CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 43668|Reply: 441

Anda Nak Beli Rumah? Lupakan Sahaja!

[Copy link]
Post time 7-9-2015 01:10 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Adib Za

Harga rumah di negara ini sememangnya diakui 'cekik darah' dan tidak masuk akal.


Anda mahu membeli rumah? Jikapun anda seorang doktor mahupun jurutera, jangan haraplah pinjaman bank anda lulus dengan mudah.


Lebih baik lupakan sahaja. Mengapa? Kajian terbaharu oleh Institut Penyelidikan Khazanah (KRI) mendapati harga rumah di Malaysia bukan sahaja sangat tidak mampu dimiliki, malah ia mencatatkan 4.4 kali lebih tinggi berbanding purata gaji tahunan sebenar rakyat Malaysia!



Bagaimana nasib rakyat Malaysia 10 tahun akan datang dengan harga mendadak yang ditawarkan oleh pengusaha perumahan tamak ini? (Sumber foto: metrotvnews)





Kajian itu yang dipaparkan menerusi akhbar Utusan Malaysia baru-baru ini, bukan sahaja mengejutkan, malah membuatkan semakin ramai yang hilang harapan dan memendamkan sahaja impian untuk memiliki kediaman mereka sendiri.


Penulis sendiri tidak memahami, bagaimana rumah berkonsepkan kondominium di sekitar Lembah Klang boleh dijual dengan harga RM800,000 sedangkan ia bukanlah memiliki fasiliti luar biasa, dengan keluasan sederhana dan lokasi yang bukanlah terlalu strategik pun.


Kajian itu juga memaparkan pemilikan rumah di Kuala Lumpur adalah sekitar 53.5 peratus sahaja, berdasarkan banci penduduk 2010. Bagaimana dengan nasib 50 peratus lagi penduduk? Menyewa sehingga kiamatkah?



Antara luahan tentang harga rumah orang kebanyakan. (Sumber foto: 20centscheaper)


(wakdi.com)



Jika waktu ini rumah berkeluasan bawah 1,000 kaki persegi itu sudah mencapai hampir RM1 juta seunit, bagaimana agaknya nasib masyarakat dalam masa 10 hingga 20 tahun akan datang? Tidur berbumbungkan langit mungkin?


Sebagai rakyat, apakah pandangan anda dan cadangan solusi yang boleh dilakukan? Apa kata anda? - CARI Infonet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2015 01:14 PM | Show all posts
Sendiri tak mampu jangan sangka orang lain pun sama
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Developer org apa? Selayaknyalah....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:17 PM | Show all posts
nak bagi harga rumah turun di sesebuah bandar senang jer..bina sebuah logi nuklear..atau logi proses arang batu...kompon harga hatuh merudum..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:22 PM | Show all posts
+#$!= replied at 7-9-2015 01:14 PM
Sendiri tak mampu jangan sangka orang lain pun sama

mungkin awk x terkesan kot ng berita ni... tapi








lola memang xmampu nk beli sejak 3 tahun lepas.. huhu and makin malap nmpknye nk ada uma sndri
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:23 PM | Show all posts
CrowneGlory replied at 7-9-2015 01:16 PM
Developer org apa? Selayaknyalah....

Pemaju dari kaum melayu, cina, asing serta syarikat kerajaan
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-9-2015 01:24 PM | Show all posts
LolaLoly replied at 7-9-2015 01:22 PM
mungkin awk x terkesan kot ng berita ni... tapi

lola bajet bape?..kalo 300k ada rumawip...khas utk first time homebuyer yg duk dan keje kl..kalo bajet bwh dari tu rumah selangorku pun ada tp address selangor laa
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:25 PM | Show all posts
ramai mampu beli umah mewah

n ramai jgk tpaksa beli rumah rakyat so called sume tu

utang sampai mati

kalau mampu bli umah teres...yg xmampu hadap la umah flat dsbnya

p/s: umah utk generasi ke2 felda turun harga rm70k, x igt aku
tp PM kata kita turun kn spec, kurangkan keluasan dr 1000kps ke 800 kps
katanya mampu hidup wp umah besa tu....

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2015 01:31 PM | Show all posts
Pekerja utusan ingat semua bumiputera miskin macam mereka. Katak bawah tempurung pulak tuh. Tak pernah pergi tinjau sendiri kaum mana paling ramai merempat
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti bila dh siap mrt dan lrt extension lagi la naik harga rumah disekitar.... Makin byk la byr installment rumah... Dpt jimat kat kos pengangkutan tp terpaksa byr lebih utk housing.... ujung2 sama je ....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:38 PM | Show all posts
tak tahu nak cakap apa, harga rumah sekarang ni macam tak mampu dikawal lagi oleh kerajaan... lagi sedihnya, kerajaan pun tumpang semangkuk memenangkan pemaju menawarkan harga rumah yg gila2!
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:38 PM | Show all posts
Kalau nk beli rumah jangan nak memilih sgt..rata2 yg xmmpu beli tu semua yg memilih rumah..gaji ciput cita2 tinggi..mmg lah xkan tercapai bintang dilangit..saya sendir pun bergaji ciput tapi usaha sampai jumpa harga rumah yg mmpu nk beli..Yang penti rajin buat survey..Alhamdulillah saya dapat jgk beli rumah dkt kwasan hot spot di tgh bandar KL dengar harga RM150,000.00..walaupun xbesar xleast ada jgk rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:41 PM | Show all posts
rumah itu cuma atap tingkap pintu dinding

mari berhutang jadah sampai mampus
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:42 PM | Show all posts
angkara kapitalis & opprtunis sis..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:43 PM | Show all posts
Aku laki bini keje gred 41 ni pun rase perit nak beli umah

Ni kan lg gred bwh2 kerani par bagai
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:44 PM | Show all posts
tokwan_jantan replied at 7-9-2015 01:38 PM
tak tahu nak cakap apa, harga rumah sekarang ni macam tak mampu dikawal lagi oleh kerajaan... lagi s ...

kempen rakyat didahulukan rupanya tak lain tak bukan 'menipu' semata mata

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2015 01:45 PM | Show all posts
kalau tak mampu duduk jer kat rumah pprt sis.....selayaknyalah
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
+#$!= replied at 7-9-2015 01:31 PM
Pekerja utusan ingat semua bumiputera miskin macam mereka. Katak bawah tempurung pulak tuh. Tak pern ...

Sayang, awak dah bersalin kulit pun masih nakal ya?
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:50 PM | Show all posts
org kampung ramai jual tanah kepada deloper perumahan..
last2 sebijik rumah pun tak mmpu nk beli
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2015 01:51 PM | Show all posts
ada betulnya berita ni.. brp percent je bumiputra yang mampu beli rumah kat KL ni ??
and jgn nak menghina kata melayu tak rajin cari duit,pemalas n ect..
kat company aku ni banyak jer cina pemalas..dok kipas memanjang gaji double dari kami yang berkulit tak begitu putih ni.. nak cakap kerja depa bombastic banyak ja error..byk jer complaint...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 01:30 AM GMT+8 , Processed in 0.069838 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list