CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3424|Reply: 18

Cara Menghilangkan Tekanan Peperiksaan!

[Copy link]
Post time 9-9-2015 06:37 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : TS LOO

sumber foto : http://www.desicomments.com/



Setiap kali menjelang atau ketika menghadapi musim peperiksaan pastinya pelajar di peringkat rendah, menengah dan universiti akan menghadapi tekanan.


Umumnya tahap tekanan dihadapi oleh pelajar berbeza-beza mengikut tahap fokus mereka terhadap peperiksaan yang akan mereka duduki dan tahap persediaan yang mereka lakukan.



sumber foto : http://www.mstar.com.my/



Lazimnya pelajar yang mengambil berat terhadap pelajaran dan menginginkan keputusan cemerlang tentunya tekanan yang mereka hadapi lebih dirasai.


Bagaimana caranya menghadapi tekanan dalam keadaan ini? Tekanan pada saat akhir amat berbeza berbanding tekanan belajar yang lain. Mengapa?


Tekanan pada masa ini, memerlukan anda terus mengulang kaji kerana peperiksaan yang bakal tiba. Sekiranya anda berhenti maka anda menghadapi risiko untuk gagal.



sumber foto : http://c8.alamy.com/



Persiapan awal harus dilakukan seperti mengulangkaji pelajaran dan latih tubi. Ini mampu membantu anda mengawal mental dan emosi tekanan ketika menduduki peperiksaan.


Anda berkemungkinan akan lupa semua yang anda ulangkaji disebabkan gementar yang keterlaluan dan sebagainya. Jika perlu, minta nasihat daripada rakan dan guru untuk mengawal tahap gementar anda.



sumber foto : http://cdn.psfk.com/



Justeru, keraplah menelefon ibu bapa anda sekiranya anda tinggal jauh daripada mereka. Lebih untung bagi yang tinggal bersama orang tuanya. Banyakkan berbuat baik pada mereka. Sesungguhnya doa mereka untuk anda adalah yang paling makbul. Anda juga dapat mengurangkan tekanan dengan bercerita masalah dengan ahli keluarga anda.


Selain itu, apabila anda tamat menjawab satu kertas peperiksaan dan kebetulan anda tidak dapat menjawab dengan baik maka janganlah terlalu memikirkannya. Ini kerana anda akan menjejaskan tahap fokus anda terhadap kertas peperiksaan yang akan anda duduki seterusnya.



sumber foto : http://2.bp.blogspot.com/



Oleh itu, bagi memantapkan aspek kerohanian dan mentaliti anda dalam peperiksaan, ada baiknya anda berdoa dan bersolat memohon ketenangan dan ketajaman pemikiran untuk menghadapi peperiksaan. Keraplah mengulang kaji pelajaran di rumah.




Kebanyakan pelajar gemar mengulang kaji pelajaran di saat akhir. Inilah punca sebenar gementar yang tidak terkawal menyebabkan anda lupa semua yang anda pelajari. Maka, wujudlah nota kecil sebagai rujukan untuk dibawa ke dalam dewan peperiksaan.




Anda dinasihatkan tidak melakukannya kerana ia akan menambah tekanan anda bagi mengelak -ditangkap pengawas peperiksaan.




Belajar atas usaha anda sendiri lebih berkat ilmu yang dipelajari. Sekiranya anda menghadapi tekanan yang teruk ketika menduduki peperiksaan, anda boleh keluar mencuci muka atau minum air untuk meminimumkan gementar anda.




Aspek pemakanan dan kesihatan diri juga penting untuk kecergasan tubuh badan dan kecerdasan otak semasa menduduki peperiksaan.



sumber foto : http://2.bp.blogspot.com/



Sekiranya merasa tertekan yang amat sangat, lepaskan dengan segera. Jeritlah atau ketawalah sepuasnya.




