CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9471|Reply: 110

[Tempatan] Pengguna bantah kerusi khas bayi dalam kereta dijual sehingga RM3,000

[Copy link]
Post time 8-9-2015 11:13 PM | Show all posts |Read mode


NIBONG TEBAL - Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) menerima banyak bantahan mengenai penguatkuasaan penggunaan kerusi khas untuk bayi dan kanak-kanak dalam kereta, berikutan harganya yang mahal.

Ketua Pengarah JKJR, Abdul Ghafar Yusof berkata, pihaknya menerima pelbagai maklum balas berhubung penguatkuasaan itu termasuk bantahan kerana ia membebankan mereka.

"Kerajaan baru-baru ini telah mewajibkan penggunaan kerusi khas untuk bayi dan kanak-kanak dalam kereta mulai 2019 bagi tujuan keselamatan, sekali gus dapat mengurangkan kadar kecederaan atau kematian akibat kemalangan jalan raya.

"Berikutan itu, kami telah mengadakan perbincangan dengan pelbagai pihak dan ada yang minta ia dipercepatkan tetapi pada masa sama, lebih banyak pihak membantah kerana kos sebuah kerusi berkenaan mahal iaitu antara RM600 dan RM3,000," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Program Advokasi Khas di Stesen Penimbang Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Valdor, di sini hari ini. - Bernama

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2015 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
doang beli brand pa?..gila mahal..aku beli x smp 500
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada ja yg murahlah...
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:29 PM | Show all posts
negara kapitalis lebih kapitalis dari pelopor kapitalis
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
beli je second hand kat mudah...dlm 200 leh dpt
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
2019 kot...ada masa lg nak menabung...demi keselamatan anak2 kot.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli kete mahei2 boleh..beli kerusi khas baby nih pn berkira2...choyyy betoi makbapak mcm nih...nyawa anak pn berkira
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau cik abang & cik kak aim kerusi 3k memanglah rasa terbeban. Tapi kan ke by 2019 bayi2 tu dah besar? Eh tak pahamlah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2015 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
kt fb cuba search fb projek tamak pahala.
minggu lps dorang baru buat lelongan amal kt shah alam. murah2 je stroller ngn car seat terpakai yg tip top lg kondisinya. rm5-rm10 je.
ade gak brg baby yg diedarkn percuma.
minggu nih kt melaka plak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
jgn risau..  tahun 2019 sape beli kete baru mintak free gift baby car seat..  tak yah mintak smart tag laaa.. tinted laaa

lagi satu kalau boleh..  pengeluar kereta bg free baby car seat jenama kereta masing2..  honda ke toyota ke proton ke

yg pakai kete lama..  guna duit BR1M
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku beli.rm299 jah..brand anakku..
Beli mahal2 tp.x disiplinkan anak dr baby xjadi jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli kereta mahal2..tudung mahal2..henset mahal2..kereta mosify sana sini last2 menyalak baby car seat mahal

Ada je option yang murah2 and elok..pandai2 lah cari. At the same time ajar anak2 guna car seat tu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:49 PM | Show all posts
kecimpret replied at 8-9-2015 11:29 PM
beli je second hand kat mudah...dlm 200 leh dpt

Baby/booster/child seat ada tarikh luput. 8-9 tahun kalu tak silap aku.


Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:53 PM | Show all posts
x mampu nak raise kid?
jgn ada anak. anak bukan investment
masalah orang malaysia banyak anggap anak sebagai investmen
kalau ko kahwin n rancang keluarga ramai ja datang kata

" eh takda anak nanti dah tua tua susah"
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli ikut kemampuan la... Jgn la target yg mahal n branded kalu setakat nak ikut org..
Yg penting nyawa dan keselamatan anak
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:55 PM | Show all posts
kalo yg complain mahal ni stok pakai tudung beratus n laki jenis make up kereta seharusnya disimbah acid sahaja mereka. untuk yg kurang kemampuan aku memahami jerih nya. cuba2 la cari yg used punya, tak pun tanya sedara mara yg anak2nya dah besar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2015 11:55 PM | Show all posts
gedik2 buat baby shower bagai tu mintak jelah hadiah car seat....tu pn nk kna ajar

xda org nk tgk lah pakai car seat, stroller, botol susu brand apa.....klu xbyk duit buat cara x byk duit....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2015 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku beli rm120 je kat lazada kot dlu.ok je anak aku duduk dlm tu.alasan je org2 ni,sendiri nak beli mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2015 12:04 AM | Show all posts
Alasan sgt dik non...kasi denda kaw2 je makhluk2 yg reti buat anak tp berkira neh..nyawa  tu kot....
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2015 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang mahal memang best utk anak2 duduk.dah satu lagi...memang kualiti berkadar langsung ngan harga..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 06:07 PM GMT+8 , Processed in 0.102258 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list