CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5587|Reply: 29

[Tempatan] Lupakan 1MDB & Najib, Penguatkuasa Serbu Lowyat

[Copy link]
Post time 31-7-2015 09:04 AM | Show all posts |Read mode

PEGAWAI penguat kuasa memeriksa sebahagian aksesori telefon bimbit palsu yang dirampas dalam serbuan di Plaza Low Yat, Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR 30 Julai - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berjaya merampas sebanyak 11,174 aksesori telefon bimbAit tiruan bernilai RM150,990 dalam pemeriksaan mengejut yang diadakan di Plaza Low Yat pada pukul 2.30 petang semalam.

Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Alias Ahmad berkata, sebanyak 120 premis perniagaan diperiksa dalam operasi bersepadu itu yang dijalankan bersama anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen selepas pihaknya menerima banyak aduan daripada orang ramai mengenai kewujudan aktiviti penjualan barang tiruan di situ.

Menurut beliau, kakitangan Jabatan Imigresen turut menahan tiga warga asing yang berasal dari Bangladesh dan Pakistan atas kesalahan tinggal di negara ini tanpa dokumen sah dan salah guna pas lawatan.

“KPDNKK terlebih dahulu melakukan risikan di situ selepas menerima banyak aduan daripada orang awam sebelum melancarkan operasi bersepadu bagi membanteras aktiviti penjualan barangan tiruan.

“Semua kes disiasat di bawah Seksyen 8, Akta Perihal Dagangan 2011 yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM10,000 bagi setiap unit barang rampasan atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali bagi individu yang disabit kesalahan atau denda maksimum RM15,000 seunit barang bagi syarikat yang terbabit,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut beliau, operasi berkenaan disertai sebanyak 110 anggota penguat kuasa termasuk wakil pemilik cap dagang yang berdaftar bagi mengesan sebarang cubaan penipuan oleh mana-mana peniaga.

Tambahnya, operasi seperti itu akan terus diadakan di seluruh negara terutama di tempat-tempat tumpuan dan terdapat banyak aduan bagi memastikan pengguna tidak terus ditipu selain mendidik penjual supaya mematuhi undang-undang.

“Orang ramai dialu-alukan menghubungi talian 1300886800 untuk menyampaikan aduan atau melalui laman web http://eaduan.kpdnkk.gov.my atau datang sendiri ke pejabat kami,” katanya.


- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/ ... thash.v1oF2vij.dpuf


Dah lah tu..lupakan Ds Najib dan 1MDB tu..mari kembali pada Isu peniaga penipu..yang ni yang kita kena tumpukan..


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-7-2015 09:08 AM | Show all posts
aiseh aksesori je, ntah2 pesen lama punya yg org dah x pakai
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2015 09:23 AM | Show all posts
c===8 replied at 31-7-2015 09:08 AM
aiseh aksesori je, ntah2 pesen lama punya yg org dah x pakai

mungkin juga charger, battery, earphone.. al maklumlah..dah bagi warning awal pada lowyat...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 09:26 AM | Show all posts
aku igt henpon tiruan rupanya aksesori tiruan





lepas ni macai rasis kena beli aksesori ori je laaa..jgn mimpi nak beli housing rm20 lagik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2015 09:28 AM | Show all posts
kecimpret replied at 31-7-2015 09:26 AM
aku igt henpon tiruan rupanya aksesori tiruan

bukan xboleh jual barang murah..boleh jer..tapi jual sebagai tiada jenama lah..contoh housing, charger, earphone bagai tu..

ni xnak kalah..charger original katanya..kalau kedai lain rm 70..dia jual rm 40 sahaja..padahal charger tiruan..orang lain jual rm 10 jer..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 09:42 AM | Show all posts
cam nak alih perhatian jah....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 09:44 AM | Show all posts
kedai gajet666 baik bersiap sedia, mesti kpdnkk akan serbu sebab nak jaga hati tokey2 kat loyat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2015 09:45 AM | Show all posts
kodokbawang replied at 31-7-2015 09:42 AM
cam nak alih perhatian jah....

korang ni xabis-abis alih perhatian..macam lah pada sesuatu masa hanya satu isu jer patut diselesaikan..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-7-2015 10:02 AM | Show all posts
kecimpret replied at 31-7-2015 09:26 AM
aku igt henpon tiruan rupanya aksesori tiruan

kan dah kata hari tu...melayu pprt ni pergi lowyat nak beli charger jenama samsung tapi murah, dalam 15 hinggit...bila rosak, mula lah komplen...
eh, eh...tak ori rupanya...

