|
Oleh Fyruz Hanna
Sup ekor, sup daging, sup kambing sememangnya membangkitkan selera untuk makan.
Bukan kita sahaja yang berselera, anak-anak pastinya akan menambah lagi nasi. Apatah lagi makan masa panas-panas.
Satu petua yang diajar oleh orang tua bagi membuang lemak yang terkumpul dalam sup ini boleh juga diamalkan.
Walaupun agak memakan masa, namun tak salah mencuba.
Petuanya adalah:
Selepas anda memasak sup, biarkan sup anda menyejuk atau letakkan didalam peti sejuk, tunggu ia membeku seketika dan anda akan perhatikan lapisan atas anda adalah lemak yang tebal. Jadi buang lapisan atas tersebut dan panaskan kembali sup anda.
Semoha bermanfaat. -CARI Infonet. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Good tips |
|
|
|
|
|
|
|
Cara ni yg iols buat selama ni..
Rebus daging/tulang..sejukkn dan simpan semalaman dalam fridge..
Esoknya cedukkn lemak2 beku tu dan tuangkn rempah rencah yg dah siap di tumis(cara ni dipanggil tumis darat)
Masaklah spt biasa supnya.. |
|
|
|
|
|
|
|
tqtqtq |
|
|
|
|
|
|
| |
|