CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5967|Reply: 0

[Tempatan] NILAI RINGGIT MALAYSIA JATUH MASA TERBAIK SIMPAN EMAS FIZIKAL

   Close [Copy link]
Post time 9-7-2015 04:57 PM | Show all posts |Read mode
Kejatuhan nilai wangringgit malaysia dan krisis ekonomi antara satu sebab masa paling sesuai simpanemas fizikal.
Krisis ekonomi yangmelanda dunia kini termasuk Malaysia telah menyebabkan nilai matawang ringgitMalaysia jatuh. Nilai matawang ringgit Malaysia jatuh paras terendah yang akanmemberi kesan nilai ringgit yang murah apabila di tukar dengan matawang negaralain. Ini akan menyebabkan kos sara hidup meningkat dan kemerosotan kuasa belibagi peniaga.
Apakah tindakan yangperlu di ambil sebagai pelindung harta masa depan?. Tindakan terbaik menanganikrisis ekonomi adalah menyimpan emas atau mengeluarkan sebahagian simpanan wangdi bank untuk membeli emas fizikal. Emas merupakan komuditi yang berharga,dikenali dan bernilai oleh semua orang di seluruh dunia dan sepanjang masahinggakan emas dijadikan hadiah atau warisan berzaman sesebuah keturunan.
Simpanan emas adalahsatu pelaburan menguntungkan dan selamat yang dapat menyelamatkan kita daripadakrisis ekonomi yang kemungkinan akan melanda berbanding simpan wang di bank.Simpanan wang di bank, dana amanah, ASB, Tabung haji dan sebagainya adalahpelaburan yang merugikan dan tidak selamat pada waktu krisis ekonomi ataukejatuhan matawang ringgit kerana peratus dividen lebih rendah daripadakejatuhan nilai wang ringgit. Dalam tempoh setahun terkini, nilai mata wang RinggitMalaysia jatuh antara 17% sedangkan dividen simpanan wang hanyalah antara 4%hingga 8% sahaja. Jadi sebenarnya, simpanan wang kertas adalah rugi walaupunmendapat dividen apabila dibanding kejatuhan nilai ringgit Malaysia.
Krisis ekonomi yangmelanda Greece sehinggakan bank Greece ditutup sebagai langkah kawalan modalterhadap institusi kewangan mulai 28 Jun hingga 6 Julai dan ditandatanganiPresiden, Prokopis Pavlopoulos dan Perdana Menteri, Alexis Tsipras untukmenyelamatkan kewangan negara Greece. Krisis ekonomi Greece ini akan memberikesan kepada ekonomi Malaysia dan akan mempengaruhi ekonomi dunia.  Jadi kita mesti bersedia terhadap krisisekonomi global dengan bertindak pada masa terbaik kini untuk membeli emasfizikal dan mula menyimpan emas sebagai pelindung harta terbaik ( ultimatewealth protector ).
KENAPA PERLU SIMPAN EMAS BERBANDING SIMPAN WANG:
1. Nilai mata wang ringgit jatuh.
Ringgit hari Ini jatuhkepada tahap terendah, prestasi matawang Paling Buruk Di Asia. Nilai MatawangRinggit Malaysia hari ini telah jatuh kepada paras terendah hari ini selepastiada lagi tambatan ringgit pada dolar Amerika sejak tahun 2005.
Memetik laporan AstroAwani, menurut penganalisis, kejatuhan nilai ringgit ini didorong oleh situasisemasa negara Greece yang disingkir dari Zon Euro dan laporan siasatanpenyelewengan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak isu wang 1MDByang didedahkan World Street Journal. Menurut laporan Bloomberg, sehingga jam9.30 pagi tadi, nilai matawang ringgit telah jatuh sebanyak 0.6% kepadaRM3.8025 iaitu lebih teruk berbanding semasa kegawatan ekonomi tahun 1998 dimana Tun Dr Mahathir telah menambat nilai ringgit dengan dolar Amerika SyarikatRM3.80. Kesan kontroversi 1MDB juga turut mengheret turun ringgit sebagaiprestasi  matawang paling buruk di Asiaselain situasi politik luaran turut menjejaskan matawang ringgit. Selain itupenganalisis turut menjangkakan nilai ringgit akan terus jatuh pada paras 3.80sekiranya situasi Greece terus tidak menentu.
