bonggol tu sampai airbag terbukak...inalillah. Adiknya dah longlai pun bol ...

Bkn psl bonggol tp hard braking
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:45 PM | Show all posts
Dlm hal ni 1000% blame terletak pd parents...cuai!
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:46 PM | Show all posts

...budak2 dapat stereng ...... laju smacam ..seronok .... tgh laju2 tetibanampakbonggol ... brek mengejut ... impak kuat gak tu .....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-10-2015 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Plain stupid...

Dhla xdak lesen.. x pkai seatbelt pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo mia kompom airbag tu melanton lanton..

Toingggg..toingggg...baka baik lakatakan

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:51 PM | Show all posts
air bag ini bukan ke kalau tak pakai seat belt ianya takkan trigger?
ke heshe pakai seatbelt then dok tadah muka kat tempat seatbelt itu??
kalau pakai seatbelt gimana boleh terperosok bawah seat ke apa itu pula?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2015 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
keta apa?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-12-2023 01:30 AM GMT+8 , Processed in 0.044484 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list