CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 17914|Reply: 150

[Tempatan] Majalah JELITA Ditamatkan Penerbitan Kerana GST

[Copy link]
Post time 2-7-2015 02:02 PM | Show all posts |Read mode
Majalah JELITA Ditamatkan Penerbitan Kerana GST

Majalah JELITA sememangnya legendary sekiranya anda berusia di sekitar umur Abang Nara (sweet 32). Teringat masa kecil-kecil dulu memang penuh rak meja dengan majalah JELITA hasil pembelian mak ayah. Masa bulan Ramadhan memang syok tengok kuih-muih, lauk-pauk dan resipi-resipi di dalam majalah JELITA. Sambil-sambil tue bagi ‘hint’ kepada ibu tercinta nak makan lauk yang ada dalam majalah itu untuk berbuka. Hehehe.



Namun bak kata pepatah, setiap permulaan pasti ada pengakhirannya. Selepas berpuluh tahun mewarnai dunia majalah tanah air, akhirnya JELITA telah pun ditamatkan penerbitan. Turut menerima nasib yang sama ialah Malaysian Business, Madam Chair dan Anjung Seri. Kesemua majalah ini adalah terbitan Berita Publishing.



Menurut Pengarah Eksekutifnya, Juhaidi Yean Abdullah keputusan itu dibuat atas beberapa faktor terutama pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST). Antara fakta menarik ialah daripada 30,000 majalah yang dicetak, 28,000 dipulangkan kembali kerana tidak terjual. Itu satu fakta yang amat menyedihkan sebenarnya. Akibat tamatnya riwayat majalah-majalah ini, seramai 50 orang telah kehilangan kerjaya mereka.



Agak menyedihkan apabila sebuah majalah ikonik seperti JELITA ini bertemu pengakhirannya dengan cara begini. Namun itulah yang dinamakan dunia perniagaan. Jika kita tidak berevolusi dan mengambil inisiatif mengikuti perkembangan semasa, memang padah jawabnya. Semoga ia menjadi pengajaran buat mereka yang terbabit di masa hadapan.

http://beautifulnara.com/majalah ... erbitan-kerana-gst/


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2015 02:04 PM | Show all posts
skunk org baca online jer..tak ramai dah yg nk beli2 majalah nie..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:07 PM | Show all posts
bukan ker buku & majalah takder gst??
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:09 PM | Show all posts
byk faktor menyumbang majalah sekarang x laku..motip sgt nk salahkan gst semata2..benda tgh hot, itula jugak yg disebut2..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:12 PM | Show all posts
alasan bodoh....tak masuk akal...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:12 PM | Show all posts
Zaman orang beli majallah hiburan dah berlalu.  Surat khabar pun dah kurang laku inikan majallah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-7-2015 02:15 PM | Show all posts
amal12bh replied at 2-7-2015 02:09 PM
byk faktor menyumbang majalah sekarang x laku..motip sgt nk salahkan gst semata2..benda tgh hot, itu ...

ntahnya.... byk info online je.... mana laku dah mjlh segala nih....
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:15 PM | Show all posts
orang sekarang semua nya nak online..........
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2015 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu fav sgt mjlh jelita.tp nape anjung seri pun bungkus?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
I still buy magazines.seronok baca2 sambil baring2.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Ade ke org bli mjlh lagi skrg?? Or ade ke org bli kaset or cd skrg?? Or ade ke lagi org tgk mvie mlayu kt cinema??
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:18 PM | Show all posts
buat lah majalah jelita online
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:20 PM | Show all posts
beli pun buat rugi duit , iklan lbih banyak dari isi..

dah la rega mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 2-7-2015 02:15 PM
dulu fav sgt mjlh jelita.tp nape anjung seri pun bungkus?

Anjung seri macam out of trend. Orang prefer Impiana. Bandingkan je la cover anjung seri dengan impiana.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
straycat replied at 2-7-2015 02:25 PM
Anjung seri macam out of trend. Orang prefer Impiana. Bandingkan je la cover anjung seri dengan im ...

betul la tu.pastu ditambah plak dgn glam deko.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Org skrg bace majalah Glam, photoshoot cantik mcm yg dulu ade edisi Che Ta di india so classy, kisah2 pun best corner mak datin dgn kehidupan cougar life,suami dato ade sugar baby woowww
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-7-2015 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 2-7-2015 02:28 PM
betul la tu.pastu ditambah plak dgn glam deko.

Tengok cover je dah rasa macam design tahun 80-an hehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:30 PM | Show all posts
alahai...kena ikut trend skrg la...rata2 semua suka online jer...
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:31 PM | Show all posts
kalu banyak sangat fitnah sana sini...sape nak beli majalah, surat kabar atau tengok tv...tv pun org dah tak beli...asyik laung 'hidup melayu' aje..baik tengok sponge bob
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2015 02:35 PM | Show all posts
dah lama stop beli Jelita dan Anjung Seri...harga dah mahal, iklan pun banyak. Nak idea dan inspirasi deco, masuk je group deco di FB..boleh dapat respon yg cepat jika kita ada Q & A
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Harga minuman tanpa gula turun 10 sen
AbahmungHarga minuman tanpa gula turun 10 sen
Views : 3897 Replies : 9
Feri ikonik Pulau Pinang tenggelam akibat tali pengikat putus
prettygoodFeri ikonik Pulau Pinang tenggelam akiba
Views : 1806 Replies : 5
Kereta manual VS kereta automatik,
fahdramliKereta manual VS kereta automatik,
Views : 94276 Replies : 168
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 21454 Replies : 364
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92999 Replies : 1218
Khai Bahar bawa BF g Sarawak
leftenanhensemKhai Bahar bawa BF g Sarawak
Views : 59906 Replies : 113
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 36236 Replies : 113
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 86160 Replies : 209
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 85971 Replies : 3862
Lelaki hampir muflis dipergunakan abang ipar guna nama buat pinjaman bank pembelian kereta baharu Rm100k.Wajar atau tidak
YgBenarLelaki hampir muflis dipergunakan abang
Views : 36247 Replies : 45

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 01:24 PM GMT+8 , Processed in 0.262224 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list