Weekend lepas, was a busy weekend for me and my wife. A few close family came in and we cooked a bit late so agar kucar-kacir nak layan tetamu lagi. A few tips that might help in the future to avoid circumstances and serabut. Contohnya blend cili dengan bawang siap-siap so that boleh pakai terus blia nak masak, rasanya ni semua orang tahu. 1. Iron baju for 1 week on FRIDAY night, so that Saturday & Sunday purely for rest or jalan-jalan. 2. Get a few big water jug sbb nak buat air ais, air panas, air mati lagi. 3. Get a big instant cerek letrik untuk masak air. 4. Sediakan kain buruk dan lapik kaki dalam jumlah yang banyak sbb sure akan ada tumpah air sana-sini 5. Kalau tetamu nak datang hari sabtu, HARI JUMAAT MALAM make sure dah masak siap-siap especially main dishes like kuah laksa or kuah kari. Saturday afternoon / morning panaskan sahaja. 6. Cuci semua baju sebelum hari SABTU, so that SABTU and AHAD can dedicated for enjoying time etc. 7. Pergi pasar before SABTU atau AHAD untuk beli bahan basah, so that takde nak terkejar-kejar untuk keluar last minute beli barang sbb tetamu nak dtg tak kisah la for Hari Raya atau pun bukan hari raya.
So kakak-kakak & abang abang sekalian boleh tak share tips-tips yang lain? Terima kasih!
|