CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 6833|Reply: 64

[Tempatan] Pelajar tajaan kerajaan tidak akan kelaparan-Nazri Aziz

[Copy link]
Post time 25-8-2015 08:40 AM | Show all posts |Read mode
                                            
Mohamed Nazri


                                                                                                                              BUKIT FRASER - Pelajar Malaysia yang menuntut di luar negara tidak akan kelaparan kerana mereka dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan.

        Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abd Aziz berkata, jumlah biasiswa yang diperuntukkan kerajaan tidak akan berkurang meskipun nilai mata wang negara lemah ketika ini.
        "Saya tak fikir pelajar kita di luar negara akan kelaparan sebab dana tajaan kerajaan tetap disalurkan dengan jumlah sama. Kalau sebelum ini mereka terima 500 pound ia tidak akan dikurangkan kepada 400 pound.

        "Kerajaan yang menanggung sebab itu saya tidak fikir pelajar tajaan kerajaan akan menderita kerana mereka masih dibiayai dengan jumlah biasiswa yang sama. Pada pendapat saya  mereka tidaklah menderita sehingga tidak dapat beli makanan dan lain-lain kerana mereka tajaan kerajaan," katanya ketika sidang media sempena lawatan ke Daerah Hulu Selangor, di sini hari ini.

        Dalam pada itu, Nazri menyifatkan tidak logik sekiranya ibu bapa yang menghantar anak mereka belajar di luar negara mendakwa menderita dan terkesan impak kejatuhan nilai ringgit.

        "Sekiranya anak mereka tidak ditaja kerajaan ini bermakna ibu bapa berkemampuan dan sudah tentu bersedia menanggung risiko dan impak kejatuhan ringgit kerana pelajar yang tidak mampu akan mendapat biasiswa  daripada kerajaan," katanya.

        Beliau menegaskan keluarga tidak akan menderita sebaliknya kerajaan yang merana kerana menanggung pembiayaan pelajar Malaysia di luar negara.

        "Kalau kerajaan kurangkan atau potong biasiswa itu betul pelajar akan derita...maka masalah beban itu bukan ditanggung pelajar dan keluarga
        mereka sebaliknya kerajaan.

        "Jangan ingat kerajaan tidak duduk dan bincang kita juga merangka langkah- langkah untuk memastikan nilai mata wang kita kukuh sebab yang kena tanggungnya kita (kerajaan) bukannya pelajar-pelajar tajaan kita mereka tetap mendapat 50O pound.

        "Tapi betullah yang pelajar persendirian memang akan 'sakit' namun apabila mereka pilih untuk hantar anak melanjutkan pelajaran ke luar negara itu bermakna mereka mampu manakala yang tak mampu itu kita bayar," katanya.

        Menurut Nazri, kerajaan tidak berdiam diri untuk mengukuhkan nilai ringgit.

        "Kejatuhan mata wang ialah fenomena dunia, Malaysia bukan satu-satunya negara yang menghadapinya.

        "Apa yang saya nak katakan kami (kerajaan) tidak gembira dan jangan fikir kerajaan hanya diam dan tidak berbuat apa-apa untuk kukuhkan nilai ringgit tapi kalau harga minyak jatuh salah kita ke?

        Sekarang minyak Shell murah, salah kita ke? Bukan salah kita, mereka yang berperang di sana bukannya sebab kita," katanya.

        Beliau berkata,sektor pelancongan menerima kesan positif akibat kejatuhan nilai ringgit.

        "Itulah bila saya cakap orang marah. Di Selangor sahaja sejak ringgit melemah sektor pelancongan meningkat 17 peratus sehingga Jun.

        Hal ini kerana pelancong tempatan juga terpaksa bercuti dalam negara manakala pelancong luar dapat berbelanja besar di sini.

        "Begitu juga dengan kos hartanah turut menyusut menyebabkan pembeli dan pelabur luar datang ke Malaysia.

        Kos beli bangunan sejuta murah bagi orang luar tapi ia masih sejuta untuk kita, mungkin dulu mereka tidak mampu beli sekarang dah mampu," katanya.

        Selain itu, Nazri menyatakan keluaran produk pertanian, perladangan dan perikanan juga meningkat kerana kita tidak lagi bergantung kepada barangan import. Ikan, sayur, daging tidak lagi di ambil dari luar sebab industri pengeluaran kita diperkukuh.

        "Jadi jangan marah, saya cuma beritahu kebenaran kerana perkara ini memang logik.

