CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14600|Reply: 13

cgpa rendah

  [Copy link]
Post time 3-7-2015 12:55 AM | Show all posts |Read mode
salam...ak nak tanya klu cgpa degree rendah bwh 2.7 mmg ssh ke nak dapat kerja..ak risau giler skrg nie..mse study ak x de r main2 sgt
pown tp mbe ak x minat dgn kos ak ni..siap extend satu sem lg..huhu ak pon x tau npe ak x boley skor mase degree..ase mcm da x de
masa depan je..ad x tips mcm mana nak dpt kerja even pointer rendah..cane nak improve communication skill...ak kos kimia..




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-7-2015 01:11 AM | Show all posts
2.7 takde la terok pon.....ok jer....kalo xminat...tukar la skop keje lain..untuk improve communication skills....anda perlu keluar...dan bercakap dengan orang....bergaul dengan orang2 yang positif....say nehi to orang yang negatif.....itu je cara nak improve...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2015 07:34 AM | Show all posts
2.7 tu minimum ler....kalau TT lelaki
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2015 03:58 PM | Show all posts
ok je pointer tu..tapi make sure TT ada something yang boleh dijadikan nilai tambah macam kemahiran memimpin, kemahiran komunikasi, atau aktif dalam kegiatan kemasyarakatan etc

kimia apa? kimia petroleum ke? kimia industri?

cara nak improve kemahiran berkomunikasi: banyakkan berbual dengan orang secara bersemuka (bukan semata2 dalam alam maya je)
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2015 10:51 PM | Show all posts
aku degree dulu kimia analisis dari usm, cgpa 2.95. aku pun takda main2 sgt pun, study usm mmg susah aku rasa. xpnah dgr lagi batch aku dpt dean's list. bdk2 cina plg pandai pun dpt cgpa bwh 3.30 camtu je. disebabkan pointer aku x cukup lg 0.05, aku tak layak nak apply for tenaga pengajar uitm scheme n mcm2 lagi, walaupun pastu aku smbung master kat upm cgpa 3.62, still nk apply pensyarah or lain2, tak dpt sbb syarat2 tu still nak tgk cgpa degree above 3.

ni dari pengalaman aku la. aku tak pnah berjaya nak msk dlm bidang kimia tu sendiri (line factory, lab). aku terpaksa enhance skills dlm bidang2 lain so that aku jd multitasking. aku dpt la masuk mengajar dgn mara jd cikgu kimia (tp aku quit after almost 3 years sbb sambung master). now aku still apply jugak la ilmu kimia tu, tp apply dlm bentuk buku / kertas / article (aku menulis). aku mmg takde pengalaman kerja dlm lab. masa kat usm dulu pun lab bkn membantu sgt pun. bkn students bleh handle machine tu sendiri pun.

btw, aku grad degree 2008, grad master 2013. somehow aku rasa nyesal jgak sikit pilih bidang ni, tapi  cuba berfikiran positif aje lah, Allah lebih tahu. rezeki masing2 tak sama. ko teruskan je study, ke dpn nnt kita taktau cmna. gdluck
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2015 11:02 PM | Show all posts
ok je. xde lah truk sgt. just apply je mana2 keje kosong. yg penting jgn pilih keje
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-7-2015 12:26 PM | Show all posts
pointer x score bukan alasan utk dpt gaji mahal.

yer la starting keje mmg susah skit la sbb most company akan tgk org yg cgpa power dulu. kalo tade org br dia tgk yg cgpa bawah2 ni.

tp bila da ada tapak ko akan meluncur laju di atas landasan.

ada gak kosmate aku dulu yg cgpa biasa2 je, tp now gaji dah kalahkan org yg deanlist.

bila da bkn fesh grad ni, cgpa jatuh no 8, no 1 skill n pengalaman.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2015 03:24 PM | Show all posts
erin86 replied at 5-7-2015 10:51 PM
aku degree dulu kimia analisis dari usm, cgpa 2.95. aku pun takda main2 sgt pun, study usm mmg susah ...

aku pun kena jugak dengan polisi UiTM, nak apply jadi lecturer kena first degree dulu 3 pointer, padahal aku dah ada master, buat kat UiTM
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-7-2015 03:38 AM | Show all posts
Cgpa rendah bukan penentu dpt kerja senang , cepat atau lambat. U kena ada potensi dan kelebihan lain yg boleh up kan diri bila interview. Kalau cgpa cemerlang tapi time interview, comm skills out, idea out, confident out, lack of personality...pun org tak minat hire.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2015 11:07 AM | Show all posts
My CGPA pun around that.
U need to have confidence, good attitude, commitment and hunger.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2015 06:03 AM | Show all posts
erin86 replied at 5-7-2015 10:51 PM
aku degree dulu kimia analisis dari usm, cgpa 2.95. aku pun takda main2 sgt pun, study usm mmg susah ...

Ai think ni antara kelemahan sistem pendidikan kt malaysia....one way or no way....kalau dah ada master tu patut supersede degree....some ppl improve over time.....yg penting what they are now than before....
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2015 02:15 PM | Show all posts
Boleh ke aku jwb memandangkan aku selalu tgk result org mintak keje ni.
1. Polisi Kerajaan - yg SPA keluarkan...PMR, SPM, Degree...semua tu ada kekdahnya. Cuma keperluan menyemak semula tu pada yg pembuat polisi.
2. Keperluan CGPA degree 3.0...utk yg mintak Pensyarah ni sebab yg nak diajar tu level Diploma dan Ijazah. Jadi keperluan tu menunjukkan 'depth of knowledge'...yg teori dlm buku2. Memang kalau letakkan public speaking...yg '2nd class lower' ni ada yg lagi berabuk English ni..nk slang apa..Irish..OZ...Pengalaman....mantap.
Tapi tengok no.1 balik..Polisi Kerajaan. Lagi pun, ko nak inspirasikan student supaya belajar sungguh2 dptkan '3.0 and above'. Kalo tak student pun akn banding..alah lecturer aku bwh 3.0 ..elok je boleh jd pensyarah..so relaks la wtper nak struggle'...tu contoh.
3. Yakinlah...ada rezeki korang ni, bkn bidang mengajar...tp bidang konsultansi..bidang admin yg lain...setiap org ada potensi dia sendiri.

Oh ye..Degree dan Master..mesti sama...Kalau bidang bisnes..biar bisnes je..itu pun kalo nak jadi pensyarahlah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2022 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
erin86 replied at 5-7-2015 10:51 PM
aku degree dulu kimia analisis dari usm, cgpa 2.95. aku pun takda main2 sgt pun, study usm mmg susah ...

Iollss rezeki murah dpt byk keje chemist. tp iollss bodoh sikit dalam rnd. bila keje QC chemist ok sikit tp 2 tahun setengah je bertahan sebelum boss giler cari pasal and buang ak. bila da umo 31 tengok kawan2 semua da jadi senior chemist iollss mcm ni je la.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2023 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by B40tastePosh at 19-3-2023 03:28 PM

Kalau 2.7 kebawah ko kena kerja dalam bidang tu paling kurang 5 tahun kalau nak sambung Master dalam bidang yang sama.

Kalau bawah 2.7 lepastu tukar bidang kerja memang susah sikit...maksudnya ko tak minat dgn bidang tu lagi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 11:04 AM GMT+8 , Processed in 0.066982 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list