Nilai ringgit terusjatuh hingga paras 3.82 berbanding dolar amerika pada masa artikel ini ditulispada 7 julai 2015. Nilai ringgit sekarang adalah pada paras terendah lebihkurang paras kejatuhan ringgit pada kegawatan ekonomi tahun 2008. Saya masihingat lagi, pada tahun 2008 kerajaan Malaysia telah mengabungkan bank untukmenangani krisis ekonomi 2008. Untuk melihat kadar tukaran wang semasa klik www.xe.com
Pada waktu kegawatanekonomi atau kejatuhan nilai ringgit malaysia, simpanan emas fizikal adalahtindakan yang bijak berbanding simpan wang kertas. Ini adalah kerana harga emasadalah kalis inflasi atau tidak dipengaruhi sangat oleh kegawatan ekonomi ataukejatuhan wang ringgit. Penyimpanan emas adalah pelaburan yang selamat sertamenguntungkan berbanding melabur duit dalam ASB, Tabung Haji, Dana Amanah dansebagainya yang berhadapan dengan risiko kerugian kerana kejatuhan nilairinggit. Kejatuhan nilai ringgit akan menyebabkan kemerosotan kuasa beli, hargabarangan naik, pertambahan kos tukaran wang ke luar negara, kos perniagaan dansebagainya.
Pada hakikatnya simpanwang adalah lebih berisiko berbanding penurunan harga emas, jadi adalah lebihbaik dan selamat menyimpan emas.
2. Harga emas murah kini.
Harga emas kini stabilberada pada paras terendah dan masa yang sesuai untuk membeli emas sebagaisimpanan.
Harga emas kini di parasterendah semenjak kenaikkan harga emas tertinggi pada september 2011. Jika diperhatikan sejarah harga emas 10 tahun, pola graf harga emas pada masa kegawatanekonomi pada tahun 2008 adalah hampir sama dengan pola graf harga emas sekarangdan boleh dibuat kesimpulan bahawa harga emas kini berada pada harga terendahdan berkemungkinan harga emas akan naik selepas ini.

Jadi rebut peluangmembeli emas pada harga murah kini supaya dapat emas yang berharga rendah untukmenjana keuntungan masa depan. Bukti juga menunjukkan pengeluaran emas semakinberkurang semenjak tahun 2014 dengan penutupan lombong atau penguranganpengeluaran emas di sebabkan harga emas yang rendah. Bekalan emas yang sedikitakan menyebabkan permintaan yang tinggi terhadap emas dan menyebabkan hargaemas naik. Jadi, kini adalah masa paling sesuai untuk menyimpan emas berbandingsimpan wang ringgit yang nilainya semakin berkurang.
3. Emas pelindung harta terbaik ( Ultimate Wealth Protector).
Emas adalah perlindungharta kekayaan yang unggul dari dahulu hingga kini. Dari zaman dahulu, semenjakzaman firaun emas merupakan barang berharga yang disimpan sebagai pengantimatawang, pengekal nilai kekayaan dan penambah nilai kekayaan dan kekuasaan.Emas adalah pelindung harta terunggul kerana ianya berharga, mudah dibawa,mudah dicairkan, tidak boleh dimanupulasikan, kalis inflasi dan laku seluruhdunia. Simpanan emas adalah pelindung dan keselamatan jika berlaku peperanganatau malapetaka yang tidak diingini seperti bank ditutup dan sebagainya keranaemas mudah alih, berharga dan laku seluruh dunia.
Ultimate WealthProtector atau pelindung harta benda terunggul adalah moto syarikat pelaburanemas terbesar Malaysia iaitu Public Gold. Public Gold adalah syarikat pengeluaremas yang mempunyai kilang emas sendiri yang menjual serta membeli emas denganharga rendah dan telus mengikut harga emas antarabangsa.
Emas dinar Public Goldadalah satu-satunya emas dinar yang mendapat pengecualian cukai gst keranadiiktiraf LBMA. Jongkong emas dan jongkong perak public gold juga mendapatpengiktirafan LBMA yang bebas gst yang membolehkan penyimpan emas membeli emasdengan harga rendah dan dapat menjual balik emas dengan harga tinggi seluruhdunia kerana diiktiraf LBMA ( London Bullion Metal Association).
Simpanan emas terbaikadalah menyimpan jongkong emas atau emas dinar public gold yang diiktirafdunia, LBMA dan dikecuali cukai GST. Sekarang adalah masa paling sesuai menukarsimpanan duit kertas kepada simpanan yang lebih selamat iaitu emas fizikal.Harta tidak akan menyusut sedikit pun sekiranya anda tukarkan nilai kekayaan andakepada emas malah akan makin bertambah dan selamat.