        "Pelancong datang sebab duit kita lemah, ini fakta. Sebenarnya kalau kita duduk dan fikir  proaktif ia akan membantu," katanya.
http://www.sinarharian.com.my/nasional/pelajar-tajaan-kerajaan-tidak-akan-kelaparan-1.423129



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2015 09:09 AM | Show all posts
aku sokong gak la kali

bagi kredit sket kat dia
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:16 AM | Show all posts
bodohnye...kau buta macam babi ke?? babi pun x buta...kalau x cukup makan xde la student oversea duk update kat fb segala cakap xcukup duit lah ape smua...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:16 AM | Show all posts
ermmmmm...ye kan je laa....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:43 AM | Show all posts
"Tapi betullah yang pelajar persendirian memang akan 'sakit' namun apabila mereka pilih untuk hantar anak melanjutkan pelajaran ke luar negara itu bermakna mereka mampu manakala yang tak mampu itu kita bayar," katanya.


dia nak cakap mcm nie sebenarnya....

kalo tak mampu ke luar negara, jgn pergi luar negara....

bodos nak mampus, blajar dalam negara pun akan meningkat sbb twinning program pun ikut rate USD
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:44 AM | Show all posts
apa cerita dgn pelajar kat OZ??? dh 7-8 thn elaun sara diri sama je. takde naik langsung. sedangkan kat OZ setiap tahun semua benda naik.. wlpn berbuih ckp kat menteri setiap kali derang dtg kononnya "sesi ramah mesra bersama pelajar". dan kami mendengar keluhan pelajar..... tapi hasil nya belum terlihat..

sabar je la wahai pelajar2 tajaan di bumi kangaroo....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-8-2015 09:46 AM | Show all posts
kentel replied at 25-8-2015 09:16 AM
bodohnye...kau buta macam babi ke?? babi pun x buta...kalau x cukup makan xde la student oversea duk ...

ye kah??? betul 10000% apa yg org update di fb??? kamu terima bulat bulat??? kalau ada org update di fb bini kamu menyundal kamu terima 10000%???? ...bodoh piang....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:48 AM | Show all posts
jojoba_beads replied at 25-8-2015 09:44 AM
apa cerita dgn pelajar kat OZ??? dh 7-8 thn elaun sara diri sama je. takde naik langsung. sedangkan  ...

ingat di malaysia shj barang naik setiap tahun....ingat di OZ barang murah setiap tahun maklumlah kerajaan kapiruan..semua OK....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2015 09:49 AM | Show all posts
boleh caya ke ckp menteri.....
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:51 AM | Show all posts
Memang tak lapar pun. Sumber protein ambil dari tangki lanjut kau tiew jer
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:55 AM | Show all posts
yang swasta tu salu mak pak kasik duit untuk fees aje..duit lelain pandai ko la labu

kalo budak keling india mari tu lagi gila..mai bawak duit cukup yuran untuk 1 semester jek..peh tu ko kene berjuang

kalo tajaan memang btui cam nazri cirit tu cakap..tak kan kelaparan unless satu masa dulu kasik skit sangat

jiran aku pun geleng kepala dengo berapa dapat nak idup kat sana..siap anto makan dan salu jenguk2 oang tua tuh

tapi skang seme dah ok kut..reasonable laaa gak..kesusahan tu nikmat hidup tak ternilai harga nya

kalo hidup nak seme di suap dan senang..tunggu dok lam sorga
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:55 AM | Show all posts
Alhamdulillah ... inilah rahmat kejatuhan RM ... terima kasih Nazri Teksi ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
untuk org malaysia yg x penah pi oversea. kt london kalo 20 pound tu bleh beli macam2. kinder bueno,pisang,sayur dll. pasai pa pelajar kite kelaparan? dok malaysia je kelaparan,dok oversea kenyang giler.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 10:00 AM | Show all posts
Simunggu replied at 25-8-2015 09:46 AM
ye kah??? betul 10000% apa yg org update di fb??? kamu terima bulat bulat??? kalau ada org update  ...

nak harap otak macai kau lagi bangang....pcaya smua munturi bebal macai kau punya statement..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 10:10 AM | Show all posts
kentel replied at 25-8-2015 10:00 AM
nak harap otak macai kau lagi bangang....pcaya smua munturi bebal macai kau punya statement.. :lov ...

kamu puna 10000000000000000000000000% percaya semua internet cakap....bahaya tu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 10:11 AM | Show all posts
pandei wartawan cari nazri nak kasi laku portal derang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2015 10:16 AM | Show all posts
TuntungReturn replied at 25-8-2015 09:57 AM
untuk org malaysia yg x penah pi oversea. kt london kalo 20 pound tu bleh beli macam2. kinder bueno, ...

deeepppp

wakakakaka



Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 10:20 AM | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 25-8-2015 09:55 AM
yang swasta tu salu mak pak kasik duit untuk fees aje..duit lelain pandai ko la labu

kalo budak k ...

sokom....
kalau sanggup pegi oberc nak study makna nye sanggup meredah lautan api....
kena pk camne nak survive kat negara orang
yg xde biasiswa ni mmg tkesan tp bak kata nazri yg tanggung duit sendiri biase nye famly yg mampu

so pandai2 la buat kputusan sbelum pi oberc blaja sane
even student yg PAMA kat malaysia pon ikat perut gak
kena bjimat cermat....

tu yg aku kata, kata2 nazri kali ni yg pasal biasiswa tu mmg boleh dipakai la (yg psl org luar mudah bli harta tu aku x stuju)
bukan senang nak senang okehhh dlm idup nih
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
agree w nazri this time (only)
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2015 11:27 AM | Show all posts
hihihi
dia ni. kenkadang ok. kenkadang tingtong gak cakap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

9-12-2023 02:20 AM GMT+8 , Processed in 0.074063 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list