Lepaskan segalanya dengan segera tetapi jangan dengan cara yang salah. Anda boleh melepaskan tekanan itu dengan menyanyi atau melakukan perkara yang anda suka. Diharap kaedah di atas dapat membantu anda dan selamat berjaya bagi yang bakal menghadapi peperiksaan.- CARI Infonet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2015 07:38 PM | Show all posts
ya allah ..dear...ni article apa sinya mesej positifnya ?

suruh ketawa  heheh

well suruhlah relaxaton exercise
try terapi kognitif  especially yg anxiety prone tu... relaxation technique

EXERCISE

go and have a walk

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2015 07:39 PM | Show all posts
tang bab doa, solat  bagus tu. cumanya...ta cukup isi laaa
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2015 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup utk exam jah..hujung2 jd penganggur pengemis.. Skill tarak
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 11:43 AM | Show all posts
Tekanan kini bkn dr ppriksaan saje
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 12:01 PM | Show all posts
Sepatutnya dari kecil anak ini perlu diberikan ilmu untuk meningkatkan kadar survival rate mereka mengikut keadaan semasa dunia hari ini.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-9-2015 12:17 PM | Show all posts
anak buah aku sorang dah die persiapkan utk exam nih...

every weekend ade tusyen.... mcm xde life budak tuh.... xtau ape dunia luar....
jenjalan umah atok nenek & sedara pun makpak dia xpi....sbb anak tusyen

padahal UPSR nya next year kot...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 12:24 PM | Show all posts
Layan forum CAri.......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2015 12:32 PM | Show all posts
Movies, bowling, golf, laps swimming...sebulan sebelum first paper......of all exams...throughout education life.......

Itupun dua kali lompat Gred....

Terima kasih JUS KURMA.......


Kah kah kah


Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
isu semasa meh
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 12:35 PM | Show all posts

Isu sepanjang hayat.........

LIFE LONG LEARNING........
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 12:37 PM | Show all posts
Emperor95 replied at 10-9-2015 12:01 PM
Sepatutnya dari kecil anak ini perlu diberikan ilmu untuk meningkatkan kadar survival rate mereka me ...

Hantar ke outward bound school every school holidays ka?

Kah kah kah
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 12:41 PM | Show all posts
crankshaft replied at 10-9-2015 12:37 PM
Hantar ke outward bound school every school holidays ka?

Kah kah kah

Tidak salah bagi yang memerlukannya.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 12:45 PM | Show all posts
MengkuduMasam replied at 10-9-2015 12:17 PM
anak buah aku sorang dah die persiapkan utk exam nih...

every weekend ade tusyen.... mcm xde life ...

Anak buah aku lak pelik binte ajaib......lagi nak exams......lagi banyak main........katanya..........when you have given 100% fokus in class.......revision becomes secondary.......

Macam nak mintak kena karate je khennnnn?
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 12:57 PM | Show all posts
crankshaft replied at 10-9-2015 12:45 PM
Anak buah aku lak pelik binte ajaib......lagi nak exams......lagi banyak main........katanya...... ...

betul laa tuh...

aku sendiri penah encounter org mcm nih...
kita punya pulun study.... die relax je main game... tup tup score....

cam haremm...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2015 01:01 PM | Show all posts
MengkuduMasam replied at 10-9-2015 12:57 PM
betul laa tuh...

aku sendiri penah encounter org mcm nih...

Khennnnn? Aku pulak lain sikit........dalam kelas tak fokus....dah nak exams tak pegang buku......tup tup dapat dua Kali lompat gred.......


Like I said...terima kasih JUS KURMA........



Kah kah kah.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2015 01:29 PM | Show all posts
kalau otak pintar x perlu study awal, study hanya last minit ja pun masuk uni jugak. stress study cuma di uni ja bukan di sekolah menngah dan rendah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2015 04:10 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2015 04:14 PM | Show all posts
mzz dulu study last minute..dlm 2 days before exam
the day before exam buku semua dah simpan..nak relax

subject2 mengira semua study sambil dengar lagu and nyanyi2
koser sangat nak stress2 bagai

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-2-2024 07:30 PM GMT+8 , Processed in 0.310191 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list