4. Penyusutan kuasa beli.
Nilai wang kertassemakin lama semakin menyusut tanpa kita sedari. Dahulu, zaman saya membawawang ke sekolah hanya 10 sen sehari, boleh makan nasi dan air. Kini, anak-anakkita membawa wang sekurangnya RM3 sehari untuk makan nasi dan air sirap.Sebenarnya dalam keadaan ekonomi normal akan berlaku penyusutan nilai matawangringgit, apatah lagi jika dalam keadaan krisis ekonomi dimana nilai ringgitjatuh terendah akan menyebabkan inflasi.
Sebenarnya, simpananwang di bank, tabung haji atau Amanah Saham dengan dapatan dividen 4% hingga 8%setahun hanyalah dapat menampung penyusutan nilai wang atau inflasi. Jika di ambilkira dengan penyusutan kuasa beli akibat penyusutan nilai wang antara 10%hingga 15% setahun, simpanan wang adalah merugikan. Jadi adakah selamatmenyimpan wang? Selamat simpan wang untuk jangka masa pendek tapi simpanan emasselamat selama-lamanya hingga ke anak cucu.
5. Keruntuhan Nilai Matawang.
Keruntuhan nilaimatawang adalah disebabkan kegagalan wang kertas atau hyperinflasi yangmenyebabkan nilai matawang menjadi kurang bernilai. Sejarah telah membuktikan,keruntuhan matawang pisang jepun di Malaysia yang menyebabkan wang tidak laku.Duit kertas pisang berguni tidak dapat membeli sekati beras. Hyperinflasi dinegara Zimbabwe menyebabkan wang 100 billion hanya untuk membeli 3 biji telur.Pada masa itu wang kertas tidak laku dan urusan jual beli hanya dilakukandengan emas kerana emas laku seluruh dunia. Contoh kegagalan Sistem mata wangkertas yang sudah berlaku adalah seperti negara Peru, Angola, Belarus, Mexico,Zimbabwe, Cycrus, iraq dan sebagainya.
Krisis ekonomi padatahun 1997 dimana duit ringgit jatuh, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamadtelah mengeluarkan syiling emas pertama iaitu Kijang Emas keluaran Bank NegaraMalaysia. Ini adalah kerana kesedaran bahawa keruntuhan mata wang boleh berlakudimana nilai matawang akan menjadi tidak berharga. Pada ketika ini, emas sahajabarang berharga yang boleh dan mudah dijadikan pertukaran jual beli “sistembarter”. Jadi langkah keselamatan, perlindungan dan insurans masa depan adalahsimpanan emas. Simpanan emas fizikal adalah lebih baik dan selamat berbandingsimpanan wang.
Cara penyimpanan emasterbaik adalah dengan menyimpan dan melabur emas iaitu dengan membeli emaspelaburan seperti jongkong emas atau emas dinar. KlikCARA PILIH EMAS TERBAIK UNTUK KEUNTUNGAN MAKSIMUN.
Program GAP ( GoldAccumulation Program ) atau program pengumpulan emas adalah cara terbaikmenyimpan emas dengan modal yang rendah iaitu minima RM100. Program GAP pertamadi Asia ini melibatkan pembelian emas minima RM100 atau 1 gram emas 24 Karatmengikut harga emas dunia, menambah belian emas bila-bila masa dan mendapatkanemas fizikal sama ada jongkong emas atau emas dinar 24 K lbma tanpa cukai gstdi cawangan public gold terdekat. Klik CARA MEMBELI EMAS PROGRAM GAP PUBLIC GOLD.
Teknik pelaburan emasterbaik adalah dengan menjadi pelabur dan peniaga emas untuk menjana keuntunganemas dengan lebih pantas iaitu dengan menjadi pengedar emas Public Gold.Sempena hari raya Aidilfitri, public gold menawarkan promosi raya untuk memberipeluang yang lebih mudah menjadi pengedar emas Public Gold. Klik PROMOSI RAYA BELI EMAS MURAH DAPAT JADI PENGEDAR EMAS untukmemulakan langkah menyimpan emas sambil berniaga emas.
SIMPAN EMAS SELAMAT DARI LEMAS
Maklumat lanjut hubungi whatsapp/sms di talian 019-9185593 iaitu MOHD ZAIDI JUNUS, Master Dealer Public Gold Malaysia, PG001425 atau layari
SELAMAT BERPUASA DAN MENYAMBUT HARI RAYAAIDILFITRI 2015


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 07:57 AM GMT+8 , Processed in 0.119728 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list