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Dh terbukti memang ada brg tiruan kt situ...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 10:09 AM | Show all posts
Dah ada insiden kekecohan baru KPDNKK nak amek tindakan... Padahal dah bezaman dah orang duk report... tindakan tak penah ambik pon...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 10:12 AM | Show all posts
tiruan ok kalu dikata tiruan..

yg tak ok...tiruan di kata ORI....faham2 ke non-maleis x racis?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 10:13 AM | Show all posts
ini bukit botak Lim Guan Eng bila mau serbu???mau tunggu UFO melawat dulu ke....


-----------------------------------

STRIP NAKED: Hill clearing activity, the size of a football field, detected near Bukit Relau
BY PHUAH KEN LIN - 30 JULY 2015 @ 8:45 PM

http://www.nst.com.my/node/94005



GEORGE TOWN: Another illegal hill clearing activity, has reared its ugly head near Bukit Relau on the island. The bald patch, the size of at least a football field, is visible from afar. Motorists using the Penang Bridge will not miss it. A netizen claimed that the hill clearing works had taken place at a level higher than 75 meters above sea level. He said from a white line in the satellite image, it showed that the contour was 250 feet above sea level. “If that is the case, the image shows that the hill clearing lies above the 73 meter threshold allowed in state government guidelines,” he said in a blog posting recently.

The netizen challenged the state government and the local council to come clean on yet another hill project despite the local administration saying it had carried no hillslope pojects. “The state government and the city council must let us know what this hill clearing is all about ... who is responsible for this degradation and who approved it, if at all. “We want to know what sort of hill-slope is this and its gradients. Stop the degradation of our hills,” he said. The local council was alerted about the matter by the New Straits Times yesterday. Its engineering department head Addnan Mohd Razali said he would investigate and follow up with the alleged illegal clearing. In a case of blatant defiance, a piece of land the size of two football fields, was stripped by a landowner at Bukit Laksamana, Teluk Bahang since early last year. The local authority had then issued two stop-work orders in April last year and January this year, but the landowner carried on with works to build 36 chalets. Also, a newly-tarred access road was built. The developer, whose identity is not known, was also reported to have ignored a court order by the district land office. MBPP said it had been preparing paper work to take the developer to court. The state government has formed a special committee to act against land clearing near water catchment areas in Penang. He said the committee, headed by state secretary Datuk Seri Farizan Darus, would preserve the areas from any development to ensure water quality.

---------------------------------------


Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 10:13 AM | Show all posts
freebird replied at 31-7-2015 10:02 AM
kan dah kata hari tu...melayu pprt ni pergi lowyat nak beli charger jenama samsung tapi murah, dal ...

mmg selayaknya lah ditipu



lepas ni gi beli kat gadgetsworld 666 plak..situ jual original jerrrrr..kalo rosak jgn komplen sbb tokey dia melayu Islam..redha je laa anggap sbg amal jariah

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Aksesori tiruan kita rugi rm 20 juta...yg 1 mdb tu billion billion...kira rm juta terkesan lagillah Dr billion billion ni yer
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 10:26 AM | Show all posts
benda 10 hinggit....dijual cam ori.....adoyai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 31-7-2015 10:36 AM | Show all posts
freebird replied at 31-7-2015 10:02 AM
kan dah kata hari tu...melayu pprt ni pergi lowyat nak beli charger jenama samsung tapi murah, dal ...

handphone tiruan dah kena sorok jer tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2015 10:37 AM | Show all posts
harisbee replied at 31-7-2015 10:12 AM
tiruan ok kalu dikata tiruan..

yg tak ok...tiruan di kata ORI....faham2 ke non-maleis x racis?

betul tu..jual charger tiruan..tulis lah charger for hp apa sudah lah..dah lah tiruan..kotak semua pun gambar samsung..harga pun tampal harga samsung..then bagi murah-murah kononnya..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-7-2015 10:38 AM | Show all posts
scorpionkiki replied at 31-7-2015 10:23 AM
Aksesori tiruan kita rugi rm 20 juta...yg 1 mdb tu billion billion...kira rm juta terkesan lagillah  ...

xkisahlah rm 10 ke rm 42 billion ke..top to bottom kena clear..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2015 11:14 AM | Show all posts
kecimpret replied at 31-7-2015 10:13 AM
mmg selayaknya lah ditipu

ada ke ke ostad 666 tu nak jual charger samsung ori harga puluh2 ringgit...
dia nak harap pelanggan2 camna yang datang beli??? dari obersea ke?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 01:25 AM GMT+8 , Processed in 0.116116 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list